Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten nog afwachtend over Energieakkoord

Gemeenten worstelen met hun rol in de uitvoering van het Energieakkoord en de beperkte middelen die ze hebben om hun klimaatdoelstellingen te halen. Dat blijkt uit de tweede Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving

17 juni 2014

Gemeenten worstelen met hun rol in de uitvoering van het Energieakkoord en de beperkte middelen die ze hebben om hun klimaatdoelstellingen te halen. Dat blijkt uit de tweede Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving die vandaag is gepresenteerd op het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Geen zicht op wat akkoord betekent

In het Energieakkoord wordt gemeenten gevraagd om de 'energieke samenleving' vorm te geven, bijvoorbeeld door het faciliteren van initiatieven voor decentrale energieopwekking en het besparen van energie in bestaande gebouwen. Maar begin dit jaar had de helft van alle gemeenten nog geen goed zicht op wat het Energieakkoord nu echt voor hen gaat betekenen, volgens de barometer van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en de VNG. Met een ondersteuningsprogramma helpt de VNG gemeenten om de doelen uit het Energieakkoord te realiseren.

Focus op kleinschalige initiatieven

Gemeenten hebben te weinig financiële of personele middelen voor de uitvoering van het Energieakkoord, blijkt uit het onderzoek. Toch zijn ze wel druk aan de slag op het gebied van energie. Gemeenten haken vooral aan bij kleinschalige initiatieven, samen met. De focus van het gemeentelijk energiebeleid lijkt daarmee niet zozeer op ‘Den Haag’ en haar harde klimaatdoelen en Energieakkoord te zijn gericht, maar meer op initiatieven uit de samenleving.

Structureel tekort aan ambitie en middelen

René Idema, Strategie en Management Consultant van Royal HaskoningDHV roemt de lokale initiatieven van burgers met gemeenten en bedrijven, maar plaatst er ook vraagtekens bij. ‘Het is de vraag of deze kleinschalige initiatieven wel voldoende gewicht in de schaal leggen en of bestuurlijke uitspraken over ‘faciliteren’ en ‘uitdaging’ geen eufemisme zijn voor een structureel tekort aan ambitie en middelen voor de uitvoering van het Energieakkoord.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie