Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boekel zoekt met ecodorp grens van de wet

De Crisis- en Herstelwet geeft gemeenten de ruimte om soepeler om te gaan met wetgeving voor ruimtelijke plannen.

17 augustus 2014

De Crisis- en Herstelwet geeft gemeenten de ruimte om soepeler om te gaan met wetgeving voor ruimtelijke plannen. Boekel, dat altijd al de grenzen van de wet opzocht, kreeg toestemming voor de bouw van een ecodorp. Muren van hennep? Kan prima binnen het Bouwbesluit.


Het Ecodorp Boekel wordt een woonwijk op drie (later mogelijk zes) hectare grond. Voorlopig komen er twintig huizen, die in twee cirkelvormen met elkaar verbonden zijn, om water en stroom te kunnen delen. De woningen worden volledig duurzaam gebouwd, zonder gebruik van staal en beton, met muren van geperste hennepblokken. De huizen zijn klein, de bewoners leven vooral buiten en in gemeenschappelijke ruimten. De Ecodorpers verbouwen hun eigen gewassen in een “voedselbos”. Ze wekken energie op met kleine windmolens en zonnepanelen en filteren hun afvalwater op het eigen terrein.

Boekel en de Ecodorpers liepen met hun plannen tegen wettelijke grenzen aan. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is afgesproken dat zij in het kader van de Crisis- en Herstelwet ontheffing krijgen van diverse regels uit het Bouwbesluit. Zo mogen daardoor kleine kamers maken, met lage plafonds en weinig daglicht; dat scheelt bouwmaterialen en energie. Verder mogen ze tweedehands bouwmateriaal gebruiken, ook als dat niet voldoet aan de afmetingen uit het Bouwbesluit. Deuren en ramen uit oude woningen bijvoorbeeld. Ook zijn windmolentjes (tiphoogte twaalf meter) toegestaan pal naast de woningen. Daar is, in afwijking van de Wet Milieubeheer, in dit Boekelse project geen vergunning voor nodig.

De gemeente probeert het project op alle manieren vooruit te helpen. Het college en de initiatiefnemers kwamen een financiële constructie overeen, waarbij de Ecodorpers de grond vijf jaar lang goedkoop pachten om hun plannen van de grond te krijgen. Daarna kopen ze de zes hectare grond vier miljoen euro. Om de Boekelse bevolking tegemoet te komen stelde de gemeenteraad de plannen iets bij: in eerste instantie gebruikt het ecodorp de helft van de beschikbare zes hectare. Mocht er nog een projectontwikkelaar willen bouwen, dan kan dat.

Wethouder grondgebiedzaken Ted van de Loo (Democratische Onafhankelijke Partij) schat die kans op nul procent. En in zijn hart gunt hij de grond ook aan de Ecodorpers, geeft hij toe. ‘Wat zij doen, heeft de toekomst: duurzaam bouwen, eerlijk voedsel, zelfvoorzienend zijn, burgerparticipatie. Het geeft innovatiekracht en zet Boekel op de kaart. En als het ecodorp slaagt, is dat ook goed voor de portemonnee van deze gemeente. Dan levert die grond eindelijk geld op. We houden er zeven ton aan over.’

Lees het hele verhaal over Ecodorp Boekel in BB 15

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Duurzaam, zelfvoorzienend, in zo'n project wil ik wonen.

Meer hiervan, veel meer.
Toon / ???
Bestaan sprookjes ?
Advertentie