of 59221 LinkedIn

Gemeenten moeten nationale parken steunen

De gemeenten moeten daar wel zelf voor gaan betalen, want de provincie wil de financiële steun aan de parken per 2015 stopzetten. Dat blijkt uit de nota Transitie Nationale Parken in Overijssel.
Reageer

Gemeenten moeten de twee nationale parken die Overijssel bezit, omarmen. Bedrijven, instellingen en particulieren moeten hen daarbij helpen, zodat de natuurgebieden Weerribben-Wieden en de Sallandse Heuvelrug aantrekkelijke gebieden worden voor een brede groep recreanten en natuurliefhebbers.

Transitie Nationale Parken
De gemeenten moeten daar wel zelf voor gaan betalen, want de provincie wil de financiële steun aan de parken per 2015 stopzetten. Dat blijkt uit de nota Transitie Nationale Parken in Overijssel, die eind augustus door de commissie Inrichting landelijk gebied wordt besproken. 

Rijk en provincies

Het Rijk besloot al in 2011 om zich niet meer te bemoeien met de 20 nationale parken die Nederland heeft. De provincies wilden die taak niet overnemen, waardoor de instandhouding van de nationale parken een 'zwevende kwestie' is geworden, aldus de provincie Overijssel. Nationale parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom zijn in particuliere handen, over de andere 18 parken denken de overheden na.


Gemeenten en natuurbeheerders
Een provinciale adviescommissie vindt dat de twee Overijsselse parken aangrenzende cultuurhistorie en natuurgebieden binnen moeten halen, om zo meer allure te krijgen. Historische dorpjes en buitenplaatsen passen goed in zo'n omgeving, net als andere stukjes mooie natuur. Gemeenten rondom de parken samen met natuurbeheerders werken aan ,,een breed front van bevlogenheid, waar iedereen van profiteert''. Voor bijzondere projecten mag er vanaf volgend jaar nog wel bij de provincie worden aangeklopt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding