Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Crisiscentrum adviseert gemeenten over EK Voetbal

De brief met spelregels voor de Oranjethuissituatie is bedoeld als advies aan gemeenten met "tips & trucs" voor de voorbereiding van evenementen.

15 maart 2012

‘Nee, we willen niet dat er geen grote schermen op pleinen meer zijn tijdens het EK’, reageert woordvoerder Jean Fransman van het ministerie van Veiligheid en Justitie op berichtgeving hierover in diverse media.

Brief
Het Nationaal Crisiscentrum heeft half februari wel een brief verstuurd naar alle gemeenten met spelregels voor de “Oranjethuissituatie”. Hierin staan aanbevelingen die gemaakt zijn door het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing van de Politieacademie. Zij doen al tien jaar onderzoek naar de Oranjethuissituatie in het licht van de handhaving van de openbare orde. Uit onderzoek blijkt dat de mate van urgentie bij het bestuur vaak laat is, waardoor voorbereidingen laat op gang kwamen. Incidenten met veel politie-inzet hadden voorkomen kunnen worden. Ook het ontbreken van een visie op vergunningenbeleid kon vaak geen weerstand worden geboden aan druk van horeca of detailhandel of zelfs gemeenteraad om extra vergunningen af te geven.

Nadenken

In de brief staan ervaringen en kennis gebundeld voor gemeenten en veiligheidsregio’s. Fransman: ‘Zie het als een service voor gemeenten, zodat ze professioneler kunnen omgaan met de voorbereidingen voor het EK. Het speelschema is inmiddels bekend.’ Gemeenten zouden van tevoren meer na kunnen denken. In 2010 gebeurde dat pas op een laat moment. Toen Nederland zo ver kwam, moest er ineens van alles worden georganiseerd.’ Een aantal gemeenten heeft volgens het ministerie al laten zien hoe het goed kan gaan. ‘Amsterdam, Rotterdam, Breda en Enschede zijn gemeenten die het goed hebben aangepakt. Wij geven hun “tips & trucs” over vluchtroutes, sanitair en hulpdiensten door. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met een grotere inzet van politie, toezichthouders en schoonmakers.’

Aanbevelingen
In de brief staat dat gemeenten de Oranjethuissituatie zouden moeten beschouwen als een lokaal groot evenement. Ook zouden gemeenten een lokaal schermenbeleid moeten voeren, afgestemd op de lokale situatie. Er zou geen scherm in de openbare ruimte moeten staan, tenzij er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn. De derde aanbeveling is dat gemeenten vermenging van supporters met autoverkeer moeten voorkomen. De brief wordt onderschreven en doorgeplaatst door de VNG. Die presenteert in het voorjaar ook een Leidraad Openbare Orde en Veiligheid EK Voetbal 2012.

Utrecht
In Utrecht staan tijdens het EK in ieder geval geen megaschermen, aldus de lokale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Dat meldt RTV Utrecht. Volgens hem schrikken horecaondernemers terug voor de grote risico’s die ze lopen doordat ze volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid dragen. Het gaat dan om nooduitgangen, extra toiletten en bewaking. In de stad waren zes pleinen beschikbaar voor megaschermen. De gemeente wil het publiek spreiden over minimaal drie pleinen. Maandag gaan de ondernemers in gesprek met burgemeester Wolfsen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hennie Bos / beleidsambtenaar evenementen en horeca
In de gemeente Hilversum hebben we twee jaar geleden voorafgaand aan het WK-voetbal in een vroeg stadium besloten om positief in te steken ten aanzien van de plaatsing van een groot scherm. Er was behoorlijk veel scepsis uit het Regionaal College gekomen, maar de burgemeester gaf ruimte aan zijn ambtenaren. De politie adviseerde nee, tenzij.... Met de genomen maatregelen -welke overeenkomen met de huidige brief van het Ministerie- is het een echt voetbalfeest geworden in Hilversum. Mede dank zij de collega's van de politie, Henk Maigret en Paul Bijlsma is het gelukt! Out of the box denken en een goede communicatie met alle betrokken én concrete afspraken leverde spannende, maar vooral veilige evenementdagen op en veel bezoekers hebben er van genoten. Daar gaat het om!

Advertentie