Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Conflict provincie en Haarlemmermeer om windmolens

Noord-Holland zet streep door bestemmingsplan voor windmolens, maar werkte er wel jaren aan mee

21 augustus 2013

Het windmolenverbod dat Noord-Holland vorig jaar afvaardigde komt de provincie op een conflict met de gemeente Haarlemmermeer te staan. Die stapt naar de Raad van State nu de provincie in een bestemmingsplan de mogelijkheid voor een windmolenpark blokkeert.

Provincie werkte tot vorig jaar mee

Al sinds 2004 werkt een groep inwoners aan een plan voor een windpark voor 14 tot 17 molens aan de zuidkant van Haarlemmermeer. De gemeente steunt het plan en ook de provincie werkte er tot vorig jaar positief aan mee. Totdat het nieuwe provinciebestuur in de zomer van 2012 aankondigde niet meer te willen meewerken aan windmolenparken op land. Noord-Holland wil het open landschap beschermen.

Reactieve aanwijzing

Uit informele contacten maakte Haarlemmermeer op dat dit besluit geen belemmering zou vormen voor de vergevorderde plannen van het burgerinitiatief, zegt gemeentewoordvoerder Remco Asselbergs. Maar het bestemmingsplan waarin de gemeente de molens ruimte wil geven, krijgt geen stempel van de provincie. Met een reactieve aanwijzing zet Noord-Holland een streep door het onderdeel wind op land.

Gaat in tegen rijksbeleid

Niet uit te leggen aan burgers, verwoordt Asselbergs het standpunt van wethouder John Nederstigt. ‘De decentrale overheid gaat rechtstreeks in tegen rijksbeleid. Want het kabinet wil wel meer duurzaam opgewekte energie en heeft de provincies een taakstelling opgelegd van 6000 MW windenergie in 2020. Noord-Holland heeft daarin ook nog een aandeel van 105 MW te vervullen.’

Naar de Raad van State

De gemeente beraadt zich op vervolgstappen. Asselbergs: ‘We willen naar de Raad van State, maar we willen ook in gesprek blijven met de provincie om te kijken of we met dit plan een deel van die 105 MW voor onze rekening kunnen nemen. Dat is een extra taakstelling, waarmee ze ons wellicht vrijstelling kunnen geven.’ Verder hoopt de gemeente op steun van het ministerie van Economische Zaken. ‘EZ moet Noord-Holland terugfluiten. De provincie kan geen windmolens op land verbieden.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. de Haas
Naar aanleiding van de reactie van Niek Rodenburg wil ik het volgende opmerken. Voor windparken op zee moeten de initiatiefnemers per park zorgen voor een (dure) aansluiting op de infrastructuur op land. Terwijl de overheid de aansluiting van centrales die worden gestookt met fossiele brandstoffen verzorgt. Dat is een subsidie op niet duurzaam geproduceerde energie. Dit rechtvaardigt toch zeker een subsidie op windenergie op zee? Als we nu de energietransitie naar duurzaam geproduceerde energie niet inzetten betalen we als burgers straks een vermogen voor de laatste restanten fossiele brandstof.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Het provincie bestuur van Noord Holland is heel dom bezig.

Ook Noord Holland ligt in een wereld die steeds duurzamer wordt. Ook daar zullen ze steeds meer duurzame stroom nodig hebben.

Met windmolens op eigen grond is dat verreweg het goedkoopst.

Nu wil de provincie het landschap van de Haarlemmermeer beschermen tegen windmolens.

Iedereen die wel eens met de auto langs Schiphol heeft gereden weet dat het daar sterft van de lichtmasten..

15 palen aan de horizon zullen niet opvallen tussen die duizenden lichtmasten.

Als windmolens geblokkeerd blijven, dan moeten de inwoners van de Haarlemmermeer hun duurzame stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen opwekken.

Dat zal veel meer impact op het landschap hebben.

Het plan is 15 molens van ca 100 m hoog.

Dat windpark gaat ce 25 mln kosten.



Dezelfde stroom kan ook met 2 km2 zonneweiden worden opgewekt. Dat kost dan 80 mln.

