Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen in beroep tegen Wob-verzoek kolencentrale

Groningen gaat in beroep tegen Wob-verzoek kolencentrale

21 augustus 2013

De provincie Groningen blijft erbij dat 208 interne documenten over de vergunningverlening voor de nieuwe kolencentrale van RWE  niet openbaar gemaakt hoeven worden. Groningen gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Groningen van 18 juli over het Wob-verzoek van Greenpeace.

Documenten niet openbaar

De provincie Groningen blijft erbij dat 208 interne documenten over de vergunningverlening voor de nieuwe kolencentrale van RWE  niet openbaar gemaakt hoeven worden. Groningen gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Groningen van 18 juli over het Wob-verzoek van Greenpeace.

Vertrouwelijke interne beraadslaging

Greenpeace vroeg eerder inzage in ruim 1700 documenten die betrekking hebben op de vergunning voor de bouw van de kolencentrale. De provincie Groningen weigerde 300 daarvan openbaar te maken, omdat die volgens haar onder 'intern beraad' (ambtelijk overleg met RWE/Essent) zouden vallen en dus geheim zijn. Volgens de rechter kon er bij 208 van de ruim 1.700 stukken geen sprake zijn van vertrouwelijke interne beraadslaging met de vergunninghouders RWE en Nuon.

Nieuwe uitleg aan het begrip ‘intern beraad’

De provincie wil dat de Raad van State zich daarover buigt, zegt woordvoerster Wietske Veltman, want de rechtbank geeft met deze uitspraak een nieuwe uitleg aan het begrip ‘intern beraad’. ‘Dit  raakt breder aan de wijze waarop vergunningverlenende instanties beroepszaken voorbereiden in afstemming met vergunninghouders. De uitspraak betekent dat er niet in vertrouwen afgestemd zou kunnen worden, nadat de vergunning is afgegeven en ter voorbereiding op rechtelijke zittingen.’

1.400 documenten in bezit

Greenpeace heeft inmiddels 1.400 documenten in bezit. In tegenstelling tot eerdere berichten in de media hoeft de provincie vooralsnog geen aanvullende stukken beschikbaar te stellen. Veltman voegt nog toe dat Groningen de interne stukken uiteindelijk wel vrijgeeft. 'Wij willen nu in vertrouwen zittingen voorbereiden, na afronding van de procedures wordt uiteraard alles openbaar.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Duidelijk een vorm van tegenwerking en geldverspilling. Hier gaat Groningen in beroep...op kosten van de inwoners. Begrijpt men nog steeds niet wat die WOB inhoudt? Of moet er wat verborgen blijven dat het daglicht niet kan velen. Ik noem het weer de zoveelste vorm van machtsmisbruik. Dat kom je in vele gemeentes en zelfs in de 2e Kamer tegen. Telkens weer. De overheid heeft al jaren aangetoond een onbetrouwbare partner te zijn, waar je gewoonweg geen afsporaken kan maken omdat die aan overheidskant telkkens geschonden worden...met allerlei gezochte excuses. Vandaar dat "het ook zo goed gaat" in NL.
alexander / ambtenaar
Inderdaad Sjoerd.
Wouter Groen
Inderdaad weer een vorm van tegenwerking en geldverspilling. Geeft aan dat de WOB weer wordt misbruikt en de inspraak- en beroepsmogelijkheden in Nederland veel te groot is. Laat die lui van green peace onkruid wieden. Succes Groningen.
O. ten Hove
Ach, de gemeente Den Haag doet hetzelfde... De directeur van de sociale dienst tekent een brief waarin hij de WOB afwijst met argumenten die nergens opsloegen terwijl een WOB niet afgewezen kan worden. En deze man is jurist. In bezwaar ging de gemeente overstag maar gaf niet het dossier maar een uittreksel waarvan getwijfeld kan worden of de gegevens kloppen...



Ik wil maar zeggen, er valt iets toe te dekken,,, en het is schandalig dat zo';jurist' zo'n afwijzingsbrief durft te ondertekenen.
Carola
O ja, dat is die centrale die chronische zware overlast gaat veroorzaken bij onze Oosterburen. Er zit net over de grens een eiland met de schoonste lucht van heel Duitsland. Nu nog wel dus. Dankzij deze centrale is het daar afgelopen met kuren door COPD`ers en andere mensen met longaandoeningen. Maar ook gewone liefhebbers van frisse lucht die praktisch nergens meer terecht kunnen hebben pech als dit onzalige plan doorgaat. Mensen, er wordt hier een schoffering van de Duitsers voorbereid waar we niet trots op hoeven zijn. Het is schandalig hoe zij straks opgezadeld zitten met de viezigheid van ons.
Agendasetting / Senior communicatieadviseur
Frans, het is een Duitse centrale. Door deze in Nederland te plaatsen beperken ze de overlast voor zichzelf tot een minimum. Slim ondernemen en bovendien duurzaam - voor Duitsland zelf dan. Nederland is weer het domste jongetje van de klas en neemt dit in ruil voor een almoes voor lief.
Advertentie