of 59221 LinkedIn

Gemeenten paaien voor inzameling kerstbomen

Van geld betalen per kerstboom tot de belofte van een brandstapel, gemeenten proberen van alles om de miljoenen afgedankte kerstbomen in te zamelen.
3 reacties

In de ene plaats worden ze versnipperd, in de andere belanden ze op de brandstapel. Kerstbomen worden de komende dagen massaal afgedankt. Veel gemeenten komen met lokkertjes: met loterijen en kleingeld hopen ze hun inwoners ervan te overtuigen de kerstboom op een centraal punt in te leveren.

Kerstboomverbranding
Op veel plaatsen wordt vervolgens onder het toeziend oog van de brandweer een kerstboomverbranding georganiseerd. Op het Museumplein in Amsterdam bijvoorbeeld, waar het vreugdevuur al veertig jaar traditie is. Fans van kleinschalige kerstboomverbrandingen kunnen onder meer in Breda goed aan hun trekken komen. Daar worden volgende week op zestien verschillende plekken stapels kerstbomen aangestoken.

Betalen

Veel gemeenten betalen voor afgedankte kerstbomen. Zo probeert Barendrecht inwoners met een beloning van 50 cent per boom (maximaal 50 per persoon) naar een van de inzamelpunten te lokken. Want: ,,In Barendrecht is het niet toegestaan kerstbomen te verbranden in een vreugdevuur.’’ Gouda doet hetzelfde, maar dan iets kariger met 25 cent per boom.

Loterijen

Diverse gemeenten verbinden loterijen aan de kerstbomeninzameling. Zo maken Leidenaren die hun boom bij de gemeente brengen kans op tablets, spelcomputers en bonnen van een speelgoedwinkel. Burgemeester Henri Lenfrink reikt de prijzen over twee weken persoonlijk uit op het stadhuis.

Luchtvervuiling

Milieu Centraal is niet zo blij met kerstboomverbrandingen, want die veroorzaken luchtvervuiling. In een afvalverbrandingsinstallatie blijft de uitstoot beperkt tot CO2 en wordt vaak nog wat energie gewonnen. Wie het milieu wil sparen, kan het beste zijn kerstboom in de tuin planten en volgend jaar weer uitgraven. Of een kunstboom zo lang mogelijk gebruiken.

 

(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ellen op
In Amersfoort kun je je boom bij de dierentuin inleveren tegen een tegoedbon, kunnen de dieren er lol mee maken. Niet alleen in Duitsland dus...
Door Koos (koos) op
Bij de buren in NordrijnWestfalen worden schone, afgedankte bomen aan de olifanten in de dierentuin gevoerd. Schijnen ze lekker te vinden. En meer dan een 'Furz' komt er dan niet als vervuiling de lucht in.
Door V6 op
De luchtvervuiling bij kerstboomverbranding is een enorm probleem waar snel Europese regeltjes voor moeten komen. De rook blijft wekenlang hangen en bewoners kampen jarenlang met zware astmaverschijnselen, depressies en kerstboomparanoia. Gelukkig dat Milieu Centraal er is om uit te dragen dat kinderen niet meer naar zo'n mooie gecontroleerde fik kunnen gaan kijken, happy newyear!!!

Afbeelding