Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten willen opschorting gasopslag Enschede

De roep om de voor eind dit jaar geplande gasolieopslag op industrieterrein De Marssteden op te schorten totdat duidelijk is wat de oorzaak is van het olielek in een soortgelijke opslag in het nabijgelegen Duitse Epe wordt steeds harder.

02 mei 2014

Minister Kamp komt onder steeds grotere politieke druk te liggen om de geplande gasolieopslag in de zoutcavernes bij industriegebied De Marssteden in Enschede eind dit jaar op te schorten.

Olieramp
Reden voor de opgevoerde druk is de zich langzaam voltrekkende olieramp in Epe, vlakbij Gronau, net over de grens bij Enschede. Sinds een aantal weken komt in natuurgebied Amtsvenn olie opborrelen, waarschijnlijk uit zoutholtes waarin olie ligt opgeslagen. Het zou gaan om duizenden liters. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Opschorting gasopslag Enschede
AkzoNobel wil naar de laatste bekende planning eind dit jaar 70 miljoen liter gasolie opslaan in zoutcavernes bij Enschede. De vergunning hiervoor is onlangs afgegeven door het ministerie. De gemeenten Enschede en Hengelo maken zich hier nu grote zorgen over en pleiten in een brief aan minister Kamp voor opschorting.

Vergiftigde koeien
Grote zorgen zijn er met name over de negatieve effecten van de lekkage op de volksgezondheid en het milieu bij de gasopslag in Duitsland. De gemeenten ontvangen hierover verontrustende signalen. Een zestal koeien is al vergiftigd en moest worden afgemaakt. Dat de oorzaak van het lek in de zoutcavernes ligt, is volgens hen steeds waarschijnlijker. De gemeenten sluiten dit ook niet uit voor de geplande opslag in De Marssteden.

AkzoNobel maakt analyse
De minister heeft de gemeenten eerder verzekerd dat de opslag veilig is en adequate maatregelen worden getroffen om eventuele calamiteiten te voorkomen. AkzoNobel is verzocht een analyse te maken van de overeenkomsten en verschillen tussen de zoutcavernes in Enschede en net over de grens.

Noodzakelijke maatregelen
De gemeenten vragen minister Kamp met klem de noodzakelijke maatregelen te nemen om de voorbereidingen voor de gasolieopslag in Enschede stil te leggen tot duidelijk is wat de oorzaak is van het lek in Epe en de uitkomsten van het vergelijkend onderzoek van AkzoNobel bekend zijn.

Brede politieke zorgen
Niet alleen Twentse gemeenten maken zich zorgen. Ook de Statenfractie van het CDA in Overijssel is verontrust en sluit zich bij de oproep van de gemeenten aan. Ze roept Gedeputeerde Staten op bij minister Kamp aan te dringen op opschorting. Daarbij wil de CDA-Kamerfractie dat de minister een second opinion laat doen naar de risico’s van de opslag. Ook de fractie van GroenLinks heeft vragen gesteld. 

Pas opslag bij zekerheid
Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken laat weten dat opschorting nog niet hoeft, omdat nog geen sprake is van gasolieopslag in Enschede. 'We houden de situatie in Duitsland scherp in de gaten en hebben contact met AkzoNobel. Die zeggen ook dat pas gasolie wordt opgeslagen als er volledige zekerheid afgegeven is. Eerst moet duidelijk zijn wat de oorzaak is van het lek en hoe de situatie daar vergelijkbaar is met die van Enschede. Als er aanleiding toe is zullen extra maatregelen worden genomen. Het Staatstoezicht op de Mijnen is hier het bevoegd gezag en kan eventueel ingrijpen.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie