Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Campagne tegen oliebollenvet werkt

Steeds meer gemeenten en waterschappen voeren samen campagne voor het apart inzamelen van vet uit de keuken.

30 december 2013

De boodschap kan particuliere oliebollenbakkers deze dagen niet ontgaan: geen frituurvet in het riool alstublieft. Steeds meer gemeenten en waterschappen voeren samen campagne voor het apart inzamelen van vet uit de keuken. Met de jaarwisseling als publicitair hoogtepunt.

Inmiddels 2700 inzamelpunten in gemeenten

De jarenlange aandacht voor gescheiden inzameling van olie en vet, werpt vruchten af, constateert het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO). In gemeenten zijn inmiddels 2700 inzamelpunten voor vet en olie, meldt projectmanager Nicole Vervaet. De landelijke campagne ‘Vet, Recycle het!’ van MVO is pas sinds oktober 2012 actief. Wel  waren er al eerder initiatieven om de aandacht te vestigen op een schoon riool.

Ludieke actie

Gemeenten stimuleren consumenten ook daadwerkelijk om vet in te leveren, aldus Vervaet. ‘De gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen, Westland, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Delfland voeren samen de campagne Niet in het riool! Zij hebben een ludieke actie uitgevoerd waarbij toiletjuffrouwen een supermarkt overvielen en logo’s plakten op producten die niet in het riool terecht mogen komen. Speciaal voor frituurvet wordt een filmpje gemaakt met een gele kliko, dat past binnen deze campagne.’

Frituurvet van de wethouder

Andere gemeenten, zoals Oss, Boekel, Schijndel, Bernheze, Maasdonk, Uden, Landerd, Veghel en waterschap Aa en Maas ondersteunen actief de landelijke campagne. In Vught, Aalsmeer en Amstelveen  creëerden de wethouders onlangs een persmoment met het inleveren van  hun eigen frituurvet, meldt Vervaet. En Helmond lanceerde deze maand de slogan: ‘Het is veel vetter om het in de gele bak te doen’.

Den Haag haalt 12.000 kilo op

Het is bij MVO niet bekend wat het effect is van de campagnes op het riool. In Den Haag weten ze wel dat de inzameling van vet dit jaar al 12.000 kilo vet opleverde, die anders in de gootsteen of de vuilnisbak was verdwenen. Dat scheelt dikke korsten en verstoppingen in het riool, meldt gemeentewoordvoerster Sharita Balgobind. ‘Sinds de aandacht voor vetinzameling merken we tijdens het schoonmaken van het riool dat er minder vet en olie in terechtkomt.’

Opbrengst is voor stadsboerderijen

Den Haag zamelt sinds januari vet in op de afvalbrengstations. Sinds mei 2013 kan vet en olie ook op de stadsboerderijen worden ingeleverd, die worden ondersteund met een deel van de opbrengst. De stadsboerderij ontvangt een vergoeding van ongeveer veertig cent per liter vet van het recyclebedrijf dat het vet ophaalt. Het ingezamelde vet wordt onder andere gebruikt voor de productie van biobrandstof.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie