Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Horst aan de Maas op weg naar 8 kilo restafval per persoon

Limburgse gemeente streeft naar nog slechs acht kilo restafval per persoon per jaar

21 februari 2013

Horst aan de Maas weet 91 procent van het huisvuil te hergebruiken. Door het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken om afval te scheiden, is de hoeveelheid restafval gedaald van 170 naar 21 kilo per persoon per jaar.

Uiteindelijk 8 kilo

En het kan verder omlaag, verwacht de gemeente. Als inwoners worden aangespoord om ook hun oude vodden en de kleine elektrische apparaten uit de vuilniszak te houden, blijft er 8 kilo restafval over, denkt afvalwethouder Birgit Op de Laak.

Beste ervaringen uit binnen- en buitenland

Sinds een jaar combineert de gemeente in het afvalbeleid de beste ervaringen uit binnen- en buitenland. Dagelijks kan tuinafval gratis worden achterlaten in een korf nabij elke woning. Twee maal per week kunnen voedselresten (GF) met incontinentiemateriaal en luiers gratis worden aangeboden in een emmer van 10 of 25 liter. Een maal per twee weken kunnen bewoners ook plastic verpakkingen, blik met sappakken en restafval aan de straat zetten. Restafval moet worden aangeboden in een speciale zak, die voor 1,20 euro te koop is bij de supermarkt.

Maximaal gebruikersgemak

‘Onze inwoners zijn hele normale mensen, echt geen milieufreaks. Maar het gaat om de eenvoud van het scheiden', zegt Op de Laak. ‘We hebben maximaal ingezet op gebruikersgemak. Alles wordt aan huis opgehaald’. Omdat daarvoor combinatiewagens worden gebruikt die meerdere afvalstromen tegelijk ophalen, is het inzamelen betaalbaar gebleven. De kosten voor verbanden van restafval konden omlaag, terwijl de opbrengsten uit bijvoorbeeld herbruikbaar plastic toenamen.

Afvalstoffenheffing 130 euro

Dat vertaalt zich in de afvalstoffenheffing. Waar huishoudens daar gemiddeld in Nederland 250 euro aan kwijt zijn, betalen inwoners in Horst aan de Maas 130 euro per jaar. Met de kosten voor de restafvalzakken erbij, houdt de wethouder het erop dat huishoudens gemiddeld 165 euro kwijt zijn aan hun afval.

Hergebruik nog iets beter

Dit jaar gaat de gemeente de inzameling nog verder verbeteren. Het materiaalhergebruik was al hoog in Horst aan de Maas, met 69 procent. Sinds de nieuwe aanpak is dat zelfs gestegen tot 91 procent. De gemeente gaat ervan uit dat het nog iets beter kan. Mensen gooien soms nog kleine elektrische apparaten weg met het restafval. En ook oude vodden verdwijnen in de restzak. Op de Laak: ‘Mensen denken dat in de textielcontainers op straat alleen bruikbare kleding mag, maar daar kunnen de kapotte lakens ook in.’

