Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Gemeentelijke inkoop zonnepanelen niet oneerlijk'

Collectieve inkoopacies van ionnepanelen door gemeenten leveren geen oneerlijke concurrentie op voor de bedrijven in de branche. aarmee reageren deelnemende gemeenten op kritiek van leveranciers en installateurs.

16 december 2013

De gezamenlijke inkoopactie, waarbij gemeenten collectief voor hun burgers korting bedingen op de aanschaf van zonnepanelen, levert de leveranciers flink meer omzet op. Van oneerlijke concurrentie is geen sprake.

Eenderde goedkoper

Dat stelt de gemeente Heerhugowaard namens het samenwerkingsverband SamenZonneEnergie, waarbinnen gemeenten collectief via een online veiling zonnepanelen kopen voor burgers. In Noord-Holland doen 19 gemeenten mee. Via de veiling werden 25.000 panelen aangeschaft. Het voordeel voor de burger liep op tot bijna 28 procent onder de normale prijsindicatie.

 
Branche: oneerlijke concurrentie
De reden waarom Heerhugowaard het project deze week publiekelijk verdedigt ligt in een petitie vanuit de zonne-energie branche. Installateurs en andere aanbieders zien de inkoopactie als oneerlijke concurrentie. Door de gemeenten betaalde ambtenaren zetten zich voor het project, reclame wordt met publiek geld betaald, media schenken gratis aandacht waar ondernemers dure advertenties moeten kopen. ‘De gemeenten maken de markt tot een prijsmarkt, waardoor de focus van kwaliteit naar prijs is verschoven’, aldus de ruim 500 ondernemers die de petitie inmiddels hebben ondertekend. Zij spreken van een ongelijk speelveld en marktverstoring door de overheid.

Vrije keuze
Namens de deelnemende gemeenten stelt Heerhugowaard dat hier geen sprake van is. ‘De veiling levert een kwalitatief goed aanbod tegen een aantrekkelijke prijs, dat aan alle deelnemers wordt aangeboden. Burgers hebben de vrije keuze al dan niet voor dit aanbod te kiezen.’


Actie jaagt omzet aan
Belangrijk argument tegen het verwijt van oneerlijke concurrentie is volgens de gemeenten verder dat de actie ook buiten de veiling om tot meer omzet leidt: in gemeenten die meedoen ligt het aantal zonnepanelen op 2,7 procent. Dat is gemiddeld 2 maal hoger dan bij niet deelnemers. ‘Brengen we alle installaties van SamenZonneEnergie in mindering dan wordt zichtbaar dat de deelnemende gemeenten nog steeds gemiddeld 40% meer geïnstalleerde systemen hebben dan de andere gemeenten in Noord-Holland’. Met andere woorden: iedereen profiteert. In totaal zijn er in Nederland inmiddels tegen de 60.000 panelen via collectieve gemeentelijke inkoopacties geveild.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Evert Kuiken
In Diemen: 35%. http://samenzonneenergienh.ichoosr.com/Product/c …
Richard Noordhoff / oprichter
De gemeentes zullen wel geld ruiken, anders doen zij dit niet.
a.a. smits
De fabrikanten, leveranciers c.a. vergeten te vermelden dat zij bij particulieren, die rechtstreeks bij hen aankloppen, op z'n minst de indruk achterlaten dat zij er meer aan overhouden dan redelijk is.

Er is een groot verschil in tevredenheid achteraf tussen hun rechtstreekse klanten en zij, die via een collectief aan zonnewinst zijn geholpen. Dat is mijn stellige overtuiging na wat ik in mijn omgeving beluister.

De branche heeft hele mooi plaatjes en praatjes, maar laat het afweten als het financieel en technisch op finetuning aankomt. Het is meer dozensschuiven dan deskundigheid. De enkele goede niet te na gesproken.

De particulier die zich laat bijpraten door echte ervaringsdeskundigen en dan veel beter zijn weg vindt in de doolhof aan mogelijkheden heeft alleen al daardoor een meer tevreden gevoel.

Alleen al het feit dat je zelf oplossingen zoekt en in gezamenlijkheid vindt voor allerlei practische probleempjes maakt dat jouw keuze voor een financieel/technisch optimum meer tevredenheid geeft.

Meer gemeenten zouden hun burgers daarin kunnen faciliteren. En houdt het bedrijfsleven daarbij voorlopig even in de wachtkamer.
M. Dijkman
@Robert-Jan



Dit is een uitstekende actie en deze rol past bij uitstek bij de overheid. Misschien heb je het nog niet door, maar we leven in een nieuwe wereld. 'de vrije markt' werkt niet, zo is bewezen de afgelopen decennia.

Ik weet niet wat je bedoelt met 'bestuurskundige theorieen over de rol vd overheid'.

De overheid is in deze rol juist passend; een verbindende rol voor de samenleving.

Zorgen dat, noemt men dit.

Hoezo verspilling van jouw belastinggeld? Niks van jou bij.
Energieadviseur / adviseur
Het is werkelijk een schande dat dit met onze belastingcenten mag. Wat een schande dat u op deze manier dat gemeente haar eigen ondernemers en bewoners in de steek laat. Ten eerste is de gemeente en of I chooser niet in staat om kwaliteit te controleren. Het bewijs hiervoor is al geleverd. Wat gebeurd er wanneer niets vermoedende consumenten over vijf of tien jaar met de problemen zitten vanwege slechte kwaliteit panelen en geen garantie. We zullen zien of I chooser na het zakkenvullen en de gemeenten hun verantwoordelijkheid gaan nemen.



De acties belemmeren een gezonde ontwikkeling van de markt voor zonne- energie, Stop ermee!

Een duurzame markt voor zonnepanelen kan niet gedijen bij bedrijven die 'als parasieten door Nederland trekken op zoek naar snelle handel met zogenaamd de gemeente aan hun zijde.' In werkelijkheid leidde deze groepsaankoop helemaal niet tot de goedkoopste prijs en nooit tot het beste kwalitatief en duurzaam systeem voor de burgers.



We zien nu waar dit op uitdraait: de kopers moeten maar afwachten hoe het met de service en garantie loopt." Want de systemen zijn van mindere kwaliteit. dit kan ook niet anders omdat er door Europa een minimale prijs is ingesteld. Er kan dus niet meer op prijs worden geconcurreerd. Wanneer de gemeente dus stelt dat het voordel prijs is moet dit uit mindere kwaliteit panelen komen. Dit is algemeen belend maar kennelijk niet bij de gemeenten ? Jammer dat hiermee wederom de amtenaren in een slecht daglicht komen te staan. Maar ze hebben dit wel te danken aan hun eigen onkunde!



Daarnaast worden alleen voor standaard daken met een standaard situatie een standaard offerte opgemaakt. Dit leidt dus nooit tot optimale pv-systemen voor de klant. Bedrijven die wel maatwerk leveren, kwaliteit belangrijk vinden en de klant centraal stellen gaan hierdoor nu ten onder. Collectieve acties kunnen in ieder geval niet meer bijdragen aan de zogenaamde laagste prijs. Kwaliteit ,service, maatwerk en installatiekeurmerken zoals Zonnekeur zijn belangrijk voor o.a veiligheid. Waarom voldoet de aanbieder niet aan deze landelijk erkende keurmerken door de branche organisatie Holland Solar ?Mocht u dit niet weten dan kunt u hierbij alvast wat meer informatie lezen over prijs en kwaliteit van zonnepanelen :



http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/artic …

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/det …



Wij zijn dan ook benieuwd waarom een gemeente denk hierin een rol te kunnen vervullen ?

U gaat toch ook niet collectief wasmachines, ketels of magnetrons collectief aanbesteden voor de laagste prijs ?

Ellen
Volgens gemeente Heerhugowaard is er geen valse concurrentie omdat in gemeenten die collctief aanbieden, meer zonnepanelen worden verkocht dan in gemeenten die dat niet doen. Eh? Als gemeenten de zonnepanelen gratis weg gaan geven, dan wed ik dat daar het aantal zonnepanelen nóg hoger zal liggen. Maar toch lijkt mij dat wel degelijk een bedreiging van de vrije markt en het bevordert niet bepaald de ontwikkeling van gezonde bedrijven. Wel van cowboys die gemeentes wat wijs maken voor snel geld. Gemeentes nog niks geleerd van alle vastgoedperikelen?
criticus
@Energieadviseur:

misschien zou u zich eerst eens moeten verdiepen.

U schrijft onzin op.



De geleverde panelen hebben diverse keurmerken, o.a. tüv, en garantie.

Dat voor een groepsveiling uitgegaan wordt van standaard daken is logisch en zegt niets over kwaliteit van het geleverde, uitsluitend over de doelgroep.

De leverancier is wel aangesloten bij HollandSolar.



Kortom: u zit er volledig naast.
criticus
In dit geval organiseren de gemeenten de veilingen niet eens zelf. De groepsveilingen vinden slechts per gemeente of bundeling van gemeenten plaats.

Ik vraag me zelfs af of de gemeente er geld in steekt.

Overigens, veel organisaties organiseren groepsveilingen: consumentenbond, vereniging eigen huis, unitedcosumers etc.

Is dat dan ook valse concurentie?
Rob
Ik zie en hoor veel van dit soort initiatieven en ik vraag mij sterk af in hoeverre dit eigenlijk aanbesteed had moeten worden, en welke vorm meervoudig, nationaal, Europees?????? Veel van dit soort initiatieven hadden eigenlijk aanbesteed moeten worden, maar omdat het een commerciele activiteit lijkt, wordt dat niet gedaan.
criticus
@Rob:

maar wat als de gemeente niets betaalt, niemand inhuurt, slechts faciliteert door bijvoorbeeld een beteje communicatie en een keer een zaal beschikbaar stelt?

xmarki / slimmerik
prima voor de consumenten en het milieu !



en het breekt de markt lekker open ; )



installateurs: stoppen met zeuren en samen ook grootschalig inkopen!
Ruud
Er wordt ook vergeten te vertellen, dat als je buiten de actie met een ander in zee gaat, je direct te maken krijg met handhaving en dat dan Heerhugowaard ineens minder vriendelijk is.
Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Een vraag die niet wordt beantwoord is hoe dit überhaupt past in de rol van de overheid. Natuurlijk kost het ambtelijke uren, verstoor je de markt en maak je het je (eigen lokale) bedrijfsleven moeilijk. Er is een markt voor de verkoop van zonnepanelen en die functioneert naar behoren. Waarmee de reden voor overheidsingrijpen vervalt. iedere gemeente die zich op dit vlak begeeft moet nog eens goed de bestuurskundige theorieen over de rol van de overheid nakijken. En helemaal in een tijd van een terugtredende overheid is dit natuurlijk precies wat je niet moet doen. Verspilling van mijn belasting geld.

Je regelt toch ook geen collectieve inkoop van groene stroom, zorgverzekeringen en speelgoed voor je inwoners. Waarom dan wel voor zonnepanelen?
Arno K.S.
Het voordeel voor de burger liep op tot bijna ??????procent onder de normale prijsindicatie.
Advertentie