Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Geen leges voor vergunning zonnepanelen’

Een ondernemer uit Zierikzee vraagt de gemeente Schouwen-Duiveland geen leges te hoeven betalen voor een verplichte vergunning voor het aanbrengen van zonnepanelen op een schoolgebouw dat onder het beschermd stadsgezicht valt. Nu vraagt de gemeente die zich als energieneutraal eiland presenteert hiervoor 760 euro.

04 mei 2014

Als de rijksoverheid het duurzaam opwekken van energie stimuleert en de gemeente Schouwen-Duiveland een energieneutraal eiland nastreeft, moet die gemeente geen leges vragen als een ondernemer zonnepanelen op een school wil aanbrengen.

760 euro aan leges
Dat bepleit de Zeeuwse ondernemer Ton Schröer. De biologische mosterdmaker wil graag een school in Zierikzee van 164 zonnepanelen voorzien, omdat hij in deze energiebesparing en in maatschappelijk verantwoord ondernemen gelooft. Ook kan hij er als eenmanszaak 40 procent investeringsaftrek op krijgen. De school zou aan energiekosten duizenden euro’s per jaar kunnen besparen als Schröer de zonnepanelen voor een lager bedrag dan ze nu aan energie betalen verhuurt. Na zes jaar kan de school zelfvoorzienend zijn en hij de panelen voor een symbolisch bedrag aan ze verkopen. ‘De school is van de gemeente, ik leg daar zonnepanelen op en dan krijg ik een rekening van 760 euro aan legeskosten voor een vergunning.’

Beschermd stadsgezicht
In 90 procent van die gevallen is die vergunning helemaal niet nodig, vertelt Schröer, maar de school ligt in beschermd stadsgezicht. ‘Het duurde al een tijd voor alles gereed was voor de aanleg. In februari was het zover. Ik wilde beginnen, maar toen moest er ineens een vergunning komen. We zijn nu al twee maanden verder en dan moet ook de welstandscommissie er nog naar kijken.’ 

Geen leges bij verplichte vergunning zonnepanelen
Reden voor Schröer om een mail te sturen naar het college van de gemeente Schouwen-Duiveland en te wijzen op de inconsequentie dat het rijk duurzame energie stimuleert met subsidies, terwijl de gemeente vaak een groter bedrag rekent aan leges voor een vergunning. En Schouwen-Duiveland presenteert zich dan ook nog als “energieneutraal eiland”. ‘Ik wil graag een versnelde procedure voor zonnepanelen en dat er een amendement komt op de legesverordening dat in het geval van een verplichte vergunning nul euro aan leges hoeft te worden betaald.’ Hij wil dat vooruitlopend op de behandeling in de gemeenteraad zijn leges worden kwijtgescholden of in subsidie worden omgezet.

Geen precedent scheppen
Collegepartij Leefbaar Schouwen-Duiveland laat bij monde van raadslid Floor Fonteijne weten nog geen mening te hebben gevormd over deze zaak. Fractievoorzitter Wout van den Berg van collegepartij VVD zegt dat onlangs in het collegeakkoord is afgesproken dat leges kostendekkend moeten zijn. Hij is er niet voor dit geval apart te beoordelen en de leges kwijt te schelden. ‘Dan zou je van het beleid afwijken en schep je een precedent voor van alles. We presenteren ons inderdaad als energieneutraal eiland en zijn bereid om deze discussie te voeren als daar aanleiding toe is.’

De gemeente Schouwen-Duiveland wil de zaak eerst intern beoordelen voor het een inhoudelijke reactie geeft.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Leges, de goodwill van ambtenaren. Zo werkt dat in bureaucratisch Nederland.
loe / zelfstandige
Heel lelijk op het dak. Het is nodig dat zonnepanelen met hulpstukken gemaakt worden die het gehele dak bedekken. Die hulpstukken die dienen als opvulling hoeven niet de eigenschappen van de panelen te hebben maar dienen ter verfraaiing. Toen ik een dakkapel bouwde moest die 10 cm smaller van de welstandscommissie. EN NU ???
W. De Rijck / Projectleider gemeente.
Het staat het college vrij een subsidie re verstrekken i.h.k.v. duurzaamheid,als de leges verordening daar niet in voorziet.
G. Karssenberg
Wat is nou echt het probleem van de ondernemer? Dat de aanvraag van de vergunning twee maanden duurt of dat een investering, waar de overheid ook al investeringssubsidie aan geeft, € 760 minder rendeert? Dat laatste lijkt me geen onoverkomelijk probleem.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt er vooral op dat Ton Schröer er op uit is om zoveel mogelijk geld aan zonnepanelen te verdienen.
criticus
" Na zes jaar kan de school zelfvoorzienend zijn en hij de panelen voor een symbolisch bedrag aan ze verkopen. "

Hij kan het ook niet doen en gewoon de huur blijven innen...
Willem / Gemeenteambtenaar
"(...) in het geval van een verplichte vergunning nul euro aan leges hoeft te worden betaald."

Hoeveel onverplichte vergunningen vraagt dhr. Schröer aan dan? Op deze manier verwoord, hoeft er dan voor geen enkele vergunningen meer betaald te worden.
Meppie
Uit het artikel blijkt dat het om een uitzonderingsgeval gaat omdat het een beschermd stadsgezicht betreft. Er is dus bewust voor gekozen om vergunningplicht in te voeren.

Mogelijk kan niet eens een vergunning worden verleend. Hoewel zonnepanelen duurzaam zijn, kunnen ze ook een stadsgezicht aantasten.

Het afschaffen van leges lijkt me in bovengenoemd geval niet aan de orde. Er is juist gekozen voor een zwaardere procedure.
Vincent van Schermen
Wij hebben hetzelfde probleem gehad toen we een zonneboiler op het scoutingsgebouw wilde plaatsen, dit was toen toevallig een gemeentemonument en beschermd stadsgezicht.

http://huisfocus.nl/verbouwen-onderhoud/zonneboi …
Advertentie