Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groot wild dat in Drenthe komt meteen afgeschoten

Wild dat de provinciegrenzen van Drenthe passeert wordt meteen afgeschoten. De provincie is bang dat er schade wordt toegebracht aan de landbouw en voor verkeersonveilige situaties.

18 januari 2013

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting het Drentse Landschap maken bezwaar tegen het besluit van de provincie Drenthe om alle edelherten, wilde zwijnen en damherten die naar de provincie komen, af te schieten. Dat meldden de organisaties vrijdag. Drenthe wil geen groot wild, uit angst voor schade aan landbouwgewassen en verkeersonveilige situaties.

Aaneengesloten bossen

Wilde zwijnen en herten vinden in de aaneengesloten bossen volop leefruimte. Maar al het groot wild wordt afgeschoten zodra het de provinciegrenzen overtrekt. Onbegrijpelijk, vindt boswachter André Donker van Natuurmonumenten. ,,Grote natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld bieden genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen.''


Meerwaarde natuur

Volgens de drie organisaties levert de aanwezigheid van groot wild juist meerwaarde op voor de natuur en de beleving ervan. ,,Mensen vinden het prachtig om een edelhert te horen. Kijk maar wat het doet voor de Veluwe.'' Zij stellen dat Drenthe vanwege de aaneengesloten natuurgebieden uitstekend kleine populaties van wilde zwijnen, edelherten en damherten kan herbergen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, er zijn ook te veel ambtenaren in Drenthe... En daarom moet alles tot in de puntjes beheerst blijven, zodat de stijve bureaucraten de boel kunnen beheersren.Wat een geleuter en overregulering. Willen we nu natuurbehoud of een totaal dichtgebouwd land ? Willen we nu wel of niet de wolf terug in Nederland ? of willen we eindeloze, steriele bedrijvenparken en duffe Vinex-wijken ? De volstrekt geïndustrialiseerde landbouw heeft in een dichtbevolkt land met peperdure grond toch geen duurzame toekomst. Geef die zwijnen maar de ruimte en als er te veel zijn, schiet je er een paar af. Ze smaken verrukkelijk. Evenals de ganzen. Een goede cuisinier weet er wel raad mee en ik schuif graag aan voor een wildpaté met een goede bourgogne. En van automobilisten mag je ook oplettend gedrag verwachten en niet dat ze met 120 km/uur door een bos scheuren waar borden staan met vermelding 'overstekend wild'. Heel lang geleden heb ik ook een zwijn op de motorklep en het dak van mijn 2CV gehad. Een enorme klap, het zwijn kwam letterlijk op mijn kop terecht. Gewond weliswaar heeft hij het overleefd. We mogen van de overheid wel verwachten dat ze wegen in natuurgebieden iets slimmer inrichten, maar die creativiteit ontbreekt. Een flinke greppel met een houten rand vinden dieren namelijk heel vervelend. De wildviaducten zijn een overigens wel een prima oplossing bij snelwegen, maar het is wel erg kostbaar. Het mannetje kan nu ook aan de andere zijde van de snelweg een vrouwtje zoeken om te paren. Goede actie van Rijkswaterstaat.



Paul / projectleider
Wat een kneuterigheid daar in Drenthe...



Piet / directeur
Mensen kunnen edelherten zien en horen, op daartoe aangewezen plaatsen. Natuurorg doen voorkomen alsof dit thans niet het geval is.



Maarja het is bekend, naatuurorg hebben nooit genoeg ( op andermans portemonnee)
B. Koppen
De provinie Drenthe heeft vele miljoenen ontvangen voor de inrichting van de natuur voor Natura 2000. De bedoeling van al die miljoenen is om het planten- en dierenleven te bevorderen. Vrij verkeer over de grenzen van o.a. groot wild i.h.k. van de ecologishe hoofdstructuur.

Dieren niet meer welkom? dan teruggeven die miljoenen en wel direct!

http://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/natu …
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
L.Nijgh schreef het en B. De Groot vertolkte het in een regel in een lied.

De mensenhand weet veel te regelen "de goedvergeten mensenhand".

@Koppen: u heeft helendal gelijk.
True
Botte maatregel, snelheidsbeperkende maatregelen op landweggetjes en agrariërs compenseren voor schade is veel effectiever. Wie wil er nou geen grootwild in zijn provincie?
Jan
Ik dacht dat Drente toeristisch ingesteld was. Dit komt het toerisme niet ten goede.
Piet / directeur
Het is te wensen dat die wilde zwijnen bij onderstaande reageerders fijn de tuin omwoelen etc. Kijk ik hoor ze al piepen. Als het maar over de rug v.e. ander is!
B. Koppen
Piet, de meeste mensen in Nederland hebben geen tuin. Ze verdienen gewoon niet zo veel als een consultant, die er niet alleen een tuin op na houdt maar genoeg verdient om er een hek er om heen te laten zetten.

Deze mensen zonder tuin hebben wel meebetaald aan Natura 2000 en de ecologishe hoofdstructuur, het verbindende netwerk om dieren in het wild door Nederland te laten bewegen. Ook door Drenthe.

Dit zijn ook de mensen die op de fiets in Drenthe vakantie houden en de provincie zo mede in stand houden. In de verwachting dat het provinciebestuur zijn natuurtaken naar behoren uitvoert zodat er tijdens de vakantie nog wat te genieten is.
Advertentie