Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgemeester Hulst geeft hoop voor Hedwigepolder op

De Zeeuwse polder moet uiterlijk in 2019 helemaal onder water staan, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gezegd.

21 december 2012

De Zeeuwse Hedwigepolder moet uiterlijk in 2019 helemaal onder water staan. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag tegen het ANP gezegd. Komende jaren beginnen de voorbereidingen, waarna in mei 2016 de ontpoldering van start gaat.

Vlaanderen tevreden

Dijksma spreekt van een realistische planning. Ze heeft de meest betrokkenen al ingelicht. De Vlaamse minister-president Kris Peeters reageerde tevreden, zei ze. Met Vlaanderen is jaren geleden al afgesproken dat de Hedwigepolder onder water zou komen. Die maatregel moest dienen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, waardoor natuurgebied verloren is gegaan.

Burgemeester: weinig hoop

Burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst, waar de Hedwigepolder onder valt, is niet blij met het besluit zo snel mogelijk te beginnen met ontpolderen. ,,Hopelijk is het de laatste keer dat er wordt ontpolderd in verband met verdiepingen van de Westerschelde. Voor nu is er weinig hoop meer'', aldus Mulder. ,,Onverwachts komt het ook niet. Het stond immers ook al in het regeerakkoord.’’

Gang naar de rechter

De gemeenteraad van Hulst verzette zich in de afgelopen 8 jaar veelvuldig tegen ontpoldering.

Het comité Red onze Polders, dat zich nog altijd met hand en tand verzet tegen ontpoldering, sluit een gang naar de rechter niet uit.

Afspraak is afspraak

Het vorige kabinet kwam van het besluit terug na Zeeuws verzet. Het ging op zoek naar alternatieven, maar die waren voor Vlaanderen niet bespreekbaar. Ook de Europese Commissie wilde dat Nederland zich aan zijn afspraken met Vlaanderen zou houden. In het regeerakkoord kwamen VVD en PvdA overeen dat de Hedwigepolder toch onder water gaat.

Provinciebestuur blij met helderheid

Dijksma zei vrijdag dat het goed is dat er nu duidelijkheid is. Het ging om een langlopende zaak, die met veel emotie gepaard ging, concludeert de PvdA-staatssecretaris. Ook het Zeeuwse provinciebestuur stelt volgens haar op prijs dat er nu helderheid is.

Aan verplichtingen voldoen

Zelf zei commissaris van de Koningin Karla Peijs van Zeeland vrijdag over het kabinetsbesluit: ,,Ontpolderen wordt in Zeeland nooit met gejuich begroet.'' Peijs zei te hopen dat ook Vlaanderen aan alle verplichtingen voldoet. ,,Er was afgesproken dat Vlaanderen 20 miljoen euro zou betalen dat in Zeeland terecht moet komen voor verbetering van de infrastructuur.'' 

Vergunningen en ontheffingen

Alle procedures voor de ontpoldering gaan zo snel mogelijk van start. Het gaat om de actualisering van de plannen, het aanvragen van vergunningen en ontheffingen en het regelen van eventuele onteigeningen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Dus als ik het goed begrijp:

Westerschelde moet verdiept worden voor Vlaanderen, de compensatie moet door NL gebeuren in de vorm van "land onder water", Vlaanderen betaald hiervoor geld aan NL en NL legt hiervoor "infrastructuur" op het land aan.



Dus nog een paar keer de Westerschelde verdiepen en Zeeland is een binnenzee geworden met onderwaterinfrastructuur....



En Europa...tja...echt een europese gedachte dat ieder land zijn eigen zeehaven heeft. Waarom niet gewoon door naar Rotterdam en de Westerschelde laten voor wat hij is?

Advertentie