Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Drechtsteden voor 2 miljard euro aardgasvrij

Met een investering van 2 miljard euro is de regio Drechtsteden in 2035 vrijwel volledig aardgasvrij. Dat blijkt uit een casestudy van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarbij de totale kosten van een regionale energietransitie voor het eerst in kaart zijn gebracht.

13 november 2018

Met een investering van 2 miljard euro is de regio Drechtsteden in 2035 vrijwel volledig aardgasvrij. Dat blijkt uit een casestudy van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarbij de totale kosten van een regionale energietransitie voor het eerst in kaart zijn gebracht.

90 procent minder gas  

Opdracht van het onderzoek was het verkennen van het technisch en economisch potentieel om het aardgasverbruik in de regio Drechtsteden in 2035 met minstens 90 procent terug te brengen. In ongeveer de helft van de gebouwen blijkt warmtelevering op hoge temperatuur (tot 90 graden) het meest kosteneffectieve alternatief voor aardgas. Mits deze gebouwen tot energielabel B of C kunnen worden opgekrikt. De benodigde warmte kan worden geleverd door de regionale afvalcentrale, de industrie uit het havengebied of via geothermie.

Elektrische warmtepomp
Waar een warmtenet met hoge temperatuur niet is te realiseren, biedt de (individuele) elektrische warmtepomp een alternatief. Ook een warmtenet op lagere temperaturen kan dan in beeld komen, bijvoorbeeld via warmte-koude-opslag of thermische energie uit oppervlaktewater. De keuze voor het type verwarming hangt mede af van de bereidheid van een gebouweigenaar om zich bij een warmtenet aan te sluiten. Hoe meer dat het geval is, hoe eerder het gekozen warmtenet rendabel zal zijn.


Extra gemeentelijke inzet
Toch gaat deze operatie niet vanzelf. Bij ongewijzigd gemeentelijk beleid komt de aardgasreductie in de regio Drechtsteden in 2035 niet verder dan 29 procent in plaats van de gewenste 90. Meer besparen op gas is voor de gebouweigenaar dan niet rendabel. Om wel die 90 procent reductie te halen moet de gemeente aanvullende investeringen doen en het beleid bijsturen.

Mix van maatregelen
Het PBL komt met een mix van maatregelen waarmee Drechtsteden de eigen energiedoelstelling vrijwel volledig kan behalen. Daarvoor zou de energiebelasting op elektriciteit met 7 cent per kWh moeten worden verlaagd en die op aardgas juist met 20 cent per kubieke meter hoger moeten worden. Aan investeringen in gebouwen en warmtenetten zou de overheid door middel van subsidies voor maximaal 40 procent moeten bijdragen. Met dit pakket aan beleidsmaatregelen zouden energieverbruikers kunnen worden verleid om tot 2035 voor 2 miljard euro aan investeringen te doen. En komt de regio Drechtsteden tot een met 85 procent verminderde aardgasvraag.


Overige 15 procent
Nee, dan is Drechtsteden nog niet volledig van het aardgas af, erkent het PBL. ‘De overige 15 procent van het aardgas zou kunnen worden vervangen door nieuwe technieken zoals waterstof en groengas. Deze moeten nog verder worden ontwikkeld en zijn niet meegenomen in de studie.’ De gemiddelde transitiekosten per gebouw belopen volgens het PBL 15.000 euro.

Landelijke uitkomst
De regio Drechtsteden bestaat uit de samenwerkende gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Het gebied telt in totaal 270.000 inwoners en 140.000 gebouwen. Hoewel het PBL benadrukt dat in andere regio’s door andere lokale omstandigheden een ander beeld kan ontstaan, is het verleidelijk de uitkomsten in de regio Drechtsteden landelijk door te rekenen. Dan zou – op basis van het inwonertal – een investering van een kleine 130 miljard euro nodig zijn om Nederland in 2035 (vrijwel) van het gas af te helpen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Izak van Blijderveen / prive
Prima om eea goed te berekenen! Maar laten we niet blijven hameren dat het rendabel moet zijn voor iedereen! Velen van ons gaan op een onrendabele (vlieg)vakantie, kopen een onrendabele caravan, auto,camper etc; de overheid zou zich met name moeten inspannen om huishoudens met een laag inkomen te compenseren! Wellicht dat dan de haalbaarheid een ander financieel plaatje krijgt?
rob
@i van blijderveen: ja want lage inkomens worden al zo weinig gecompenseerd. Hou toch op met dat eindeloos voortrekken van lage inkomens. Iedereen moet meebetalen hieraan. Je kan anders net zo goed stoppen met werken.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het wordt tijd voor kerncentrales zodat dat meer gemeenten dan alleen enkele 'drechtsteden' hiervan kunnen gaan profiteren.
Paul / projectleider
@Wim een kerncentrale ontwerpen, financieren en bouwen kost meer dan die 15 jaar...
Klaas Adema / Adviseur
2 miljard gedeeld door 122.000 huizen is ruim 16.000 euro per woning. Totaal onbetaalbaar en niet binnen een redelijke tijd terug te verdienen. In mijn geval zou mijn terugverdientijd 17 jaar zijn! Gelukkig woon ik niet in Drechtsteden.
Petra
@Wim: ik heb gelezen dat de bouw van een zeer veilige (geen kans op melt-down en daardoor geen stralingslekkages) Thoriumcentrale 20-25 miljard kost, afhankelijk van de hoeveelheid te produceren watts. Dat kan dus wel uit tegen de in het artikel genoemde bedrag van 130 miljard.



Het bouwen van een kerncentrale is duurder dan die met een andere brandstof maar daarna zijn de kosten per eenheid energie aanzienlijk lager.

De bouw wordt duur gemaakt door rechtszaken, claims, uitstel et cetera. Dit heeft ook invloed op de kostprijs.
Paul / projectleider
@Petra kan ik die stroom producerende commerciële thoriumreactor bij jouw bestellen?

De rest vd wereld heeft m nog niet...
Advertentie