Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ede gaat Muur van Mussert in Lunteren niet redden

‘Het NSB-bouwwerk had een landelijke functie en daarmee is eventueel behoud ook een nationale kwestie. Dat dit object toevallig op grondgebied van Ede staat maakt het nog geen gemeentelijke zaak’, stelt verantwoordelijk wethouder Johan Weijland.

15 november 2017

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de enige die de omstreden Muur van Mussert in Lunteren (gemeente Ede) nog van de sloop kan redden. Ede is niet van plan om van de muur een gemeentelijk monument te maken, zoals de dienst vorige week adviseerde.

Landelijke kwestie
‘Het NSB-bouwwerk had een landelijke functie en daarmee is eventueel behoud ook een nationale kwestie. Dat dit object toevallig op grondgebied van Ede staat maakt het nog geen gemeentelijke zaak’, stelt verantwoordelijk wethouder Johan Weijland.

Tussenoplossing
De Rijksdienst laat de hoop evenwel nog niet varen. De dienst gaat opnieuw ‘op korte termijn’ overleggen met de gemeente of die de muur toch niet tijdelijk kan beschermen. Zo'n ‘tussenoplossing’ is nodig omdat het Rijk nog wat tijd nodig heeft om een besluit te nemen. Andere trucs om de sloopkogel op afstand te houden, zoals een onderzoek naar asbest en naar flora en fauna, zijn al uitgewerkt.

Particulier bezit
De muur staat op een campingterrein dat in particulier bezit is. De campingbaas wil het gevaarte slopen om ruimte maken voor nieuwe vakantiehuisjes. De gemeente kan dat niet verbieden. De Rijksdienst bestudeert de status van de muur al jaren en hakt pas op zijn vroegst in de zomer van 2018 een knoop door. Het is volgens Ede denkbaar dat het object dan al verdwenen is.

Historische waarde
Het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD is het met de visie van de gemeente eens, zegt Weijland. Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben er juist dinsdag bij Ede op aangedrongen om de muur met spoed tot monument te verklaren wegens de ‘zeer grote historische waarde’. Het huidige campingterrein was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex, waar NSB-leider Anton Mussert zijn toespraken hield. Van het complex is nu alleen nog een enorme muur met een deel van het amfitheater over. Volgens Heemschut is de muur het enige bewaard gebleven bouwwerk dat speciaal voor de NSB werd gebouwd.

Cultuurminister
Ede vindt dat de muur ‘een nationale bedenkplek’ zou kunnen zijn. ‘Maar dat is en blijft iets voor de Rijksdienst of het kabinet. We hopen nu op een snel antwoord van de nieuwe cultuurminister.’ (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred
Los van de discussie over al dan niet historische en dus behoudenswaardige waarde....

Er wordt m.i. naar oneigenlijke middelen gegrepen om het Rijk meer denktijd te geven... (Hun planning naar besluitvorming wordt immers niet in b.v. maanden, maar in seizoenen (zomer 2018) uitgedrukt.) Onderzoeken naar asbest en flora en fauna worden hier expliciet als trucs met alleen dat doel tot vertraging beschreven. Een aanwijzing tot een, niet serieus bedoeld, voornemen om dit tot gemeentelijk monument te benoemen zou een soortgelijke truc zijn.

Verwerpelijk!! Vooral sneller, of nog beter, eerder nadenken door de rijksoverheid.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het lijkt me duidelijk dat niemand hier zijn vingers aan durft te branden. Maar hoe je het ook wendt of keert, ook deze zwarte bladzijde is een deel van onze geschiedenis.
Jan Kijlstra / secretaris
De Stichting Erfgoed Ede heeft in 2015, samen met Heemschut, Oud Ede en Oud Lunteren, de minister gevraagd om "De Muur" aan te wijzen als rijksmonument. Dat verzoek is nog steeds actueel.
Advertentie