Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote gemeenten zorgen het best voor hun monumenten

Dat blijkt uit de MonumentenGemeenteTest van de Bond Heemschut. Vooral communicatie over monumentenbeleid laat te wensen over.

09 december 2013

Grote gemeenten zorgen beter voor hun monumenten dan kleinere gemeenten. Dat blijkt uit de MonumentenGemeenteTest van de Bond Heemschut. Vooral communicatie over monumentenbeleid en rechten en plichten van eigenaren van gemeentelijke monumenten laat te wensen over.

Budget en fte's voor monumenten

Heemschut onderzocht het monumentenbeleid in alle Nederlandse gemeenten. Er werd onder andere gekeken naar de hoeveelheid monumenten, het aantal ambtenaren dar zich daarmee bezighoudt, de aanwezigheid van monumentenbeleid, het budget voor monumentenzorg en de communicatie erover met eigenaren en andere burgers.

Geen top-408

Welke gemeente de allerbeste of slechtste score heeft, is uit het onderzoeksrapport niet op te maken. Heemschut maakte geen top-408 van alle gemeenten, zegt woordvoerder Mathijs Witte. ‘We hebben ervoor gekozen om de dertien gemeenten die het best scoorden op alle onderzochte indicatoren in het zonnetje te zetten. Ook voor de tien slechtst scorende gemeenten vragen we aandacht. Maar je kunt niet zeggen dat Alkmaar de beste is en Almere de slechtste.’

Flevoland scoort laagst

De bond maakte wel een ranglijst van provincies, waarin gemeentelijke uitkomsten zijn vertaald naar een provinciebrede score. Dat pakt voor Flevoland het slechtst uit. In de provincie zijn grote verschillen tussen gemeenten zichtbaar, volgens Heemschut: ‘De gemeente Noordoostpolder doet goed werk, met het UNESCO-werelderfgoed Schokland binnen haar grenzen. Twee andere gemeenten in de provincie, Almere en Zeewolde, voldoen niet aan de wettelijke verplichtingen en laten het op de overige punten vooralsnog ook afweten.’

Gelderland de beste

De provincie Gelderland komt als best scorende provincie uit de Test. Deze goede score, ook bij kleinere gemeenten, is volgens Heemschut mede te danken aan de ondersteuning van het Gelders Genootschap. ‘Al 95 jaar verricht die organisatie belangrijk werk voor de monumentenzorg in Gelderland. Het laat zien dat een goede infrastructuur en continuïteit belangrijk zijn als het monumenten aangaat.’

Meer ambtenaren? Betere score

De bond noemt het opvallend dat grotere gemeenten beter uit het onderzoek komen dan kleinere gemeenten. De mogelijke reden kan liggen in het feit dat grote gemeenten een groter ambtenarenapparaat hebben. Veder constateert de bond dat niet overal duidelijk wordt gecommuniceerd over monumenten. Zo geeft slechts 53% van de gemeenten op internet gedetailleerde informatie over hun monumenten.

Ook ontbreekt op dit moment een register van alle gemeentelijke monumenten. Volgens Heemschut moet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zorgen voor een koppeling van de gemeentelijke monumenten aan het register van Rijksmonumenten. Vooruitlopend daarop zouden alle gemeenten hun gemeentelijke monumenten zelf online dienen te zetten.

De best presterende gemeenten:

Alkmaar, Noord-Holland

Arnhem, Gelderland

Beverwijk, Noord-Holland

Bladel, Noord-Brabant

Breda, Noord-Brabant

Ede, Gelderland

Groningen, Groningen

Heerhugowaard, Noord-Holland

Nijmegen, Gelderland

Nuenen/Gerwen/Nederwetten, Noord-Brabant

Rhenen, Utrecht

De minst presterende gemeenten:

Almere, Flevoland

Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland

Hollands Kroon, Noord-Holland

Kerkrade, Limburg

Littenseradeel, Friesland

Marum, Groningen

Menaldumadeel, Friesland

Noord-Beveland, Zeeland

Nuth, Limburg

Opsterland, Friesland

Rucphen, Noord-Brabant

Westvoorne, Zuid-Holland

Zeewolde, Flevoland

Top-3 van beste provincies

1. Gelderland

2. Noord-Brabant

3. Utrecht

Top-3 van slechtste provincies

1. Flevoland

2. Drenthe

3. Zeeland

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie