Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burger moet kunnen vertrouwen op uitspraken ambtenaar

Als een ambtenaar een burger adviseert dat er geen bouwvergunning nodig is voor een dakopbouw, dan moet die erop kunnen vertrouwen dat de gemeente later geen dwangsom zal opleggen. Dat staat in een advies van de staatsraad advocaat-generaal Peter Wattel aan de Raad van State.

20 maart 2019

Als een ambtenaar een burger adviseert dat er geen bouwvergunning nodig is voor een dakopbouw, dan moet die erop kunnen vertrouwen dat de gemeente later geen dwangsom zal opleggen. Dat staat in een advies van de staatsraad advocaat-generaal Peter Wattel aan de Raad van State.

Dakopbouw

Het advies werd door de Raad van State gevraagd in de zaak van een bewoner van Amsterdam-Zuid die door de gemeente gesommeerd werd om een 28 jaar oude dakopbouw van de woning te verwijderen op straffe van een dwangsom. De vorige eigenaar van de woning, die de dakopbouw zonder bouwvergunning heeft aangelegd, stelt dat hij meerdere malen van de betrokken ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht te horen heeft gekregen dat er geen probleem was met het bouwen zonder vergunning. Volgens Wattel kon de huidige bewoner er daarom op vertrouwen dat de gemeente haar geen dwangsom zou opleggen.

Toezegging

Uitlatingen die als een toezegging opgevat kunnen worden, kunnen het vertrouwen wekken dat een gemeente geen sanctie zal opleggen, ondanks de overtreding van de vergunningsplicht, stelt Wattel. Voor de rechter is het niet alleen van belang of het daadwerkelijk om een toezegging gaat, maar ook of die werd gedaan door een overheidsfunctionaris van wie kan worden aangenomen dat hij voor de gemeente spreekt.

Niet bindend

Het advies is overigens niet bindend voor de uitspraak van de Raad van State over de zaak, die op een latere datum pas volgt. Eerst hebben de beide partijen nog de gelegenheid om te reageren op het advies.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Krijn van Stenis
Nog belangrijker: Een burger moet kunnen vertrouwen op de uitspraak van een politicus-bestuurder. Daar schort het steeds vaker aan. Er wordt van alles beloofd (bv. koopkrachtverbetering), maar daar blijkt in werkelijkheid helemaal niets van waar te zijn.
T / medewerker
beste 'het laatste wat een burger ..... enz, enz enz' een beetje frustratie is geen probleem, maar ga eens met jouw ervaring met die ambtenaar praten, slaap je ook weer lekker.
Bernard
Tja het probleem van bewijsbaarheid; zolang het niet zwart op wit staat kan elke burger wel roepen dat ambtenaar X akkoord ging. Het college bepaalt of er een omgevingsvergunning verleend kan worden en laten we dat ook zo houden.
@teunis / Slapen? Geen probleem.
Beste Teunis, we hebben gesproken en nog eens en nog eens. Uitkomst, ik slaap als een roosje en 3 ambtenaren zitten werkloos thuis, we hebben er nog een paar op de korrel en dit kost slechts wat tijd. In 2020 gaat het proces nog simpeler. Tja dat krijg je als je tegen een burger liegt, terwijl deze je maandelijkse belastinggeld uitkering betaald.
Alweer honderden miljoenen over de balk / Burgers moeten ambtenaren vertrouwen?
Burgers moeten ambtenaren vertrouwen?



Rechterlijke macht laat bankiers keer op keer lopen.

Ambtenaren verkwanselen miljarden per jaar.

Ambtenaren hanteren schimmige rekenmethode en wederom honderden miljoenen over de balk.

Ambtenaren melden misstanden niet zoals de wet hen voorschrijft.

Ambtenaren liegen en bedriegen en dekken elkaar.

Belastingambtenaren regelen een zeer goed pensioen over de rug van de burger.

Douane ambtenaren krijgen ORT terwijl ze en kantoorbaan hebben van 9-5

Belastinggeld klotst tegen de plinten bij de provincies.



Wie moet de burger nog vertrouwen?



Helaas de goede ambtenaren moeten maar lijden onder de slechte, zo werkt het voor de burger nl. ook.



Maar het blijft een club oplichters, die het niet erg vinden dat de burger weken per jaar voor deze gvd ellende extra moet werken.



Jullie 13e maand inleveren, privileges intrekken, we gaan dit en meer voorstellen bij FvD.

Evenals versnelde invoering van blockchain techniek.



Stelletje lutsers, zolang jullie ambtelijke misstanden niet melden blijft deze ellende en moeten burgers weken/maanden extra werken!!
Advertentie