Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gehoorzaamheidscontract voor Staatsbosbeheer

Over het beheer van de Oostvaardersplassen is sinds 2005 herhaaldelijk politieke en maatschappelijke discussie. Staatsbosbeheer gaat uit van 'natuurlijk beheer'. Uitvloeisel van die benadering is dat de grote grazers -zoals herten en runderen- als wild worden beschouwd, waardoor ze zo veel mogelijk met rust worden gelaten. Met name in koude en voedselarme wintermaanden leidt dat ertoe dat zwakkere beesten doodgaan en de kadavers blijven liggen.

30 maart 2011
Staatsbosbeheer moet de adviezen van een door staatsecretaris Bleeker in te stellen adviescommissie opvolgen bij het beheer van de Oostvaardersplassen. Het ministerie heeft een convenant opgesteld waarin staat dat het zelfstandig bestuursorgaan die adviezen als 'bindend' beschouwt.
Natuurlijk beheer
Over het beheer van de Oostvaardersplassen is sinds 2005 herhaaldelijk politieke en maatschappelijke discussie. Staatsbosbeheer gaat uit van 'natuurlijk beheer'. Uitvloeisel van die benadering is dat de grote grazers -zoals herten en runderen- als wild worden beschouwd, waardoor ze zo veel mogelijk met rust worden gelaten. Met name in koude en voedselarme wintermaanden leidt dat ertoe dat zwakkere beesten doodgaan en de kadavers blijven liggen.

Onnodig lijden
Na eerdere steun voor de benadering van Staatsbosbeheer door rechterlijke uitspraken en een internationaal advies, pleitte de commissie-Gabor eind vorig jaar voor aanpassing van het beheerplan. Dieren zouden eerder moeten worden afgeschoten, en meer bescherming krijgen tegen koude. Staatssecretaris Bleeker was tevreden met het rapport:'Onnodig lijden van dieren op grote schaal accepteer ik niet'.

De Kamer
Probleem bleek echter de status van zelfstandig bestuursorgaan van Staatsbosbeheer. Zo'n orgaan staat principieel op enige afstand van het ministerie en maakt wellicht een andere afweging. Daardoor bleef het beheer van de Oostvaardersplassen een politiek heikel punt. 'De vorige staatsecretaris is een paar keer daarvoor naar de kamer geroepen,' zegt een woordvoerder van Bleeker. Een oplossing werd gevonden in de genoemde nota – 'je kunt het ook een convenantje noemen, het zijn twee A4-tjes', zegt de woordvoerder.

Gekunsteld
Nu staatssecretaris Bleeker Staatsbosbeheer op dit vlak bindend advies voorschrijft, is een advies van de commissie-d'Hondt pikant en actueel. D'Hondt adviseerde in 2009 dat Staatsbosbeheer juist relatief autonoom van het ministerie moet kunnen opereren omdat natuurbeheer iets is van de lange termijn. In een reactie noemde D'Hondt het convenant 'heel ongelukkig'. De convenant-constructie komt hem gekunsteld over, in een kennelijke poging het zelfstandige karakter van het bestuursorgaan aan te tasten: 'Je kunt juridisch overal oplossingen voor vinden, maar je moet je wel afvragen of het verstandig is, of je het moet doen,' zei D'Hondt op Radio1.

Wetswijziging
De woordvoerder van Bleeker wil niet op de kritiek van D'Hondt ingaan. Wel benadrukt de woordvoerder dat het 'slechts' om de Oostvaardersplassen gaat,'Staatsbosbeheer is een veel grotere organisatie'. En de woordvoerder beaamt de door D'Hondt geconstateerde spanning die er 'altijd' is tussen de zelfstandigheid van het zelfstandig bestuursorgaan en de politieke aansturing. 'Maar de staatssecretaris wilde dat de nieuwe adviescommissie een bindend advies geeft en op deze manier kan dat. Een wetswijziging is wat veel voor zo'n klein onderdeel.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Peter + Wildliefhebber
Inderdaad wordt flink ingegrepen in het natuurbeleid. Gelet op de consequenties van de kredietcrisis, moeten er prioriteiten worden gesteld, gezondsheidzorg, pensioenen, uikeringen etc, etc, etc. Indien U minder gaat verdienen zal ook U in prive prioriteiten moeten stellen. En die worden bepaald door de democratie. Niet leuk voor U, maar zo gaat het in een democratie. Tja Wildliefhebber is uiteraard zeer ongenuanceerd, grotendeels niet kommentaar waardig niveau. Ik volsta met "daar waar de hierarchie verdwijnt wordt ze vervangen door chaos". Het pseudoniem dierenliefhebber levert het levende bewjs daarvan.
Peter / sr. adviseur
Een ZBO blijft onmiskenbaar een onderdeel van de rijksvoverheid, ook al staat het op een wat grotere afstand en bezit het meer zelfstandigheid. Zo'n convenant, waarbij het nog maar de vraag is of dit in rechte afdwingbaar is, is wel tekenend voor de onderlinge verhoudingen en spreekt toch een wantrouwen uit. Bij dergelijke verhoudingen zou je moeten overwegen of SBB nogwel een ZBO moet blijven. Hoewel ik het wel eens ben met een andere aanpak in de OVP, vind ik wel dat deze staatssecretaris behoorlijk ingrijpt in de natuurontwikkeling (lees: deze goed aan het verpesten is).
Kritikus / Geen Hagenees
Het is Bleker (en niet Bleeker).
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Er is in Nederland een trend om alles hiërarchisch van boven te gaan aansturen, inspraak en rechtsmiddelen van burgers te kortwieken, en overleg met bijv. Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO's) vanuit het rijk een dwingend karakter te geven.

Het liefst zou Den Haag op dit moment het organisatieschema van de Katholieke kerk overnemen: Paus en kardinalen in Den Haag, bisschoppen in de provincies en de ZBO's, en alles wat daaronder komt op lokaal en uitvoerend niveau.

En dan gaan we fijn kruistochten organiseren, zoals de Katholieke kerk dat vroeger ook deed!

Wat de OVP betreft, Staatsbosbeheer heeft natuurlijk gewoon gelijk dat je geen wilde dieren kan hebben als je ze niet wild laat leven en sterven. Het jaarlijkse afschieten is eigenlijk een manier van doodknuffelen, niet omwille van de dieren, maar om al die mensen tevreden te stellen die tegenwoordig denken dat een grizzlybeer ook geaaid moet kunnen worden en nooit honger mag hebben. Puur populisme.

Trouwens, wordt het geen tijd om oude Nederlanders preventief levensbeëindigend te behandelen om hun onnodig lijden te besparen? Ze kunnen wel denken dat ze nog even willen overleven, maar dan moet de staatssecretaris van Volksgezondheid vanuit Den Haag gewoon een convenant met ze sluiten. Of met de dichtstbijzijnde huisarts. Is dat ook weer opgelost.

Want eigenlijk zijn dit natuurlijk niet meer dan ordeproblemen.
Advertentie