Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bewoners Haarlemmermeer kiezen eigen afvalproef

Haarlemmermeer wil binnen vijf jaar de hoeveelheid restafval terugbrengen van 198 naar 24 kilo per inwoner per jaar. De afvalstoffenheffing kan dan ook omlaag. Beter sorteren van grondstoffen zoals groente- fruit- en tuinafval (gft), papier, karton, plastic en drinkpakken is daarvoor essentieel.

10 januari 2017

Drie wijken in de gemeente Haarlemmermeer gaan experimenteren met verschillende vormen van afvalinzameling. Bewonersgroepen hebben zelf een keuze gemaakt voor manieren om meer grondstoffen te sorteren en minder restafval over te houden. De proeven moeten uitwijzen wat de beste inzamelmethoden zijn voor de hele gemeente.

Naar 24 kilo restafval

Haarlemmermeer wil binnen vijf jaar de hoeveelheid restafval terugbrengen van 198 naar 24 kilo per inwoner per jaar. De afvalstoffenheffing kan dan ook omlaag. Beter sorteren van grondstoffen zoals groente- fruit- en tuinafval (gft), papier, karton, plastic en drinkpakken is daarvoor essentieel. In drie wijken gaan nu proeven van start met elk een ander manier van afvalinzameling. Ook de wijken zijn verschillend van type. Er doet een wijk uit Nieuw-Vennep mee (hoogbouw met containers), uit uit Hoofddorp (laagbouw met ondergrondse containers) en uit Rijsenhout (laagbouw met rolemmers).

Werkgroep van bewoners

De experimenten zijn tot stand gebracht in nauwe samenwerking met de inwoners. In elke wijk heeft een werkgroep van bewoners samen met een afvalcoach gezocht naar een manier van inzamelen die past bij hun wijk én die de meeste grondstoffen oplevert, meldt de gemeente. In Nieuw-Vennep heeft de bewonerswerkgroep gekozen voor het wegbrengen van gft, papier en karton en plastic en drinkpakken naar containers dichtbij huis (25 meter van de flats). Afvalscheiden wordt daarmee in deze wijk uitgebreid en eenvoudiger. De restafvalcontainers komen wat verder te staan.

Hele jaar tuinkorven

In de Hoofddorpse wijk komen meer containers voor plastic en drinkpakken en voor papier en karton en minder restafvalcontainers. Ook komen er tuinkorven in de straat voor het inzamelen van tuinafval. Die blijven het hele jaar door staan.

Ophalen met groengas

In Rijsenhout kozen de bewoners voor een heel ander systeem dan het huidige. Hier wordt tijdens de proefperiode tweemaal per week het afval (groente- en fruitafval, plastic en drinkpakken, papier en karton en rest) opgehaald met een wagen die rijdt op groengas, aldus de gemeente.

Resultaten
Tijdens de proef worden de resultaten en de ervaringen van de inwoners gemeten. De uitkomst van de proeven is mede bepalend voor de keuze voor andere manieren van afval inzamelen in de hele gemeente.  

  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Larissa Dortland / Bewoner haarlemmermeer
Daar wordt ik enthousiast van en wil als inwoner van de Hlmmrs graag meedelen en doen in deze millieuredelijke oplossingsgerichte projecten!
Albert
Volgens mij wordt het de bewoners gedwongen opgelegd, ga maar eens informeren in bijvoorbeeld Rijsenhout. Tis om je rot te lachen wat enkele van mijn familie nu moet doen om hun afval netjes afgevoerd te krijgen. Totaal niet over nagedacht.
Advertentie