Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente verantwoordelijk voor brugbeheer IJssel

Rijkswaterstaat stopt met inzetten van verkeersregelaars die zwaar verkeer over de brug bij Westervoort regelen, Rijkswaterstaat leverde de brug te smal op.

18 oktober 2011

Rijkswaterstaat stopt per 1 november met het inzetten van verkeersregelaars, die zwaar verkeer over de te smalle brug over de IJssel bij Westervoort regelen. Volgens de dienst zijn verkeersmaatregelen de verantwoordelijkheid van de gemeenten Arnhem en Westervoort, ondanks het feit dat Rijkswaterstaat zelf de brug kortgeleden te smal opleverde.

Millimeterwerk
Bij de opening van de gerenoveerde brug bleek dat twee landbouwvoertuigen elkaar niet kunnen passeren door nieuwe, hoge barriers aan weerzijden van de weg. Als vrachtwagens en bussen langs elkaar rijden, is dat millimeterwerk. De dienst was daarvoor gewaarschuwd, maar stelt dat het wegdek van de brug formeel nooit breder is geweest. In het verleden maakten zware voertuigen clandestien gebruik van een naastgelegen inspectiestrook, maar daaraan is een einde gemaakt omdat er al eens een voertuig door het wegdek van de strook is gezakt.


Wegbeheerders 

Rijkswaterstaat heeft volgens een woordvoerder alle alternatieven voor de problemen onderzocht en in die tijd zelf verkeersregelaars aan weerszijden van de brug betaald. Het blijkt nu dat er eigenlijk geen afdoende oplossing is, behalve de brug helemaal vernieuwen of de constructie ingrijpend aanpassen. ,,Dat is een proces van vele jaren en miljoenen, waar wij als dienst ook niet over beslissen'', aldus Rijkswaterstaat. Daarom vindt de dienst dat nu de gemeenten als wegbeheerders moeten zorgen voor maatregelen. Volgens Rijkswaterstaat is het handhaven van de verkeersregelaars, die er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat staan, eigenlijk de enige adequate oplossing.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
En zo maakt het rijk zich er weer eens gemakkelijk vanaf. Laten een openbaar werk uitvoeren constateren halverwege dat dat verkeersproblemen zal gaan geven en grijpen niet in en leggen na afloop het probleem op het bordje van de gemeenten. Onbehoorlijk bestuur noemen ze dat ook wel.
Advertentie