Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Emmen boos over opgedrongen windmolens

Drenthe maakte deze week bekend dat de provincie de regie overneemt in de verdeling van windturbines, omdat de gemeenten er zelf niet uitkomen. Coevorden is goed op weg, met plannen voor 40 megawatt (MW), maar Emmen liet de provincie deze zomer weten niet te willen meewerken aan het plaatsen van windmolens. De gemeente noemt zichzelf windmolenvrij.

21 augustus 2014

Burgemeester en wethouders van Emmen hebben “geen enkel begrip” voor het besluit van de provincie Drenthe om de zelfverklaarde windmolenvrije gemeente op te zadelen met 32 windturbines. Een kortzichtig en eenzijdig besluit, waar Emmen zich niet bij neerlegt, laat het college weten.

Provincie neemt regie over

Drenthe maakte deze week bekend dat de provincie de regie overneemt in de verdeling van windturbines, omdat de gemeenten er zelf niet uitkomen. Coevorden is goed op weg, met plannen voor 40 megawatt (MW), maar Emmen liet de provincie deze zomer weten niet te willen meewerken aan het plaatsen van windmolens. De gemeente noemt zichzelf windmolenvrij.

Gezamenlijke gebiedsvisie

De provincie Drenthe moet 285,5 MW windenergie bijdragen aan de landelijke opgave van 6000 MW. De molens moeten komen te staan in de gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Coevorden en Emmen, zo stelde de provincie eerder vast in een gezamenlijke gebiedsvisie Windenergie. In de gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn is een Rijks Coördinatie Regeling van kracht. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft in een brief laten weten dat het de bedoeling is in deze gemeenten 150 MW realiseren. De provincie moet nu snel bekend maken waar in het resterende Drentse zoekgebied (Emmen en Coevorden) de overige 135,5 MW wordt ingevuld. Wanneer de provincie dit nalaat, heeft het rijk de mogelijkheid om het windpark in Borger-Odoorn en Aa en Hunze te vergroten met 35,5 MW.

Niet eerlijk verdeeld 

Dat wil Drenthe niet laten gebeuren en dus krijgt Emmen nu de opdracht om 95,5 MW voor haar rekening te nemen, circa 32 windturbines. Dat is realistisch, volgens een verkenning van de provincie. Wethouder René van der Weide reageert teleurgesteld, namens het college: ‘Waarom moeten vier Drentse gemeenten de last dragen voor de hele provincie en wordt dit niet eerlijker verdeeld? Bovendien negeert de provincie de signalen van onze inwoners, een verkiezingsuitslag én ons standpunt dat wij gaan voor een windmolenvrije gemeente. Wij hebben hier flink de balen van en gaan samen met de gemeenteraad kijken hoe we hier verder mee omgaan.’

Locaties samen met bewoners bepalen

Over de locatie van de windmolens in Emmen heeft Drenthe nog geen uitspraak gedaan. Gedeputeerde Staten (GS) willen dat een in te stellen Adviescommissie Windenergie Drenthe daarover in gesprek gaat met bewoners en gebruikers. De provincie wil zo voorkomen dat bij inwoners het gevoel ontstaat dat de gebieden vol worden gezet met windmolens.

Inwoners profiteren mee

Volgens gedeputeerde Henk van de Boer wil Drenthe ervoor zorgen dat inwoners in de toekomst niet alleen de lasten van een windpark ondervinden, maar dat zij ook kunnen meeprofiteren. ‘Daarbij denken we bijvoorbeeld aan financiële participatie of aan een Parkfonds waarbij initiatiefnemers van de windparken een fonds instellen en hierin jaarlijks structurele bijdragen gaan storten.’ 

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sebastiaan / Adviseur
Waarom de gevraagde energie niet opwekken met zonne-energie in plaats van Windmolens, veel efficienter en minder landschapsvervuiling! Het is tenslotten geen randstad
Nick / concerncontroller
Stelletje populisten daar in Emmen. Verkiezingsbeloften doen die je niet kunt waarmaken en dan gaan janken als je je zin niet krijgt. En het is natuurlijk de schuld van de provincie en van Den Haag.

