of 59232 LinkedIn

Creatievelingen moeten leegstand oplossen

Een andere kijk, een frisse blik. Dat zoekt het provinciebestuur om het probleem van de leegstand van kantoren, fabrieken en agrarische gebouwen op te lossen. De gedeputeerde roept met name jonge creatievelingen op om met ideeën te komen. ‘We hebben het in het verleden gezocht in oplossingen als zorgboerderijen en galeries, maar we zijn nu qua ideeën uitgeput,’ zegt gedeputeerde Bert Boerman.

Een andere kijk, een frisse blik. Dat zoekt het provinciebestuur om het probleem van de leegstand van kantoren, fabrieken en agrarische gebouwen op te lossen. De gedeputeerde roept met name jonge creatievelingen op om met ideeën te komen. ‘We hebben het in het verleden gezocht in oplossingen als zorgboerderijen en galeries, maar we zijn nu qua ideeën uitgeput,’ zegt gedeputeerde Bert Boerman.

30 procent
De provincie heeft nog geen allesomvattend beeld van de leegstand in Overijssel, maar de toekomst tekent zich al wel af. Zo komt van de agrarische gebouwen in de komende jaren zo'n 20 tot 30 procent leeg te staan. De uitdaging voor de ruimdenkers ligt dan ook niet alleen op stedelijk en industrieel gebied, maar ook in de buitengebieden.

Out-of-the-box

Boerman: ‘Hier zijn vooral jonge mensen nodig die out-of-the-box kunnen denken om het leegstandsprobleem voor de toekomst aan te pakken." Het gaat Overijssel dan niet alleen om jongeren met de traditionele bouwkundige opleidingen, maar vooral  ook om kunstenaars, visionairs en communicatiemensen en nieuwe "ruimdenkers".


Omgevingsbeleid onder loep

Maar daarnaast neemt de provincie met deze onorthodoxe prijsvraag ook het eigen omgevingsbeleid onder de loep. Regels en wetten staan vaak nieuwe oplossingen in de weg of werken op z'n minst beperkend. "Door met de praktijk aan de slag te gaan stuiten we vanzelf op knelpunten in de
regelgeving. Die kunnen dan worden aangepakt in het nieuwe omgevingsbeleid"

Geen subsidieslurper
De prijs voor het beste idee bestaat uit 20 duizend euro, te besteden aan het project. Daarna moet het concept op eigen benen staan, subsidieslurpende kunstprojecten zijn derhalve uitgesloten ‘Het is zeer zeker niet de bedoeling dat er daarna nog provinciegeld in gestoken wordt, de 20 duizend euro komt van ons, en dat is het.’

Coaching

Toch kunnen initiatiefnemers wel rekenen op steun in natura.  Jonge ontwerpers, ondernemers en starters kunnen in teamverband aan de slag bij adviesbureaus waar de provincie mee samenwerkt voor coaching, waarmee ze meteen een goede aanvulling op hun cv verkrijgen.

Arbeidsmarkt stimuleren
Gedeputeerde Boerman: ‘Op deze manier gaan we in Overijssel de leegstand agenderen. Zo krijgen we meteen inzicht in de omvang van de leegstand en de verschillende locaties die er zijn. Daarnaast stimuleren we met deze aanpak de arbeidsmarkt voor jong afgestudeerden.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ed (Creatieveling) op
Jammer dat de 'boerenstand' zichzelf om zeep helpt. Helemaal jammer dat men vervolgens een vijandige houding aanneemt tegenover creatievelingen 'van buiten' die bevrijdend kunnen denken.
Door Frank (Creatievelng in de ruimtelijke ordening) op
De oplossing van Eveline vind ik wel € 20.000 waard. Er zijn immers heel veel creatieve oplossingen die juist door de overheid worden tegengehouden. Dat is de belangrijkste reden waarom er sinds de jaren 80 niet meer is gebeurd dan 'wat zorgboerderijen en galeries'. En allerhande recreatie-activiteiten, B&B, natuurbeheer, nieuwe teelten, arbeidsprojecten, opvang asielzoekers, etc. dan.
Door bert bakker (adviseur integrale veiligheid) op
He, he , eindelijk wordt er een wakker, terwijl oudere creatievelingen al jaren roepen, dat de regels uit bestemmingsplannen al lang niet eer realistisch zijn en nog steeds domme gemeentebesturen en ambtenaren als makke schapen achter hun provincie aan lopen en zich daarachter verschuilen ! DAAR moeten ze eens creatief worden en Ja, MITS ipv nee aan creatieve burgers te verkopen.
Door Peter (Programmaleider, strateeg ) op
Wouw, dat is wel een euro per zegge 200 vierkante meter in Overijssel? Dat vonkje maakt geen vuur ben ik bang...Het initiatief is op zich goed, maar wil Overijssel zichzelf serieus nemen is het tienvoudige nodig om als vonkje te kunnen dienen.
Door Eveline op
De overheid helpt zelf de boerenstand om zeep met haar achterlijke regeltjes. Oplossing schrappen die handel