Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groeiende verkoop huurwoningen vergt beleid gemeenten

Verkoop van huurwoningen kan de lokale woningmarkt en de leefbaarheid ongewenst verstoren. Splitsingsbeleid – met afspraken over onderhoud, aantal woningen en de verantwoordelijkheden van eigenaren - kan uitkomst bieden.

01 november 2013

Woningcorporaties hebben meer ruimte gekregen om hun bezit te verkopen en zo inkomsten te genereren. Dat vraagt een actieve rol van gemeenten, want verkoop van huurwoningen kan de lokale woningmarkt en de leefbaarheid ongewenst verstoren. Splitsingsbeleid – met afspraken over onderhoud, aantal woningen en de verantwoordelijkheden van eigenaren - kan uitkomst bieden.

Aantallen onbekend

Hoeveel gemeenten beleid hebben om te kunnen sturen op de verkoop van huurwoningen, is niet bekend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noch het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK, waaronder Wonen) houden daarover actuele cijfers bij. Volgens Raymond Kramer van Gedeeld Eigendom, adviseur in de corporatiesector, is er in veel gemeenten niet goed over nagedacht.

Positieve uitzondering

De grote steden zijn een positieve uitzondering. ‘Wij schatten in dat meer dan de helft van de gemeenten geen splitsingsbeleid heeft, vooral de kleinere. De meeste gemeenten hebben standaardartikelen uit de huisvestingsverordening van andere gemeenten overgenomen. Zij hebben waarschijnlijk niet bewust nagedacht over aanvullende regels en eisen die voor hun lokale situatie wenselijk zijn.’

Schilderwerk

Is dat dan een probleem? Ja, constateert Kramer (tevens fractie-assistent in de gemeenteraad van Soest voor het CDA) bij zijn werk voor corporaties op het gebied van woningsplitsing en VvE’s (Vereniging van Eigenaren). Vaak manifesteren die problemen zich pas naderhand: achterstallig onderhoud en verloedering van de complexen en directe omgeving als gevolg van een slecht functionerende VvE. Een VvE moet verplicht worden opgericht zodra een appartement of woonblok wordt gesplitst en meerdere eigenaren krijgt. Zij moeten binnen de VvE afspraken maken over bijvoorbeeld schilderwerk, inrichting van de buitenruimte en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes. Kramer: ‘Als de VvE het laat afweten, bijvoorbeeld omdat de leden het niet eens kunnen worden, dan gaat de staat van onderhoud hard achteruit.’

Niet de mooiste

De panden die corporaties in de verkoop zetten, zijn meestel niet de mooiste, weet Kramer. ‘Corporaties houden graag vast aan hun ‘gouden’ bezit. Zij bieden vaak bezit voor verkoop aan dat niet meer voldoet aan de huidige comforteisen. Een voorbeeld is de jarenvijftigbouw, net buiten de binnenstad. Die woningen zijn tientallen jaren geëxploiteerd en hebben steeds hogere onderhoudskosten. Brandveiligheid en onderhoud zijn dan punten van aandacht. Maar zodra de splitsing een feit is, is het voor de gemeente moeilijk om nog invloed uit te oefenen op het onderhoud. Je kunt hooguit de VvE aansporen om in actie te komen.’

Splitsingsbeleid

Splitsingsbeleid is volgens Kramer bij uitstek een manier om grip te krijgen op die situatie. De corporatie heeft een splitsingsvergunning nodig en daaraan kunnen voorwaarden worden verbonden. Bijvoorbeeld over de staat van onderhoud vóór verkoop, het aantal te splitsen woningen, welke specifieke panden mogen worden gesplitst en het verplicht activeren van een VvE. Kramer ziet dat veel gemeenten een standaard huisvestingsverordening hebben en dat vergunningen vaak ongezien een stempel krijgen. De grote steden doen dat beter.' 

Lees in BB 21 hoe Utrecht en Amsterdam het aanpakten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
De verkoop van de wat oudere en dus goedkopere sociale huurwoningen is een schande. Veel mensen kunnen geen woning kopen en zich evenmin een dure huurwoning veroorloven. Deze regering creëert ook op huisvestingsgebied weer veel ellende met haar kortzichtige louter financiële beleid dat woningcorporaties dwingt huurwoningen te verkopen.
ambtenaar / secretaris
Weer die klagerige reacties over onrecht en zorg die nodig zijn voor de arme medemens. Er zijn te veel sociale woningen in Nederland dat is al minstens dertig jaar zo. Ik woon ruim dertig jaar in Nederland en was altijd al verbaasd over de hoge percentages sociale huurwoningen in de steden. Men maakte 25, 30 jaar geleden liever het geld op aan leuke dingen omdat wonen niks koste. Dat niks kosten is natuurlijk onzin, iemand betaald altijd, alleen waren dat niet de mensen die aan het fuiven waren. Het had ook goede kanten omdat de verloedering van steden en woningnood werden opgelost door de massale sociale woningbouw. Inmiddels is er een enorme verschuiving ontstaan in dure koop en huur en afknijpende voorwaarden voor potentiele kopers. Hoe we daar iets aan kunnen doen ligt buiten mijn kennisgebied. Maar inmiddels is er niets op tegen de mindere woningen van de woningbouwstichtingen in de verkoop te zetten mits de vraagprijs in verhouding staat. Dat geeft jonge ondernemende mensen de kans goedkoop een huis te verkrijgen en het naar eigen smaak op te knappen. Het is onzinnig om te zeggen dat huurders het huis al lang betaald hebben. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om dit als drogreden te ontmaskeren. Nu nog gemeenten die zorgen dat niet opnieuw de verloedering toeslaat. Ik kan niet inschatten wat daar voor nodig is maar in het artikel staan interessante opties. Terug naar de oplossingen van dertig jaar terug is geen optie, mensen hadden toen echt veel minder te besteden, de woningnood was groot en er was veel bouwval in de steden.
Marco
volgens is dit geen nieuws. Woningcoörporaties verkopen al veel langer bestaand bezit. De coörporaties die wel eerst gedacht hebben en toen pas gedaan, hebben de zaken goed regeld als het gaat om VVE beheer en hebben expertise hierover vergaard. Dat is in iedergeval bij mijn coorporatie het geval. Werkt prima en er zijn geen noemenswaardige problemen. Ze zorgen ervoor dat ze ten allertijde een meerderheid houden in de VVE..
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Door een hardnekkige crisis worden de 147 'sociale' woningbouwverenigingen met een gezamenlijk opgepot vermogen van circa 8 miljard eindelijk verstandig. Ze hebben hun onroerendgoedbezit in de 70-er jaren voor een appel en een ei kunnen verkrijgen dankzij zeer lage rente en gemeentegaranties. Bij dezelfde woningbouwverenigingenis kon vermogen in 40 jaar tijd 40x zoveel doorgroeien dus het wordt dan ook tijd dat zij de samenleving eens een keer flink gaan terugbetalen en niet wederom de sores afschuiven op de naïeve koper. De huurders hebben inmiddels vele malen hun woning betaald !
Advertentie