Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Bodemleven Oosterschelde nu al verwoest'

Stichting ‘De Oosterschelde’  heeft een advocaat ingeschakeld om het storten van staalslakken langs de Zeelandbrug te laten stilleggen.  De stort heeft volgens de stichting het bodemleven in het nationale park –dat de Oosterschelde is – volledig aangetast. ‘Omdat het onder water is, dacht Rijkswaterstaat hiermee weg te komen’.

05 januari 2010
Levenloze vlakte
Rijkswaterstaat gebruikt de staalslakken om de oever bij de brug te versterken tegen afslag. De stort van de slakken is eind vorig jaar begonnen, maar blijft omstreden. Biologen vrezen grote schade aan het bodemleven in de Oosterschelde. Duikers roemden het gebied wegens zijn rijke onderwater flora en -fauna maar spreken nu van een kale levenloze vlakte.

Onderwaterfotografie
Onderwaterfotograaf  Ron Offermans negeerde rond de kerstdagen het tijdelijke duikverbod ter plaatse en legde ‘de verwoesting’ vast. ’Ik had me voorbereid op kaalslag, maar schrok toch van wat ik zag. Het bodemleven is over een lange strook vrijwel verdwenen. Omdat de staalslakken op een helling liggen kunnen de diertjes niet uitwijken, ze overleven niet op een andere diepte dan waar ze thuishoren’.

Veel schade
Offermans memoreert de status van nationaal natuurpark die de Oosterschelde  heeft. ‘Vergelijk het met de Hoge Veluwe, het zou ondenkbaar zijn dat daar deze slakken gestort zouden worden.  Maar Rijkswaterstaat dacht er blijkbaar mee weg te komen omdat het onder water zit.’ Maar mijn foto’s tonen aan dat er veel schade is’.

Advocaat
Speciaal om verdere kaalslag in de Schelde te voorkomen werd de stichting De Oosterschelde opgericht. Voorzitter Offermans kondigt actie aan tegen de voortgang van de stort. ‘Niet alle vergunningen zijn volgens ons in orde. Onze advocaat heeft Rijkswaterstaat aangeschreven en zal bij een negatieve reactie zeker naar de rechter stappen, desnoods tot aan de hoge raad toe’.

Goedkoop
Als de stort op deze plaats van de rechter mag doorgaan, dan zal de stichting de strijd op andere plekken aangaan. ‘Mogelijk zijn we voor dit cluster te laat, maar de stort staat op veel andere plekken ook op de agenda. Daar gaan we zeker een stokje voor zeker, we laten ons niet nogmaals verrassen. We zijn niet tegen versterking van de oever, veiligheid eerst. Maar we zijn wel tegen deze goedkope maar schadelijke stort van staal.' Sowieso zijn duikers in Nederland een van hun favoriete locaties kwijt zijn. ‘We waren zelfs bezig om het wereldkampioenschap onderwaterfotografie hier naar toe te halen. Daar zullen we een nieuw plekje voor moeten zoeken, hier is niets meer te zien’, aldus Offermans.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bart vab der meulen / duikinstructeur
Het Nationaal Park Oosterschelde is in het leven geroepen om de natuur om en in de Oosterschelde te beschermen. Nergens in West Europa is een vergelijkbare getijdendelta te vinden, waar zowel onder water als boven water een ongeevenaarde soortendiversiteit heeft kunnen ontwikkelen. Met name onder water heeft de toepassing van stortsteen geleid tot de creatie van een artificiele rotskust, die zijns gelijke niet kent. De temperatuurswisselingen van het water zorgt bovendien voor een onderwaterfauna, die zowel in Noorwegen als in de Golf van Biscaje inheems is.
Deze unieke onderwaterbiotoop wordt willens en wetens vernietigd door juist Rijkswaterstaat, die in de jaren '70 met externe kennis gedwongen moest worden om een schuivendam aan te leggen. Vernietiging van de Oosterschelde is toen door externe druk van expertise van buitenaf voorkomen, omdat de expertise van buitenaf voor politieke druk had gezorgd. Wederom is RWS bezig met de vernietiging van een groot stuk uniek onderwaterleven, zonder dat daar maar zelfs enige lering is getrokken uit eerdere mislukte experimenten met dit stortmateriaal. De eigenwijsheid ten top, waar een burger een Milieu Effect Rapportage moet overleggen om geimpregeneerd tuinhout te mogen gebruiken, gaat RWS zonder enige vergunning of MER door met de vernietiging van een Nationaal Park. Hoezo arrogantie???
maurice / stoker
Ach hoogovens moet ook van zijn slakken af...
Joop Stalenburg / bestuurslid SDO
Het is inderdaad waar dat het er bij de stort met natuurstenen ook kaal uit zou zien, de eerste jaren. Het gaat er om dat hier een materiaal gebruikt wordt waarmee ze in veel zoetwaterplassen(Akrum)al het onderwaterleven hebben vernietigd. Gevolg daar was dat alle slakken moesten worden verwijderd voor veel belastinggeld.Nu denkt RWS dat het in zoutwater wel wegspoelt. Mooie manieren.
Wij hebben deze duik in het bovenstaande verhaal ook meegemaakt en ons viel op dat er heel erg veel dode Tere hartschelpen vlak naast de stort lagen.We zullen enkele van deze exemplaren waar het vlees nog in zit laten onderzoeken.
erwin / student
Jammer dat de Rijksoverheid zich elke keer van haar onbetrouwbare kant laat zien in dit soort kwesties. De kennis over schade is klaarblijkelijk wel aanwezig, maar men kiest bewust voor vernietiging van het watermilieu.
frans / ambtenaar
Vandalisme!
De pijlerdam heeft toen miljarden extra gekost, juist om het milieu te ontzien.
Zijn er al kamervragen gesteld aan verantwoordelijk minister Treurlings van de Rentmeesterpartij?
Marianne Thieme, zet ´m op!
Advertentie