Goede ervaringen delen

Horst aan de Maas is niet de enige gemeente waar successen worden geboekt met anders inzamelen. Het Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer organiseert volgende maand een symposium waar ook goede ervaringen uit Druten, Staphorst, Steenwijkerland en Olst Wijhe worden gepresenteerd. Het platform heeft ook in kaart gebracht wat vanuit wetenschappelijke literatuur bekend is over de beweegredenen van de burger om afval gescheiden in te zamelen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemiek / Inwoner
Wat ook moet worden meegewogen is het vele rijden van de ophaalroutes. In mijn vorige woongemeente werd in totaal 4x in de maand gereden voor groen en grijs samen met wagens die op aardgas reden. Plastic kon je kwijt in een verzamelcontainer in het winkelcentrum en daarvoor hoefde dus niet extra te worden gereden. Omdat je elke keer een klein zakje kon meenemen, kon dat bovendien ook nog gewoon op de fiets. Hier komt men 2x in de week voor etensresten, 1x per 2 weken voor plastic, blikken en melkpakken en voor klein restafval. Je moet zelf je zowel je papier (alleen in sommige kernen wordr dat aan huis opgehaald) als je tuinafval wegbrengen en dat wordt dus ook weer de auto. Wat het textiel betreft: op de containers staat toch echt vermeld dat ze zijn bestemd voor uitsluitend bruikbare kleding. Vervolgens mag ik 1x in de maand naar Horst (van ons af 10 km) voor chemisch afval en metalen. Dus als ik het goed begrijp verzamelen we nu het plastic om minder aardolie te hoeven oppompen, en vervolgens verrijden we meer fossiele brandstof dankzij deze manier van ophalen.
Pieter van den Brand / journalist
Wellicht stelt de afvalwethouder het nieuwe inzamelsucces toch iets te rooskleurig voor. Het nieuwe inzamelsysteem leverde in 2012 veel minder op dan was begroot. De aparte zak voor blik en drankpakken brengt extra kosten met zich mee. De kosten voor de verwerking van alle gescheiden ingezamelde stromen konden maar deels worden opgevangen door de 'winst' uit de besparing op het verbranden van restafval. Volgens een evaluatierapport gaat het om een bedrag van 560 duizend euro minder aan inkomsten die uit de egalisatiereserve moesten worden gedekt. Voor 2013 moet een bedrag van 151 duizend euro worden gedekt uit de algemene middelen. De afvalkosten van de gemeente volledig dekkend maken met de afvalstoffenheffing was politiek gezien niet aan de orde, omdat de gemeenteraad al voor een hogere OZB-heffing had gekozen. Beide heffingen verhogen is niet te verkopen aan de burger, redeneerde de raad. Dat bedrag kan dus nog oplopen. Het probleem bij deze nieuwe inzamelconcepten is dat sorteren en verwerken van de gescheiden ingezamelde stromen nog kostbaar blijkt.
Mark van der Horst / groene bewuste burger
De winst voor het milieu en de kostenbesparing voor de gemeente en de burgers zit niet zozeer in het hergebruik van het afval, maar in het voorkomen van afval. De plaatselijke middenstand bij het plan betrekken om zo afval aan de bron te voorkomen/reduceren en daarmee de hele cirkel te vergroenen.

Ik ben inwoner van Utrecht. In Utrecht worden alleen restafval en GFT huis-aan-huis opgehaald. Het scheiden en wegbrengen van het overige afval is de verantwoordelijkheid van de burgers.

Ons huishouden zet vooral in op het voorkomen van afval en daarna pas op het scheiden van het overige afval. Wij produceren 1 kg restafval per persoon per week. Het wegbrengen van het gesorteerde afval naar het afvalscheidingsstation doen we met de fiets.

Op www.twitter.com/mijnbak deel ik mijn ervaringen.
T. van Baar / inwoner
Ik ben inwoner van Meterik (gemeente Horst a/d Maas) en heb dus dagelijks te maken met de beschreven inzamelsystematiek. Over het geheel gezien herken ik het in dit artikel geschetste positieve beeld wel. De faciliteiten die van gemeentezijde worden geboden zijn inderdaad goed, en zowel het milieu-effect als het kosteneffect lijken gunstig. Maar voor een afgewogen beeldvorming over de gekozen inzamelsystematiek en de effecten ervan is het goed om erop te wijzen dat er naast vele plussen ook wel enkele minnen (voor individuele inwoners en/of voor de gemeente als geheel) te noemen zijn. Een voorbeeld: de praktische consequentie van deze inzamelsystematiek is dat ieder huishouden thuis een mini-milieupark heeft moeten inrichten dat tenminste bestaat uit een aparte bak/zak/emmer/doos voor (1) plastic (2) blik en drankverpakkingen (3) groente/fruit (4) papier (5) chemo (6) restafval. Ik ben zelf ruim behuisd en kan e.e.a. netjes en overzichtelijk kwijt, maar dat geldt niet voor alle huishoudens in onze gemeente. Een ander voorbeeld: sinds de invoering van de restafvalzak ad 1,20 euro per stuk is de hoeveelheid restafval die her en der (maar met name in het Schadijkerbos) gedumpt wordt, toegenomen. Men mag (terecht) blij zijn met de positive effecten van het gekozen afvalbeleid, maar moet de minder leuke kanten ervan niet uit het oog verliezen.
Advertentie