of 59232 LinkedIn

D66: sneller meer energie opwekken uit afvalwater

Volgens D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi moeten alle waterschappen in Nederland in 2025 energieneutraal zijn. Ze hebben eerder afgesproken dat ze in 2020 voor 40 procent hun energieverbruik zelf produceren. Dat moet sneller.
5 reacties

Waterschappen moeten met hun zuiveringsinstallaties meer energie opwekken uit afvalwater. Doen ze dat, dan kunnen ze sneller 'energieneutraal' worden. D66 zal dat maandag betogen in een Kamerdebat met minister Melanie Schultz, verantwoordelijk voor de waterschappen.

Energieneutraal
Volgens D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi moeten alle waterschappen in Nederland in 2025 energieneutraal zijn. Ze hebben eerder afgesproken dat ze in 2020 voor 40 procent hun energieverbruik zelf produceren. Dat moet sneller, vindt Hachchi: ‘De investering betaalt zich in vijf tot tien jaar terug. Minister Schultz van Haegen moet met de waterschappen om tafel om dit zo snel mogelijk structureel in te voeren.’

Rioolslib
Waterschappen kunnen energie opwekken door rioolslib te vergisten. Daar komt biogas bij vrij dat gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. De minister noemde het voorstel van D66 vrij ambitieus, maar ze is bereid met de waterschappen te bespreken wat er haalbaar is.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard van den Brandhof (Heemraad Waterschap Vallei en Veluwe) op
Het aanpassen van een zuivering voor de verwerking van zuiveringsslib tot biogas vergt een integrale afweging. Er zal onderhandeld moeten worden met energieleveranciers over zowel de technische als financiële aspecten. Dit is bij Waterschap Vallei en Veluwe gelukt. Daar ging echter wel 10 jaar over heen voordat wij alle vergunningen en contracten rond hadden. Bij andere waterschappen is de afweging mogelijk nog complexer. Dit omdat er een meerjarig contract is met een van de twee grote slibverwerkers in Nederland. Zij staan voor de keuze om de werkzaamheden van deze slibverwerkers te beëindigen met alle financiële gevolgen van dien.
Door Bart van de Hulsbeek (fractievoorzitter VVD Sint-Michielsgestel) op
Waar ik EV zei, bedoel ik PV! Stop de tijd!
Door Bart van de Hulsbeek (fractievoorzitter VVD Sint-Michielsgestel) op
Op zich is dat een dooddoener: hoe sneller je meer duurzame energie opwekt, hoe eerder je klimaatneutraal bent. Ik vind alleen dat er even naar de kosten en baten gekeken moet worden. Haastige spoed is zelden goed. We zien dat ook bij de haast die iedereen wil maken met de subsidieslurpende windmolens. Laten we gewoon beginnen met wat nu al haalbaar is en verder geen tijd verdoen met eindeloze discussies over herprioritering, zoals dat dan zo mooi heet. Aan de slag met EV dus!
Door Pierre op
Wel een behoorlijke bandbreedte, die terugverdientijd. En wie draagt de risico's? Als partijen iets MOETEN, wees dan ook eens bereid er zelf geld in te stoppen, D '66.
Ook een zuiveringsschap moet een jaarlijks sluitende begroting houden.
Door R. M. Dalmijn op
Dag geachte lezers, mevrouw Hachchi,

Wil iemand mij uitleggen waarom er zo weinig in de geothermie wordt ontwikkeld. Elke wijk een put! Te eenvoudig en niet kostbaar genoeg?