Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geheime afspraak Hooijmaijers onderzocht

De provincie Noord-Holland onderzoekt of oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in 2007 bevoegd was een geheime afspraak te ondertekenen over de ontwikkeling van een bedrijventerrein in de gemeente Koggenland. Dat heeft VVD-gedeputeerde Jan van Run maandag gezegd tijdens een debat met de Noord-Hollandse Staten over het omstreden bouwproject Distriport.

05 juli 2011

Verdeling van de winst
Hooijmaijers is al verdachte in een omvangrijke fraudezaak. Hij tekende in 2007 een zogeheten sideletter, waarin afspraken werden gemaakt over de verdeling van de winst. Bij de ondertekening waren ook twee andere gedeputeerden aanwezig, onder wie de huidige CDA-gedeputeerde Jaap Bond. Volgens gedeputeerde Van Run wordt bekeken of het mandaat van Hooijmaijers rechtsgeldig is.


Stukken openbaar

Van Run zei dat er bij andere grote bouwprojecten volgens hem geen geheime afspraken zijn gemaakt over de winst. Hij beloofde alle stukken over Distriport voor volgende week maandag openbaar te maken, als de voltallige Staten over de kwestie debatteren.


Beslag

Het project Distriport staat opeens in de schijnwerpers, omdat Noord-Holland heeft besloten om voor de ontwikkeling van het gebied niet meer samen te werken met twee projectontwikkelaars. Volgens de provincie zijn de bedrijven hun afspraken niet nagekomen. De ontwikkelaars zijn het daarmee niet eens en hebben beslag laten leggen op de grond in Koggenland.


Schade beperken

Noord-Holland heeft inmiddels 24 miljoen euro geïnvesteerd in grond en zich voor 50 miljoen euro garant gesteld voor het project. Sommige partijen in de Noord-Hollandse Staten, waaronder CDA en oppositiepartij PVV, vonden dat de provincie moet afzien van een rechtszaak om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie