Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Crisis vertraagt verwijdering asbest

De maatregelen uit het regeerakkoord die woningcorporaties financieel hard treffen kunnen er wel eens toe leiden dat asbest langzamer uit woningen verdwijnt.

20 november 2012

De financiële klappen die woningcorporaties op dit moment incasseren, kunnen ertoe leiden dat asbest uit sociale woningen minder snel wordt verwijderd. Dat laat Aedes weten, de koepelorganisatie van Nederlandse wonincorporaties. Uit onderzoek van de NOS bleek dat in 60 procent van de sociale huurwoningen asbest te vinden was.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte II staat onder andere dat verhuurders een heffing gaan betalen, in 2014 komt dat neer op 2 miljard euro in totaal. Daarnaast mag de huurprijs niet meer zijn dan 4,5% van de WOZ-waarde. Voor veel corporaties zijn dit moeilijke maatregelen.

Zwaar weer

Dat het akkoord niet populair is onder woningcorporaties was al bekend. Dit weekend trok Marc Calon, voorzitter van Aedes, al van leer in het AD. Hij waarschuwt voor verpaupering vanwege achterstallig onderhoud en voorziet dat er geen nieuwe woningen meer gebouwd zullen worden als de plannen uit het regeerakkoord door gaan. Daarnaast voorspelt hij dat het niet realistisch is om 2 miljard euro op te halen bij woningcorporaties.

Asbestverwerking

Volgens onderzoek van NOS gaat het de woningcorporaties 3,8 miljard euro kosten om het asbest te verwijderen uit alle 1,4 miljoen sociale woningen waar het inzit. Toch is dat niet een concreet cijfer volgens Aedes, omdat een groot gedeelte niet verwijderd hoeft te worden. ‘Vaak levert asbest geen problemen op en wordt er aan nieuwe huurders uitgelegd waar ze niet moeten boren of schuren’, vertelt een voorlichter van Aedes. ‘Denk daarbij bijvoorbeeld aan dakplaten. In de meeste gevallen weten woningcorporaties wel ongeveer waar asbest zit en houden ze er rekening mee dat het weggehaald moet worden.’

Noodzakelijk

Aedes wil wel benadrukken dat asbest zal worden verwijderd, wanneer dat om gezondheidsredenen nodig is. ‘Dat zal altijd bovenaan het prioriteitenlijstje staan. Maar het kan inderdaad zo zijn dat de financiële situatie er voor zorgt dat er minder onderhoud wordt gepleegd, en dat corporaties asbest dat niet direct gevaar oplevert eerder laten zitten.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaatje
Na uitbetaling van excessieve salarissen aan een aantal directeuren in deze sector, blijft er bij financiele tegenwind inderdaad weinig over voor de eigenlijke taak: de sociale huursetor. Op alle kosten, zoals ook asbestbestrijding, kan kennelijk bezuinigd worden, maar niet op deze salarissen.

Die hebben kennelijk prioriteit boven de gezondheid van huurders.
Advertentie