Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dijksma: Niet ontpolderen Hedwige geen optie meer

De Hertogin Hedwigepolder wordt onder water gezet. Over niet ontpolderen wil staatssecretaris Sharon Dijksma niet meer praten, want dat is geen optie meer.

11 maart 2013

Het ontpolderde gebied in de Hertogin Hedwigepolder moet ook echt goede en mooie natuur worden. Niet ontpolderen is geen optie meer. Dat is de boodschap waarmee staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag tijdens haar eerste officiële bezoek aan de Hedwigepolder kwam.

Onder water
In december nam het kabinet het besluit de polder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel over al dan niet geheel of gedeeltelijk ontpolderen. Maandag liep ze eerst met eigenaar Gery de Cloedt door de polder en daarna sprak ze met belangenverenigingen en met de gemeenteraad van Hulst, waaronder de Hedwigepolder valt.

Blijven praten
Dijksma had niet de illusie tegenstanders van ontpoldering nog te kunnen ompraten. Bij het schudden van de hand van Magda de Feijter, een van de kopstukken van het verzet in Zeeland, zei ze: ,,We zullen het waarschijnlijk niet eens worden, maar het is belangrijk dat we blijven praten’’. Die uitspraak bleek de hoofdmoot van haar bezoek aan de polder. Ze zei het ook tegen De Cloedt en de gemeenteraad.

Goede en mooie natuur
In Zeeland heerst angst dat de haven van Antwerpen het ontpolderde gebied wil gaan gebruiken voor industrie. Dijksma pareerde door aan te geven de polder niet zomaar onder water te zetten. ,,We moeten goede en mooie natuur creëren.’’

Verder ontpolderen nog niet aan de orde
Ook de angst voor een eventuele nieuwe ontpoldering of verdieping van de Westerschelde probeerde ze weg te nemen. ,,Verder ontpolderen is nog niet voorzien en niet aan de orde.’’ Ontpoldering was nodig om schade aan de natuur door een verdieping te compenseren. Als alles volgens plan verloopt, begint ontpoldering in 2016. In 2019 moet het project klaar zijn.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rogier
Complete zotheid. Het is persvers dat NL zo' n gebied gaat laten vollopen voor een hoop euri's terwijl er niet heel erg ver mensen creperen door oorlog en armoede en het aardoppervlak voor 70% uit water bestaat. Je zou zeggen dat in crisistijd zo'n kostenpost helemaal bespaard wordt, maar kennelijk niet. En laat Europa en Belgie het lekker uitzoeken, wij bepalen zelf wat er in ons land gebeurt. Is ongenuanceerd, maar de ontpoldering is dat in het kwadraat.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom niet gelijk alle dijken in Nederland doorsteken. Krijgen we overal weer echte natuur zoals Mw. Smots Dijksma dat wil.
Ar
Leuk woord trouwens "ontploderen"!
Hessel Rispens
Hedwige polder blijft een lastig dossier, waarbij terugkijkend misschien de verkeerde afspraken zijn gemaakt tussen Vlaamse en Nederlandse overheden.



Maar afspraak is afspraak en dat leidt tot beslissing om polder te ontpolderen. Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer.



Nu is het zaak om SAMEN met Vlaamse overheid korte en lange termijn afspraken te maken die voor alle betrokkenen aanvaardbaar zijn en waarbij mogelijk nog een compensatie gerealiseerd kan worden.
gerrie
Wees zuinig op vruchtbare landbouwgrond. Bezin voor je begin. Alle landbouwsubsidie in Europa is bedoelt om de consument goedkoop te laten eten en drinken. Voedsel is gratis vergeleken met andere producten en diensten. Dus noem het voortaan maar consumentensubsiedie in plaats van landbouwsubsidie.
Doeke Kuipers / corporatieman
Vanuit Fryslân lijkt dit, juiste voor de Zeelanders - die negatiefs met water hebben meegemaakt- een onjuist plan! Niets doen, lijkt mij de beste optie.
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Nederlandse ambtenaren zijn onmachtig om goed sluitende internationale overeenkomsten te sluiten. Een vaststelling die ik al lang geleden als lid van de Sociaal Economische Commissie FME heb moeten doen.
Advertentie