of 59232 LinkedIn

Dapper in Deventer

In het boek blikken vier journalisten – Nico Haasbroek, Ton van Dijk, Han van der Horst en Jutta Chorus – terug op dit proces, waarin hevig burgerverzet kon worden gekeerd tot een constructieve samenwerking met de gemeente Deventer.

In 'Handel dapper' blikken vier journalisten terug op de succesvolle strijd van actievoerders in Deventer die in de jaren zeventig de sloop van het Noordenbergkwartier wisten tegen te houden.

De gemeente wilde er grote kantoren en parkeergarages bouwen. Dankzij het buurtverzet kwamen er betaalbare woningen en bleef het middeleeuwse karakter behouden. In het boek blikken vier journalisten – Nico Haasbroek, Ton van Dijk, Han van der Horst en Jutta Chorus – terug op dit proces, waarin hevig burgerverzet kon worden gekeerd tot een constructieve samenwerking met de gemeente. De auteurs trekken ook parallellen met acties in andere steden en onderzoeken de huidige protestcultuur. Dat leidt tot een manifest met nieuwe uitgangspunten voor hedendaags burgerverzet.

Anno 2015 kunnen gemeenten en burgergroepen leren van de manier waarop Deventer en de bewoners samen de verwaarloosde wijk wisten te vernieuwen, volgens het principe van ‘bouwen voor de buurt’. Met foto’s uit het beeldarchief van de Stichting Noordenbergkwartier en het Deventer Stadsarchief. Senator Adri Duivesteijn, voormalig wethouder Den Haag en Almere, beveelt het boek aan: ‘Dit boek laat zien hoe je van vroegere ervaringen kunt leren hoe belangrijk zelforganisatie is.’ Op de website van de uitgever zijn documentaires te zien die zijn gemaakt over de wijkaanpak van het Noordenbergkwartier.

http://www.oostenwind.org/boeken/handeldapper/ Handel dapper, lessen uit de strijd om betaalbaar wonen in Deventer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.