Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente koopt ruzie boeren en burgers af

De gemeente Oirschot en de Provincie Brabant steken ieder 1,3 miljoen euro in de verhuizing van een varkensbedrijf, dat voor overlast voor bewoners zorgt.

28 november 2012

Aan jarenlange ruzie tussen burgers en boeren in buurtschap Huijgevoort in Oirschot is een eind gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad ging dinsdagavond laat akkoord met een bijdrage van ruim 1,3 miljoen euro aan de verplaatsing van een varkensbedrijf. Ook de provincie betaalt ruim 1,3 miljoen euro mee.

Stankoverlast
De ruzie in het buurtschap tussen 10 families werd symbool voor het wantrouwen tussen boeren en burgers op het (Brabantse) platteland. Omwonenden lijden onder de stank terwijl boeren willen en mogen uitbreiden. Deze maand werd een compromis bereikt. Een varkensbedrijf vertrekt en de twee bedrijven die achterblijven zien af van uitbreiding en rusten hun stallen uit met luchtwassers. De omwonenden zien af van verdere bezwaarprocedures.

Twee van drie partijen tegen
Twee van drie coalitiepartijen stemden uit principe tegen bijdrage van de gemeente voor oplossing van een 'burenruzie'. ,,We kunnen met dat geld een veel groter deel van de gemeenschap blij maken’’, oordeelde coalitiepartij De Gewone Man. Coalitiegenoot VVD meent dat het varkensbedrijf de verhuizing zelf moet betalen. Coalitiepartij CDA stemde wel voor

Voorbeeld voor vergelijkbare situaties
Voor boerenorganisatie ZLTO en de provincie is het compromis in Huijgevoort voorbeeld voor vergelijkbare situaties in Brabant. ,,Volgend jaar willen we op 20 à 25 andere locaties in Noord-Brabant en Zeeland waar onze leden tegen vergelijkbare problemen aanlopen proberen het gesprek aan te gaan'', zei directeur Elies Lemkes van ZLTO dinsdag in de Brabantse kranten.
 

De gemeenteraad van Oirschot benadrukte dat deze oplossing eenmalig is.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Wie ooit dichtbij een zwaar overlastgevend bedrijf gewoond heeft, snapt waarom dit zo afloopt. Dit soort bedrijven blijken namelijk vaak gedoogd te worden door het CDA en VVD die daardoor medeverantwoordelijk worden voor het schenden van wettelijke regels en nota bene door de gemeente zelf gestelde regels. En dan nog vreemd vinden dat de kloof tussen overheid en burger groter geworden is? Er is maar 1 oplossing en dat is de handhaving niet bij de gemeente te laten maar onderbrengen bij een andere instantie.
Janssen / Boekhouder
De vrijheid van het individu kan alleen maar beperkt worden, als je de vrijheid of eigendomsrechten van een ander overtreedt.

Dit is wel een conflict tussen private partijen, maar om nu belastingmiddelen in te zetten om een privaat conflict op te lossen, is een beetje vreemd.

Op deze manier kun je net zo alle problemen oplossen. Ik vraag mij af of de belastingbetaler hiermee eens is.

Dat deze gemeente dit doet, heeft er ook misschien mee te maken dat zij fouten heeft gemaakt. Het is het platteland, en ja, het stinkt er. Als ik op het platteland ga wonen, moet ik niet vreemd opkijken over de geuren die er hangen.
Piet / directeur
D,i. geen privaat probleem. D.i. een publiekrechtelijk probleem. Doorgaans waren de plattelanders er al voor de woningen. De bedrijven moeten om economische redenen groeien. Dit kan dan op den duur (objectieve) overlast geven bij bewoners in de buurt. Dan moet het bestuur soms een keuze maken uit een aantal alternatieven. En in dit geval is blijkbaar besloten tot verplaatsing van het bedrijf. Dit is totaal niet ongewoon. Het was ca 20 jr mijn werk bij de Overheid. Later als consultant! Niets vreemd aan.
Advertentie