Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gescheiden inzamelen afval pakt vaak duur uit

In de tarieven die gemeenten in rekening brengen voor het legen van afvalbakken zitten grote verschillen. Voor het aan de straat zetten van een kliko betaalt een huishouden in Zevenaar 3 euro en in Oirschot 21 euro per keer. Dat meldt het tv-programma Kassa (NPO 1) zaterdag.

02 april 2017

In de tarieven die gemeenten in rekening brengen voor het legen van afvalbakken zitten grote verschillen. Voor het aan de straat zetten van een kliko betaalt een huishouden in Zevenaar 3 euro en in Oirschot 21 euro per keer. Dat meldt het tv-programma Kassa (NPO 1) zaterdag.

Duurder uit met diftar
In twee van de drie gemeenten die het diftar-systeem invoerden, waarbij per geleegde container wordt betaald, zijn gezinnen duurder uit dan voor de invoering. De gegevens komen van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven.

Beloningssysteem

Wie zijn afval goed scheidt, zou dankzij diftar beloond moeten worden met een lagere afvalstoffenheffing. De nieuwe methoden van afval inzamelen geven volgens het consumentenprogramma veel rompslomp en leiden vaak juist niet tot een lagere heffing. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Schilders / beleidsmedewerker milieu
Ondanks een uitgebreide schriftelijke toelichting van de gemeente op de Oirschotse afvaltarieven, heeft Kassa volstaan met alleen het tonen van het ledigingstarief voor een container van 240 liter. Jammer! Van een consumentenprogramma zou verwacht mogen worden dat de kijkers op een objectieve manier worden geïnformeerd door het hele verhaal te vertellen.
Roland
Een prima artikel. Kort, bondig en bovenal: niet bang om de waarheid te benoemen.
Jan
En dan heb je ook nog gemeenten waar een extra mannetje van de aannemer meeloopt, alleen maar om verkeerd (andersom) neergezette rolcontainers goed neer te zetten (want anders kan de grijper van de ophaalwagen hem niet pakken). In plaats van de inwoners even met een foldertje op te voeden. En reken maar dat als hun bak door verkeerde plaatsing niet wordt geleegd, ze het de volgende keer wel uit hun hoofd laten hem verkeerd neer te zetten. Het tarief kan dan meteen omlaag.
Jan / adviseur
De cijfers van COELO kloppen niet voor diftargemeenten. In ons geval zitten ze er "maar" 25% naast. Ze gaan er domweg van uit dat in een diftargemeente de minicontainer voor restafval 12x aan de weg staat. Dat is in wekelijkheid minder dan 7x (gemiddeld). Al eerder over gereclameerd. Maar dat interesseert ze niet.
J. de Geus / projectleider buitenruimte
Diftarsysteem in de Hoeksche Waard werkt voor mij wel. Afgelopen jaar grijze container 4x aangeboden tegen 4 euro per keer. Het basistarief voor afvalinzameling is ook dit jaar niet verhoogd. Op deze manier is scheiden van afval wel goedkoper en dus zinvol voor mijn portemonnee. Niet iedereen kan zo scheiden dat aantal aanbiedingen omlaag kan, denk aan incontinentiemateriaal waar nog geen oplossing voor is. Mensen die niet "willen" scheiden zijn nu duurder uit. Blijkt ook wel aan inzameling PMD wat nu wekelijks is door grote aanbod na invoeren diftarsysteem. Bij onderzoeken en publicatie moet wel van de juiste informatie worden uitgegaan en niet met aannames die te hoog liggen.
Jan / adviseur
De kop klopt sowieso al niet. Verhaal gaat over diftar en niet over afvalscheiden. Daarnaast blijkt uit de benchmark (RWS/NVRD) dat diftargemeenten wel degelijk een (gemiddeld) lagere afvalstoffenheffing hebben. Als er in Oirschot een laag vastrechttarief is en in Zevenaar een hoog, kan de totale heffing in Oirschot best lager zijn dan in Zevenaar. Kortom: informatie in dit stuk is niet juist (en ook niet volledig). gelukkig weten degenen die zich hier mee bezig houden de feiten wel.. :-)
Arnout
Misschien goed om dit artikel over een kennelijk onjuiste weergave van de coelo cijfers van een onderschrift te voorzien. Kassa heeft bewust gekozen voor een gedeeltelijke analyse van de cijfers. Wellicht niet bewust maar In ieder geval is de eindconclusie niet voor alle gemeente. (En ook niet voor coelo) gerechtvaardigd.
Advertentie