Ik ben benieuwd hoe vaak we dit soort Calimero-acties de komende tijd nog gaan zien.
Petra
Leest allen dit rapport alstublieft, windenergie kost 60 miljard voor maar 1,9% van onze energiebehoefte. Windenergie is helemaal niet goedkoop, het is misschien wel de duurste soort energie die er is!



http://www.refdag.nl/polopoly_fs/nut_en_noodzaak …
Klaas
Als je je als gemeente windmolenvrij verklaard heeft dat weinig realiteitszin, los van uit welke politieke hoek dit komt. En terecht dus dat de regie wordt overgenomen en je een aanwijsbesluit krijgt.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dat zal ze leren zich zelf windmolenvrij te verklaren. Daar gaan zij niet over.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Ik vind het standpunt van Emmen nogal kortzichtig. Emmen wil geen windmolens, dus die moeten maar ergens anders worden gebouwd. In Emmen wil men wel groene stroom gebruiken, maar het opwekken er van moet maar ergens anders. Ze leggen het oplossen van een maatschappelijk probleem dus gewoon elders neer. Maar elders wonen ook mensen die misschien ook niet heel erg blij worden van windturbines. Een klassiek geval van nimby!
Pierre
Ik heb mezelf belastingvrij verklaard. :-)
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Als nog zijnde inwoner van Emmen, heb ik mijn grondgebiedje uitgeroepen tot gemeentevrij gebied en uiteraard - Pierre - heb ik mij daarom belastingvrij verklaard. Ik ben geheel selfsupporting en voorzie in mijn electiciteitsbehoefte via zionneenergie en een piepklein windmo.......Oeps....grmmblmmmmm
Ivo
En hier doen we het voor: http://www.clepair.net/windbesparing.html symboolpolitiek
Henk Daalder / Windenergie mediator
had en heeft positieve invloed op de komst van windmolens. Maar de lokale politici zijn kennelijk te dom of te bang om positief met windmolens om te gaan.



Windmolens wekken goedkope stroom op, voor hun eigenaren. Dus als de gemeente zelf, en de burgers eigenaar zijn, hebben ze die goedkope stroom.

Die 95 MW is goed voor 50.000 huishoudens.

Die kopen ieder een eigen stukje windpark van 2500 EUR en daarmee wekken ze hun eigen stroom op. Kostprijs 3 cent, 20 jaar vaste prijs.

Ook de gemeente kan af van de gezamenlijke greenwash inkoop stroom uit kolencentrales, en zelf duurzaam opwekken, en nog subsidie toe krijgen.

Voor burgers is geen subsidie nodig. Zij kopen hun eigen stukje windpark, en omzeilen daarmee de dure financiering bij een bank, daar gaat de meeste SDE subsidie naar toe. Maar omdat ze zelf opwekken, is er geen handel, dus ook geen SDE subsidie.

Henk Daalder / Windenergie mediator
De gemeente had en heeft zelf positieve invloed op de komst van windmolens.

Bij windmolens gaat het geld vooral zitten in de aanschaf van windmolens, en omdat de gemeente extreem goedkoop kan lenen, is dat nu juist geen probleem.

Daarmee kan de gemeente, de gemeenschap Emmen helpen aan eigen windpark bezit.
Louis Kanneworff
Drenthe is een "windarme" provincie. Het maakte ook geen deel uit van het eerste windconvenant dat het Rijk met de "windrijke"provincies sloot om 1000MW aan turbines te plaatsen. Omdat met name de Rotterdamse Haven, onze beste windlocatie, het liet afweten werd de 1000 MW niet gehaald en werd het convenant uitgebreid tot de "windarme" provincies. De Rotterdamse Haven met de 2e Maasvlakte zou maximaal benut moeten worden voor windenergie. Maar dat gebeurt niet. En dat belast ons landschap en kost de belastingbetaler onnodig veel geld.
peter
Ik ben benieuwd welke lobby en financieel gewin hier speelt. Belang nuon, provincie ? En het wordt tijd voor een justitieel onderzoek
Henk Daalder / Windenergie mediator
Louis,

Het klopt niet wat je stelt.

