Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten verantwoordelijk voor galerij-inspectie

Gemeenten moeten toezicht houden op de controle van het rijk op oudere flats die mogelijk kapotte balkons en galerijen hebben.

22 december 2015

Bij galerijflats die zijn gebouwd voor 1975 moeten alle galerijvloeren worden gecontroleerd op veiligheid. Het gaat om ongeveer duizend galerijflats. De controles door de eigenaren moeten voor 1 juli 2017 gereed zijn. De gemeentes moeten toezicht houden op de controles. Dat maakte het ministerie voor Wonen dinsdag bekend.

Corrosie
Het gaat om galerijvloeren die vastzitten aan de binnenvloeren van de woningen. Uit onderzoek is gebleken dat de bewapening in de galerijvloer soms onvoldoende is of dat de bewapening is aangetast door corrosie. Vorig jaar bleek dat bij 60 procent van al 150 onderzochte flats de constructie veilig is. Bij het andere deel moesten maatregelen worden genomen.
 
Vloer bezweken 
In 2011 is bij een flat in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Sindsdien is bij veel soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons. Nog niet alle flatgebouwen zijn onderzocht. ,,Gezien de kans dat deze oude galerijvloeren uiteindelijk bezwijken, moet er op korte termijn actie worden ondernomen'', zegt het ministerie.

Eigenaar
Een deskundig advies- of ingenieursbureau moet de controle uitvoeren. Als de galerijvloeren niet voldoende sterk zijn, moet de flateigenaar in actie komen. Het ministerie adviseert om bij problemen met die vloeren ook de veiligheid van de balkons te bekijken. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk
De gemeente is niet verantwoordelijk, dat is de eigenaar/vve. De gemeente moet alleen zorgen dat de eigenaar zijn verantwoordelijkheid neemt.
Advertentie