Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten niet akkoord met boete Attero

,,We hebben een kort briefje gehad en dat is echt onvoldoende. We leggen ons daar niet bij neer, we willen een betere uitleg'', zegt wethouder De Vries

06 juni 2014

Brabantse gemeenten leggen zich niet neer bij een naheffing die ze hebben gekregen omdat ze te weinig afval hebben geleverd aan verwerker Attero. De Tilburgse wethouder Berend de Vries heeft dat vrijdag gezegd na overleg van de gemeenten over de rekening van in totaal 7 miljoen euro die ze eind vorige maand kregen.

Gezamenlijk

,,We hebben een kort briefje gehad en dat is echt onvoldoende. We leggen ons daar niet bij neer, we willen een betere uitleg'', zei De Vries. Sommige gemeenten hebben al gedreigd met een rechtszaak tegen Attero, maar een gezamenlijk besluit daarover is voor zover bekend niet genomen.


Minder restafval
Brabantse gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met afvalverwerker Attero en moeten tot en met 2017 samen ten minste 510 ton restafval aanbieden. Maar vanwege afvalscheiding wordt steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 is dat minder dan 510 ton. De gemeenten vinden het onrechtvaardig dat burgers worden gestraft omdat ze hun afval goed hebben gescheiden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
tja, en wiens handtekeningen prijken onder de overeenkomst waarmee Attero nu schermt....?
Pierre
Precies, Willem.

En sommige bestuurders denken nog steeds dat als Attero geen winst meer maakt omdat de afname van afval ook structureel is, dat Attero dan doodleuk de boekwaarde van zijn bezittingen ongemoeid kan laten.
Bij een afwaardering heb je opeens een heel andere solvabiliteit.
Weinig bestuurders trekken parallellen met hun grondbedrijven, maar ze zijn er echt.
Ron
Een schoolvoorbeeld waarbij professioneel prestatiemonitoring het 'korte briefje' overbodig had gemaakt. Toepassing van prestatiemonitoring stelt een afnemer in staat de regie binnen een relatie in handen te krijgen waardoor je dergelijke verrassingen voor blijft.



Het lijkt er op dat na de ondertekening van de contracten de regie onvoldoende bij de afnemers ligt. Waardoor het 'kleine briefje' met grote gevolgen als een verrassing op de deurmat valt. Dit kan en moet anders wil de afnemer in control blijven.
a. verbaas / integralist
Hoezo afnemer Ron? De gemeenten hebben simpelweg de rol van garantieverstrekker van een nogal dure investering destijds. Ze zijn een investeringsverplichting aangegaan. Dat heeft niets met afnemen te maken. Ongelofelijk hoeveel kul je in deze discussie voorbij ziet komen. We zouden er als maatschappij al veel mee opschieten als deelnemers in een maatschappelijk debat eerst eens beginnen met het huiswerk te maken.
Advertentie