De grond in de Haarlemmermeer is duurste van |Nederland. die 2 km2 kosten 7 mln.

De rest van die 80 mln is voor de zonnepanelen en de rekken waar ze op gemonteerd worden, de inverters en kabels naar het net. En hekken en beveiliging.



Hier blijkt dus de domheid van CVA, PvdA, VVD en D66 in Noord Holland, ze snappen niet wat duurzaam worden betekent.
Henk Daalder / Windenergie mediator
De domheid van het Noord Hollands provincie bestuur wordt nog duidelijker, als je bedenkt dat er voor de kust de komende jaren ca 1000 windmolens bijgebouwd gaan worden. Dat kan leiden tot duizenden banen, ook voor export. En omzet voor hoogovens, of Tatra steel. fundamenten en torens.

De kanaalzone is daar heel geschikt voor, maart dan moeten die windmolens ook op het land getest worden. Er moet een thuismarkt ontstaan.



Die thuismarkt blokkeert dit provincie bestuur.

Daarom is het waarschijnlijk dat onze windmolens en staal constructie uit Belgie en Duitsland gaan komen.



Maar het is duidelijk dat de Shell aandelen voor CDA bestuurder Bond veel belangrijker zijn dan de economie van Noord Holland.



bram
Ik waag me nog even niet aan een tegenberekening, maar in de rekensommetjes van meneer Daalder zitten volgens mij een paar enorme kommafouten.

Je bent toch geen politicus, Henk?

En die 2km2 PV-panelen kan Schiphol met gemak realiseren als ze de parkeerterreinen er mee overdekken.

zie ook http://www.boerderij.nl/Home/grondmarkt/Grondpri …
Dasselaar / Omwonende windmolen
Dhr Daalder is duidelijk niet op de hoogte van de windmolen plannen in Noord Holland. In de Wieringermeer komt het grootste testpark voor zee windturbines. Bovendien het het provinciebestuur uitdrukkelijk voor duurzame energie en ook windenergie op zee. Windmolens op land veroorzaken zeer ernstige overlast en dat mag dhr Daalder bagatelliseren, maar niet de feiten verdraaien.
N. Rodenburg
De heer Daalder vergeet in zijn berekeningen te vermelden dat het opwekken van stroom door windmolens niet rendabel is en dat er heel erg veel subsidie bij moet.



De windplannen van de overheid zorgen voor een enorme lastenverzwaring voor de burgers. Berekend is dat een Nederlands huisgezin over enkele jaren een bedrag van 100 euro per maand bovenop de maandelijkse energienota krijgt om al die windmolens te laten draaien.



Ook het woord 'duurzaam' wordt door de heer Daalder misbruikt.



Wat is er duurzaam aan een windmolenpark (Gemini) dat een subsidie van 4,5 miljard over 15 jaar krijgt uitgesmeerd?
M. Goudriaan / Bewoonster "zoekgebied grootschalige windenergie"
Als windenergie op land grote overlast kan bezorgen aan omwonenden door het gewone en laagfrequente geluid en slagschaduw (kijk eens op windmolenoverlast.nl) , als er vogels en vleermuizen aan kapot gaan - voorbeeld artikel-http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120 … , als het in Duitsland een fiasco dreigt te worden omdat het niet oplevert wat de initiatiefnemers ons willen doen geloven -http://www.taz.de/Windkraft-bringt-kaum-Renditen … en als er in China een milieuramp gaande is vanwege de delving van de zeldzame aarden die in een aantal versies van windturbines zitten (bvhttp://fibronot.nl/nieuwsartikel277-356/) , dan vraag ik met toch af wat de definitie van DUURZAAM is bij dhr. Daalder en andere windpro's? Of is soms hij een van die personen is die graag het woord DUURZAAM misbruiken omdat dat zo lekker verdiend met die groene subsidies en er dan opeens alles geoorloofd lijkt te zijn -want het is toch duurzaam? We hebben internet, we kunnen lezen en googlen en duikelen het ene naar het andere ramp rapport op. En NL gaat lekker door met zijn waanzinnige doelstelling van 6000 MW aan windenergie op land. Dat wordt over een jaar of 10 weer een parlementair onderzoek...
Advertentie