Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Defensie paraat voor problemen hoog water

Defensie staat paraat om Groningen te helpen in de strijd tegen hoog water.

05 januari 2012

Defensie is door de veiligheidsregio Groningen gevraagd om te helpen bij de problemen met de dijk bij het dorp Tolbert. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft donderdag gemeld dat op verzoek van de veiligheidsregio 50 man personeel van de landmacht paraat staat om militaire bijstand te verlenen.

Materieel
Ook stelt Defensie een aantal voertuigen, zoals vrachtwagens, ziekenwagens en opblaasbare boten, beschikbaar. Het is volgens de woordvoerder aan de veiligheidsregio om te bepalen op welke wijze de militairen en het materieel worden ingezet.

Evacuaties
Tientallen mensen in een polder bij het Groningse dorp Tolbert zijn donderdagochtend geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van extreem hoog water. Ook een honderdtal dieren is in veiligheid gebracht. Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, donderdagmorgen bekend.
Afbeelding
Bekijk hier filmpje over evacuatie

Vrijwillig
Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo'n 200 hectare. Er staan 40 panden, waarvan 10 boerderijen. Nu al loopt het water over de dijk langs de Matsloot het gebied in. Er wonen circa 100 mensen.  Het is nog niet duidelijk hoeveel bewoners gehoor hebben gegeven aan de oproep om te vertrekken. Evacuatie is vrijwillig. Energiemaatschappij Enexis sluit mogelijk gas en licht af.


Onder water
Een dijkdoorbraak zou betekenen dat een groot gebied 1 meter onder water komt te staan. Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten. In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende. Deze bergingsgebieden zitten vol, de grond is verzadigd en er dreigt nog meer regen. Volgens Rehwinkel blijft de situatie daarom nog enkele dagen gespannen.

Afgesloten
De polder Tolberter Petten ligt in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. De politie heeft het gebied afgesloten en heeft opgeroepen om er weg te blijven. Defensie heeft hulp aangeboden. Rehwinkel houdt het leger achter de hand als het echt tot een dijkdoorbraak komt, zo zei hij donderdagochtend.
De snelweg A7 (Groningen-Heerenveen), die in de buurt van de polder ligt, loopt vooralsnog geen gevaar.


Waarschuwing
Rijkswaterstaat heeft donderdagmorgen de waarschuwing voor hoog water uitgebreid tot de regio's Den Helder en Harlingen. De waterstand kan daar in de loop van dag uitkomen rond de 2.30 meter boven NAP. In de nacht van woensdag op donderdag had Rijkswaterstaat al een waarschuwing gegeven voor de sector West-Holland, de kuststrook tussen Goerree-Overvlakkee en Callantsoog.

Hoog water
De kustzone rondom Den Helder krijgt donderdagmiddag rond 16.00 uur te maken met de hoogste waterstand, rond 2,30 meter boven NAP. Om 18.00 uur wordt het hoge water verwacht bij Callantsoog. De woordvoerster benadrukt dat het om verwachtingen gaat en dat Rijkswaterstaat de waterstanden extra scherp in de gaten houdt, vanwege de storm die donderdag over Nederland trekt.

Grote rivieren
In een paar weken tijd is de waterstand in de grote rivieren veranderd van extreem laag naar zeer hoog. Er is volgens het Infocentrum Binnenwateren nog geen sprake van alarmerend hoogwater, maar de uiterwaarden en diverse kades zijn wel ondergelopen. Waterschap Rivierenland in Tiel komt donderdag voor het eerst bijeen om te bezien of er zich ergens problemen voordoen.


Regenval
De Rijn bij Lobith stond vlak voor de kerstdagen nog op iets minder dan 7.00 meter boven NAP, maar donderdag was de stand al 12.26 meter boven NAP en naar verwachting komt daar in 24 uur zeker 74 centimeter water bij. De snel stijgende waterstand wordt veroorzaakt door aanhoudende regenval, met name in het Duitse stroomgebied en verzadigd land, waardoor regenwater niet kan wegzakken in de bodem. In NIjmegen zijn gemeentewerkers donderdag begonnen met het plaatsen van hoogwaterschotten op de Waalkade. Ook de keermuurdeuren gaan dicht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie