of 59232 LinkedIn

Dijksma verbiedt wilde dieren in circus

Er komt een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in het circus. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma bekend gemaakt. Het verbod gaat per 15 september 2015 in.
14 reacties

Er komt een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in het circus. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma zaterdagochtend bekend gemaakt. Het verbod gaat per 15 september 2015 in.

Niet meer van deze tijd

Volgens Dijksma tasten het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan. 'Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.'

 

Voldoende opvang

Op het besluit is verschillend gereageerd. Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit is blij met de beslissing van de staatssecretaris. Woordvoerder Leonie Vestering: 'Eindelijk is het zover. We hebben jarenlang geknokt tegen deze vreselijke vorm van dierenleed voor vermaak. Werkelijk een mijlpaal voor de dieren.' De vereniging denkt dat er voldoende opvang is voor uitgerangeerde circusdieren: 'We hebben voor elk dier gespecialiseerde opvang in binnen- en buitenland gevonden', aldus Vestering. De Dierenbescherming laat via Twitter weten het nieuws over het verbod 'fantastisch' te vinden. Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren twittert 'Goed teken; omslag in denken over diergebruik'.


Circusondernemers woedend

Maar de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is woedend op de staatssecretaris. De VNCO zou vrijdag met Dijksma om de tafel gaan, maar zij verzette dat gesprek naar komende maandag. 'Dijksma communiceert nu met ons via de media. Dat vind ik een laffe streek,' aldus woordvoerder Adri Lammers van de VNCO. Volgens Lammers worden de wilde dieren uitstekend verzorgd en zijn er voldoende aanwijzingen dat ze weinig stress ondervinden tijdens het reizen. 'We hebben afgesproken dat we in gesprek zouden gaan over wetenschappelijke feiten en bewijzen. De staatssecretaris reageert nu oppervlakkig op basis van platitudes en emoties.'


Gemeenten weigerden circussen al

Veel gemeentes hielden circussen met wilde dieren al buiten de grenzen. Vrijdag maakte Eindhoven nog bekend dat het alleen maar circussen zonder wilde dieren zou toelaten. Volgens het ministerie hebben in 2012 ongeveer 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren. Er werden 15 wildediersoorten geteld, waaronder de zoogdieren die straks verboden worden. Het gaat onder andere om olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s, zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sandy Mullens (circus directeur) op
En weer is Nederland het braafste jongetje van de klas.Denkt men nu echt dat dat mensen met dieren deze afstaan aan de activisten die daar gewoon veel geld aan verdienen nee deze mensen gaan naar het buitenland met hun dieren en zo is er geen oplossing want deze dieren treden dan nog steeds op in het circus .Maar het stoepje van mevrouw Dijksma en meneer Rutte is schoon.Lekker geen dieren in het circus onzin
Door Pierre op
Zie hier de bestuurskracht anno 2014:

Sinterklaasfeest naar de kloten laten helpen door maar politiek correct te blijven tegenover een gefrustreerde minderheid.

Circussen naar de kloten helpen, terwijl het voor veel mensen een leuk vertier is. Een wild dier hoort niet opgehokt te zijn, is het verhaal.

Ouderen ophokken, dat kan echter wel , trek ze gewoon een tenaslip aan, dan houden ze het het wel vier uur langer vol.

Zachtjes protesteren naar de EU, maar wel ondertussen toch maar van ONS GELD 640 miljoen overmaken! Etc.

Het wordt tijd dat ook politici gewoon eens vervolgd mogen worden voor wanbeleid. Als Dijksma zich alleen maar kan profileren ten koste van een paar circusartiesten, bezuinig dan maar haar departement weg.

Door Simone Soeting (Ambtenaar) op
Al die zielige dieren, maar niets doen aan die zielige mensen die in bejaardenhuizen verkommeren en vele pijamadagen hebben. Dat vind ik toch allemaal veel erger. Doe iets aan dingen waar de nood het hoogst is. Er is al onderzoek gedaan naar het welzijn van de circusdieren, laten ze nu eens onderzoek doen naar het welzijn van onze zieken en ouderen. VEEEEL belangrijker en treuriger!
Door henk bongers (burger) op
Het is zowieso te gek voor woorden dat iemand die recht uit de schoolbanken de politiek inkwam, die nog nooit een baan heeft gehad waar ze moest presteren of haar kennis moet etaleren. Tot nu toe heb ik haar nog nooit op een zinnige opmerking kunnen betrappen en heeft ze alleen maar onzin verkondigd. Dat iemand die alleen maar in staat is om populistisch gebrabbel uit te braken zo wil ingrijpen in de eeuwenoude cultuur van de circuswereld op zo'n schandelijke wijze is ondenkbaar.
Conclusie: ONGESCHIKT!!! en verbieden om nog langer in de politiek rond te dolen.
Door Plafond op
Wijs besluit maar onder een overgangsregeling zoals bij pelsdierfokkers kom je niet uit, tenzij het ministerie de portemonnee trekt.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Schandalige actie van Dijksma en in strijd met alle denkbare algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Maar dat zijn we van dit Kabinet wel gewend. Een verbod dient m.i. goed (wetenschappelijk) te worden onderbouwd en zeker voor mensen die brodeloos worden mag je verwachten dat er ordentelijke schadeloosstellingen worden verleend.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Een voorbeeld hoe de Nederlandse intellectuele elite omgaat met normen en waarden. Zij bepaalt hoe het volk zich amuseert.

Zou Hans Spekman zich hier prettig bij voelen? Het lijkt mij niet, het treft zijn kiezers.
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ons nationale Kakelgansje maakt weer een vreugdedansje omdat ze weer een wet heeft kunnen doorvoeren. Zoals al elders opgemerkt, deze dieren kunnen zich in de natuur niet handhaven. Bovendien leert de ervaring dat circusexploitanten in Nederland en Duitsland hun dieren al goed verzorgen. Met miljoenen huisdieren en veel diersoorten in de natuur in het daarentegen veel slechter gesteld. Miljoenen huisdieren, zoals konijnen of katten, komen nooit in contact met soortgenoten, zoals bij circusdieren wel het geval is. De otter kan in Nederland niet overleven vanwege de vele autowegen. En de slachting onder egels en dassen is ook enorm. Dat interesseert onze beleidsmakers echter totaal niet. Ze kunnen er niet mee scoren. Het flora- en faunabeleid van dit kabinet is een ramp en daar maakt Kakelgansje wel deel van uit. Het is maar goed dat ze de foie gras heeft uitgebannen.... Het zal de leden van de Partij van de Dieren en van GroenLinks wel weer een euforisch gevoel opleveren. Hun ego is weer gestreeld, dit keer door Kakelgansje.
Door Johannes (Adviseur) op
Gaat zij nu ook al die misvormde honden verbieden te houden omdat daarmee het dierenwelzijn in het gedrang komt? Verbiedt zij dan ook de megastallen voor varkens en de megafabrieken voor kippen? Ik denk dat een olifant in een circus beter af is dan een varken.
Door Konstantijn op
Herman Galle: als circusdieren in de natuur zouden worden uitgezet, leggen ze direct het loodje. Ze zijn in gevangenschap geboren, en kunnen daardoor niet in het wild overleven.

Afbeelding