Drenthe is een goede wind provincie, aan de Duitse kant van de grens draaien de windmolens ook.

Een windpark bouwer kiest een type windmolen dat past bij de lokale windsterkte, het wind regime.



het IPO, provincie overleg, heeft de taakstelling tot 2020, verdeeld over de provincies. En als dun bevlkte provincie had Drenthe nog wel wat meer kunnen krijgen. En dicht bevolkte provincie als Zuid Holland pakt een behoorlijke hoeveelheid van die 6000 MW



Echter,

de huidige aanpak voor wie eigenaar wordt van de windmolens, is helemaal fout.

Dat zijn nu investeerders, die geld lenen om de windmolen te financieren. De rente vraagt een stevige rente, zo hoog als de SDE subsidie toelaat.

En de investeerders laten de stroom op de commerciele markt verkopen, met lage prijzen als er veel wind of zon is.



De goede aanpak:

Maak burgers in de buurt eigenaar. Elk huishouden een eigen stukje, voor eigen gebruik.

daarmee kunnen huishoudens hun eigen stroom goedkoop, tegen kostprijs opwekken, ca 3 cent per kWh, zonder subsidie.

Ze krijgen dan de stroom al goedkoper.

Betalen minder SDE subsidie, want de bank leent geen geld

En ze worden trotse eigenaar, en hebben de regie over waar de windmolens komen, en hoeveel stroom ze uit de wind halen. Of ze afgeragd worden, zoals investeerders dat doen, of dat ze bij storm uit gaan, om de levensduur te verlengen.

En als ze liever meer geluid van bomen horen , in de wind dan windmolens, kunnen ze ze ook uit zetten, en dure stroom kopen.

De Rijksoverheid zou de aanschaf van een stukje windpark 100% aftrekbaar van de belasting moeten maken, om het populair te maken.



Vooral gemeenteraden zitten op een sleutel positie, om hun eigen burgers de kans te geven een eigen stukje windpark te kunnen kopen.

Daarmee realiseren ze de bovenstaande voordelen.

Daarom is het gedrag van politiek Emmen zo kwalijk.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Peter,

als je kijkt naar de geldstromen, dan hebben fossiele energiebedrijven weinig belang bij windmolens, ze verdienen meer aan hun kolencentrales.

Alleen Eneco heeft geen kolencentrales, en die bouwen ook de meeste windparken (van de energiebedrijven)



Het geld, de winst uit de wind, gaat vooral naar banken die de windparken financieren, de rente voor hun leningen wordt betaald uit de SDE subsidie.



Daarnaast de inveseterders, die een mooi, SDE gesubsidieerd rendement krijgen.

En de windpark ontwikkelaars, die gedeeltelijk mede eigenaar zijn, en er werk aan hebben.

De grondeigenaren, verdienen ook wat, met weinig inspanning.

Kleinere windparken worden ook nog door verkocht aan rijke mensen voor extra belasting aftrek van de inkomsten belasting, zo krijgen die ontwikkelaars dubbele subsidie.



Dit zijn de belangrijkste verdieners aan windparken,

Daarnaast natuurlijk de aannemers die funderingen bouwen.



EZ en de bedrijven, verenigt in NWEA hebben dit bij elkaar gelobbied.

Theo
Deze volstrekt onnodige ruzie tussen bestuurders gaat meer over geld dan over energie.

Het is niet moeilijk op het internet berekeningen te vinden waaruit blijkt dat windenergie niet meer dan een paar procenten van ons energiegebruik kan verzorgen. Dat kost dan wel vele miljarden aan SDE-subsidie die we met z'n allen moeten opbrengen.

Doordat de overheid burgers en bedrijven omkoopt door flink geld uit te delen lijkt het alsof de bevolking graag windmolens in het landschap ziet.



Met of zonder windmolens, we blijven voorlopig voor onze energievoorziening afhankelijk van het buitenland, lees Rusland of Saudi-Arabië. Het is beter dat te erkennen dan elkaar rijk te rekenen en voor de gek te houden.
Advertentie