of 59232 LinkedIn

Emmen pakt regie windmolens terug van Drenthe

De zelfverklaarde “windmolenvrije” gemeente Emmen gaat overstag. Het college van burgemeester en wethouders accepteert dat er toch minstens circa twintig windmolens binnen de gemeentegrenzen komen te staan. In ruil daarvoor krijgt de gemeente de zeggenschap daarover terug van de provincie Drenthe.

De zelfverklaarde “windmolenvrije” gemeente Emmen gaat overstag. Het college van burgemeester en wethouders accepteert dat er toch minstens circa twintig windmolens binnen de gemeentegrenzen komen te staan. In ruil daarvoor krijgt de gemeente de zeggenschap daarover terug van de provincie Drenthe.

Emmen wilde niet meewerken 

Twee weken geleden lieten Gedeputeerde Staten van Drenthe weten de regie over de windmolenopgave voor de provincie naar zich toe te trekken, omdat de Drents gemeenten er niet uit kwamen. Dat lag vooral aan Emmen. De gemeenteraad verklaarde zich eerder windmolenvrij en wilde niet meewerken aan het plaatsen van windmolens. De provincie had juist Emmen, Coevoorden, Borger-Odoorn en Aa en Hunze aangewezen om de provinciale taakstelling – 285,5 megawatt (MW) in te vullen. Toen Emmen deze zomer dwars bleef liggen greep de provincie in.

 

Molens op duizend meter afstand

Het college stelt de gemeenteraad nu voor om toch 60 MW (circa achttien tot twintig windmolens) te accepteren en in ruil daarvoor zelf te kunnen beslissen waar die komen. In plaats van de wettelijke afstandsnorm van circa 500 meter vanaf bewoning, wil het college proberen de molens op duizend meter afstand van bewoond gebied te plaatsen. Dat kan alleen door de regie terug te nemen en de molens te accepteren, redeneert het college. ‘Niets doen is geen optie’, zegt wethouder René van der Weide. De gemeente heeft dan geen enkele invloed op wat er gebeurt en is dan verder van huis, meent het college.

 

Gemeente belooft vergunningen te verlenen

In overleg met Gedeputeerde Staten is overeengekomen dat de provincie de regie aan de gemeente Emmen overlaat als de gemeenteraad voor 1 december aanwijst welke gebieden geschikt zijn voor windenergie. Voor 1 juli 2015 moet de komst van de molens planologisch zijn geregeld. De gemeente belooft vervolgens ook de benodigde vergunningen te verlenen.

 

Pluspuntje: restopgave voor andere gemeenten

Hoewel het tegenstribbelen de gemeente niet heeft kunnen vrijwaren van windmolens, sleepte Emmen er toch een pluspuntje uit. Aanvankelijk wilde Drenthe Emmen ook laten opdraaien voor de restopgave van de provincie – 35,5 MW was nog niet verdeeld. De gemeente krijgt nu de kans om te kijken of er andere gemeenten zijn die dit aandeel op zich willen nemen. De provincie is bereid om over nieuwe mogelijkheden in overleg te gaan. De acute dreiging van 32 windmolens (95,5 MW) is daarmee voorlopig van de baan.

 

Politiek debat 

De Emmense politiek is in een extra commissievergadering gisteravond bijgepraat over het voorstel. De teneur van het debat was een breed gedeeld besef dat de komst van windmolens onvermijdelijk is en dat het in dat geval goed is als het college de regie pakt, meldt een gemeenteewoordvoerster.

Ook Provinciale Staten van Drenthe moeten nog over het voorstel spreken. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jeannette op
Helaas laten mensen zich door eigenbelang ook bedotten. Iedereen kan weten of te weten komen dat de belofte van Wakker Emmen nooit gestalte kon houden.

Het getuigt van onbehoorlijk bestuur dat deze partij deze beloften heeft gedaan, maar ook van domheid van de inwoners om hier in te trappen. Ach over vier jaar weer verkiezingen. Kijken wat Wakker Emmen verder nog heeft bereikt. Kunnen ze zich op hun borst kloppen dat er een geldverslindend binnenstad project is gerealiseerd, maar de inwoners van de omliggende en bij Emmen horende gemeente een dorp hebben waar het onkruid hoog staat en er zelfs nog wegen van zand zijn richting een natuur/recreatiegebied waar wel een prachtig fietspad ligt. Hoe je er komt zoek je zelf maar uit. Ook dit is de gemeente Emmen.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Het is werkelijk te triest voor woorden dat er nog steeds zulke contraproductieve ideeën door Nederland razen.

Ik zie wel ruimte voor een TV programma dat prijzen aan politici, overheidsbedienden en actiegroepen gaat uitdelen voor werkelijk productieve ideeën en bla bla prijzen voor de contraproductieve.

Met name zie ik uit naar een speciale prijs voor ambtenaren die een innovatief idee door politiek en actiegroepen naar de prullenmand verwezen zien.
Door Henk Daalder Pak de Wind (draagvlak voor windmolens) op
De gemeente politiek in Emmen is een triest voorbeeld van tunnelvisie tgv te populistisch gedrag en te veel luisteren naar anti duurzaam propaganda.
Hetzelfde gold voor de provincie Drenthe tot een jaar geleden.

Windmolens wekken goedkope stroom op, of inwoners van Emmen dat voordeel kunnen benutten, daar zou de politiek in Emmen en elders zich druk om moeten maken.

Een goed eaanpak is om te regisseren, dat d eeigen inwoners een eigen stukje windpark kunnen kopen, en of de inwoners ook daadwerkelijk bereid zijn, een stukje te kopen, met bijbehorend voordeel.Ook de sociale dienst klanten van de gemeente, kunnen zo goedkope stroom krijgen, als de gemeente hen een stukje windpark in bruikleen geeft.

Als een windpark volledig eigendom wordt van de winwoners, kunnen ze zelf beslissen of het meer of minder geluid maakt, het is dan hun stroom.
De taakstelling van de provincie is om een bepaalde hoeveelheid MW te laten bouwen, niet om een minimum hoeveelheid stroom op t wekken.

Echte tegenstanders kopen dan een windmolen, en laten heb stil staan.
Maar een veel belangrijker asepct van het kopen van eeneigenstukej windpark, is dat burgrs zelf de afwegign maken of ze een paar windmolens in de buurt willen, ALS ze daar ook het voordeel van krijgen, goedkope stroom, en de regie over hun eigen windmolens.Door Nick op
Bij de verkiezingen beloven dat er geen windmolens komen en daardoor grote verkiezingswinst, veel zetels in de raad en deelname aan het college.
Vervolgens komen de windmolens er toch.
Tijd om de verkiezingswinst weer in te leveren? Ik denk het niet! Kiezersbedrog optima forma.
Door Opmerker op
Wát een beloftes in bestemmingsplangebied. Men is nog lang niet in het stadium van vergunningverlening.......