Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Crisiscentrum voor waterrampen in Lelystad

Rijkswaterstaat beschikt sinds kort over een crisiskamer, waar bestuurder, waterbeheerders en meteorologen tijdens een dijkdoorbraak kunnen samenwerken.

07 november 2012

Het nieuwe zogenoemde Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van Rijkswaterstaat beschikt over een speciale crisiskamer voor dreigende rampen zoals dijkdoorbraken bij extreem hoogwater, watertekort door extreme droogte of ernstige milieuvervuiling. In de werkruimte in Flevoland kunnen waterbeheerders, meteorologen en bestuurders gezamenlijk aan de slag op de plek waar de meest actuele watergegevens het eerst beschikbaar zijn.

Waterstand 2.0

Het WMCN vervangt het aloude Infocentrum Binnenvaart van Rijkswaterstaat. Dat centrum was vooral bekend door ,,de actuele waterstanden van hedenmorgen'', die elke dag werden voorgelezen op de radio. De komst van internet en elektronisch dataverkeer heeft dat allemaal veranderd, maar het WMCN verzorgt nog steeds de dagelijkse waterberichten uit het stroomgebied van de grote rivieren voor alle binnenvaart.

Nieuwe technologieën

Het centrum verzorgt daarnaast gegevens voor waterbeheerders over hoog- en laagwater, ijsvorming, storm, droogte en andere omstandigheden die de veiligheid van Nederlanders achter de dijken in gevaar kunnen brengen. Ook wil het centrum een platform zijn voor alle nieuwe technologieën en ontwikkelingen op watergebied. Daarin speelt Nederland een rol als koploper.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Op hoeveel boven NAP ligt het centrum zelf...

Lijkt me ergens toch niet zo handig om zoiets in een diepe polder te stoppen.
Advertentie