Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente Den Haag vanaf 2019 over op duurzame stroom

Als eerste grote stad gaat Den Haag vanaf 2019 beginnen om haar kantoren, openbare verlichting, verkeersinstallaties, gemalen, zwembaden en sporthallen volledig te voorzien van stroom die duurzaam is opgewekt.

10 januari 2018

Als eerste grote stad gaat Den Haag vanaf 2019 beginnen om haar kantoren, openbare verlichting, verkeersinstallaties, gemalen, zwembaden en sporthallen volledig te voorzien van stroom die duurzaam is opgewekt.

Eind 2023 alle stroom duurzaam

De energiebehoefte zal de komende jaren steeds meer worden gehaald uit windparken, zonnepanelen op daken, zonneweides en andere duurzame voorzieningen en initiatieven. Eind 2023 moet alle stroom die de gemeente gebruikt, duurzaam zijn. Daarvan wordt 10 procent binnen de gemeentegrenzen opgewekt en de andere 90 procent in de regio. Den Haag heeft dit dinsdag afgesproken met Eneco en OM, het grootste energiecollectief van Nederland met lokale coöperaties.

Aardbeving

Wethouder Joris Wijsmuller (Duurzaamheid) is blij met de contracten en vindt vooral de opwekking van duurzame energie in de buurt belangrijk. Dat gebeurt onder meer met aardwarmte en collectieve zonnedaken. De nieuwe aardbeving maandag in Groningen toont volgens hem nog eens aan dat Nederland van het gas af moet. (ANP)


Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Het percentage duurzaam opgewekte stroom wordt in Nederland steeds kleiner, wegens het toegenomen gebruik. (daarom is een elektrische auto ook niet per definitie duurzaam) Het zou de Gemeente pas goed staan als ze de duurzame stroom gaat opwekken en niet van het huidige geringe aanbod gaat inkopen ten koste van andere afnemers. Nu lijkt het me een PR-stunt.
Inkooptenderdesk gemeente Den Haag / Inkoopadviseur
De gemeente Den Haag heeft met de aanbesteding bewerkstelligd dat de duurzaam opgewekte stroom uit nieuwe / additionele energiebronnen (windmolens en pv-panelen) gehaald wordt en heeft ook afgesproken dat contractpartijen hierin gedurende de contractperiode in blijven investeren. De gemeente verwacht hiermee dat andere aanbestedende diensten dit voorbeeld zullen volgen en dat ook marktpartijen (want die heb je hierbij duidelijk nodig) gaan inzien, dat er flinke stappen gemaakt moeten worden i.h.k.v. de energietransitie. Het is echt jammer dat je een mooi initiatief als dit op deze manier onrecht aandoet met je ongenuanceerde mening. Zo jammer!
eric / ambtenaar
Uit de kop noch uit de inhoud van het artikel blijkt dat de Gemeente Den Haag, gaat investeren in de duurzame opwekking van haar energie. "over gaan op" is wat ongenuceerd, je kan bij elk energiecontract aangeven of je grijs of groen wil afnemen.

Voorwaar een mooi initiatief. Zijn er ook mogelijkheden voor burgers om aan te sluiten bij dit initiatief?
Advertentie