Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Harde botsing over omgevingsdiensten

Het kabinet stevent af op een conflict met gemeentekoepel VNG over de omgevingsdiensten.

04 maart 2011

Gemeenten pikken het niet als het kabinet vasthoudt aan een aangekondigde ‘efficiencykorting’ van 100 miljoen euro. In diverse delen van het land hebben gemeenten besprekingen over de omgevingsdiensten stopgezet uit protest tegen deze in het regeerakkoord opgenomen bezuiniging.

 

In een vorige week verstuurde brief kondigde staatssecretaris Atsma (CDA) aan provincies en gemeenten zo nodig wettelijk te dwingen tot deelname aan omgevings- of regionale uitvoeringsdiensten (rud’s). Volgens het kabinet duren de gesprekken hierover veel te lang. Gemeenten en provincies moeten milieutaken onderbrengen bij rud’s om de kwaliteit te verbeteren. Het gaat hierbij om vergunningverlening, toezicht en handhaving. Het kabinet heeft de regio’s tot 30 juni de tijd gegeven.

Lees het hele artikel Veel ruzie over omgevingsdiensten uit Binnenlands Bestuur nummer 9 hieronder.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
Weer zoiets: eerst EK helemaal tegen, toch in een wat aangepaste vorm je zin willen doordrijven en dat weer belonen met een aanzienlijke korting op de bijdrage. Ik zou zeggen: als je het als kabinet allemaal centraal wilt doen, dan doe je het toch allemaal lekker zelf. Niet lagere overheden trachten te dwingen hoe zij hun taak moeten uitvoeren. Ik hoop dat de VNG nu eindelijk de rug recht houdt en niet toegeeft, ook geen compromis dus sluiten. Het is een belangenvereniging voor de gemeenten en geen buiten-kabinets departemen, hoewel het soms anders lijkt.
Advertentie