Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Corporaties gaan mee in inkomensafhankelijke huur

De meeste woningcorporaties zullen de huren verhogen in het kader van inkomensafhankelijke huur.

05 maart 2013

De meeste woningcorporaties gaan de inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat ruim driekwart de huren gaat verhogen om het hoofd boven water te houden.

Kosten
Een op de tien corporaties doet het niet omdat ze denkt dat de kosten niet tegen de opbrengsten opwegen. De rest weet het nog niet. Van de corporaties die de inkomensafhankelijke huurverhoging invoeren, doet het overgrote deel dat al dit jaar.

Doorstroming bevorderen

De Eerste Kamer stemt dinsdag over de plannen van minister Stef Blok (Wonen). Problemen worden daarbij niet verwacht. Blok wil met de maatregel het scheefwonen aanpakken en de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.

Maximaal 6,5 procent

Afhankelijk van de hoogte van het inkomen mogen verhuurders meer geld vragen. Dat kan oplopen tot maximaal 6,5 procent voor mensen die in een sociale huurwoning zitten en meer verdienen dan 43.000 euro.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Je begint onder aan de ladder. Je gaat door een paar carrierestappen een beetje meer verdienen. Ineens ben je een scheefwoner, gezien als een asociaal. Je hebt jaren met veel plezier in je huisje gewoond. Je kinderen heb je er op zien groeien. Je huisje is je thuis. Nu moet je als gewaarmerkt asociaal opzoek naar een duurdere woning. Veel geld uitgeven voor verhuizing, opknappen vloerbedekking en gordijnen. Buiten dat je dus je thuis moet opgeven raak je ook nog eens je spaargeld kwijt. Sociaal beleid ? ?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@ Werkendam: ik zou een flauwe reactie kunnen plaatsen, naar aanleiding van uw reactie d.d. 06-03 op Bosma. Heb besloten het maar niet te doen. Dit is een respectabel forum.
R.A. Ackerman / gepensioneerd
L.S.,

Het is ronduit belachelijk, de inkomensafhankelijke huur. Er wordt aan voorbijgegaan aan het feit dat Nederland de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens' van de Verenigde Naties heeft mede-ondertekend. Daarin staat o.a. dat we recht hebben op onderdak, onderwijs, medische verzorging, recht op werk, enz. Die rechten worden door kortzichtige politici met voeten getreden en heel erg duur betaald. Zijn de heren / dames politici vergeten dat Nederland die verklarign heeft ondertekend of gaat men er gemakshalve maar 'overheen'?

Multinationals betalen geen of heel weinig belasting onder het mom dat zij voor werk zorgen. Laat hen ook hun belastingbijdrage betalen. Maar de smoes dat ze in dat geval uit Nederland zullen vertrekken is een dooddoener. Kijk naar Engeland, waar de bevolking en bloc stopte met koffie, etc drinken/kopen bij Starbucks. Gevolg Starbucks gaat wèl belasting betalen.

En wat te denken met stoppen met het JSF project? De miljarden aan tekorten zijn dan snel 'weggewerkt'!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik ben zelf scheefwoner en woon in een (sociale) huurwoning voor meer dan € 600,-- per maand, waardoor ik aan woonlasten (huur + nutsvoorzieningen) ongeveer een derde van mijn salaris kwijt ben, wat ik bepaald niet weinig vind. Ik wil best verhuizen maar niet kopen in deze onzekere tijd. Fatsoenlijke huuralternatieven zijn er echter bijna niet, tenzij voor een huur die nu met mijn huidige inkomen nog net op te brengen is maar staks met mijn pensioen nauwelijks meer. Daarbij lijkt het toewijzingsbeleid ook nergens op. Wat er aan fraais beschikbaar is of gebouwd wordt, wordt vaak met huurtoeslag aan mensen toegewezen die dat feitelijk niet kunnen betalen, terwijl de goedkopere woningen waarvan zij de huur wel hadden kunnen betalen, worden afgebroken. Vanwege dat wanbeleid van de overheid zou ik moeten verhuizen? Lijkt me toch niet heleaam rechtvaardig.
Advertentie