Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgers Buren denken mee over straatverlichting

De gemeente liet inwoners via Google maps meepraten over 400 te verwijderen straatlantaarns in het uitengebied.

03 november 2011

De gemeente Buren heeft met het project “Buren verlicht bewust” de Openbare Verlichting (OVL)-Award voor kleine gemeenten gewonnen. Volgens de jury betrekt de gemeente inwoners op een unieke manier bij het verminderen van straatverlichting.

Google maps

Via een kaart op Google maps konden inwoners precies zien welke 400 van de 900 lantaarns de gemeente in het buitengebied wil verwijderen. Via de website www.burenverlichtbewust.nl konden ze rechtstreeks reageren op de voorgestelde veranderingen in hun eigen straat.

 

Paal laten staan

De gemeente heeft vervolgens alle 165 reacties onderzocht op steekhoudende argumenten, legt woordvoerder Jan Willem Bol uit. ‘Zo waren er plekken waar je op de kaart ogenschijnlijk zonder problemen een paal kan schrappen. Maar bewoners waarschuwden ons voor de gevaarlijke situatie die in de bocht van de weg zou ontstaan. We zijn ter plekke gaan kijken en hebben geconstateerd dat we die bewuste paal inderdaad moeten laten staan.’

Hulp van inwoners

Bol noemt de werkwijze intensief, maar zeer geslaagd. ‘Je kunt veel doen vanuit het gemeentehuis. Maar je kunt niet lukraak een op de twee lantaarnpalen schrappen. Voor de finetuning hebben we de hulp van inwoners nodig.’

Groot bereik

Ook qua bereik was de aanpak succesvol, volgens hem. De gemeente verspreidde brieven onder de tweeduizend bewoners in het buitengebied over de website. Die werd vervolgens duizend keer bezocht. Uiteindelijk plaatsten 165 mensen een reactie.

Jury

De jury van de OVL-Award was te spreken over de aanpak van Buren. ‘Niet alleen past de gemeente energiezuinige verlichting toe, ze verwijdert ook lantaarnpalen die overbodig zijn én betrekt inwoners op een unieke manier bij het project’, aldus de jury. Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) reikte de award deze week uit tijdens het Klimaatcongres 2011 in Utrecht.

Tilburg en Overijssel

Atsma deelde ook prijzen uit aan de gemeente Tilburg, winnaar in de categorie grote gemeenten (meer dan 50.000 inwoners) en aan Overijssel, dat namens de provincies als winnaar uit de bus kwam.

Inspirerend

De OVL-awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor gemeenten en provincies die op ambitieuze en inspirerende wijze energiebesparing in de openbare verlichting hebben gerealiseerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie