Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Blok wil nieuwe inspectiedienst voor woningcorporaties

Minister Blok van Wonen wil een aparte inspectie in het leven roepen die toezicht houdt op de woningcorporaties.

27 maart 2013

Het rijk moet zelf toezicht gaan houden op de financiën van woningcorporaties om debacles zoals bij Vestia in de toekomst te voorkomen. Minister Stef Blok (Wonen) wil daarom een nieuwe inspectiedienst in het leven roepen, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Te laat en onvoldoende
Blok volgt met zijn voorstel een aanbeveling van de commissie-Hoekstra. Die concludeerde begin dit jaar in een kritisch rapport dat toezichthouders te laat en onvoldoende reageerden op de problemen bij Vestia. De corporatie kwam in grote financiële problemen door verkeerd uitgepakte beleggingen.

Andere cultuur
Het toezicht op de financiën ligt nu nog grotendeels bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). De nieuw te vormen inspectiedienst wordt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ondergebracht. Blok stelt in zijn brief dat er niet alleen beter toezicht moet komen, maar dat er ook ,,een andere cultuur'' moet ontstaan bij corporaties. Verantwoording afleggen en een ,,maatschappelijk dienstbare'' instelling moeten vanzelfsprekend worden, vindt hij.

Onafhankelijk toezicht
Woningcorporaties vinden het onverstandig dat de minister al het toezicht naar zich toetrekt. ,,Het financieel toezicht op woningcorporaties moet onafhankelijk zijn, los staan van corporaties, maar ook van de minister'', zegt Marc Calon, voorzitter van corporatiekoepel Aedes. Volgens hem was het altijd de bedoeling dat er een onafhankelijke Financiële Autoriteit Woningcorporaties zou komen.

Continuïteit
Ook de inspectiedienst CFV reageert bezorgd. ,,Onafhankelijk en deskundig financieel toezicht blijft van groot belang om de continuïteit van woningcorporaties en hun bezit te waarborgen'', meent waarnemend directeur Daphne Braal. Zij benadrukt dat het toezicht op banken en financiële instellingen ook bij onafhankelijke toezichthouders is ondergebracht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
Dit idee was vorig jaar ook al geopperd. Dit is de standaard reactie in een sterk gereguleerde economie. In plaats dat je het probleem oplost, wordt de fout neergelegd bij de regels en de uitvoering ervan. De conclusie die gemaakt wordt is dat de regels niet fout zijn of dat de bestuurders geblunderd hebben, nee, er zijn eigenlijk te weinig regels. Gevolg: meer regels, meer ambtenaren nodig dus meer belastinggeld nodig. En volgens dit denkraamwerk is het probleem dan opgelost.

Onze bestuur en economie toont overeenkomsten met de oude sovjectunie. Alles wordt gepland, en als het fout loopt, gaan de planners nog veel meer plannen. En om de planning af te dwingen, worden er steeds meer repressieve maatregelen bedacht. Alsof dit iets oplost. En aangezien iedereen zijn brood ermee verdiend zal dit verkeerde gedrag niet wijzigen.

En de managers en bestuurders, die vinden regels en planning maar lastig. Mensen op de werkvloer krijgen van hun leidinggevende dat te horen: hoe kunnen wij erom heen werken.

En nog steeds houden burgers en overheid vast en dit soort systemen. Onbegrijpelijk.
J. Derckx
Opmerkelijk dat deze VVD-minister nu denkt alsof hij altijd bij de SP was, dat privatisering niet automatisch alles beter en eerlijker doet lopen. Wooncooperaties, ontstaan uit de oude gemeentelijke bouwverenigingen, waren ooit bedoeld om de woningnood op te lossen en niet te reguleren. Door opdrijving van woningnood volgt huurverhoging, dus weer meer huursubsidie, en weer meer sociale woningnood. en dus weer meer inkomsten. Nu wil de minister beter controleren zodat hij nog effectiever kan terugpakken wat hij aan huursubsidie moet uitkeren. Haal de huursubsidie weg en de normale huur blijft over, woonlasten omlaag en de burger houdt meer over voor consumptie.
Advertentie