Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdamse PvdA wil ban op Airbnb

De PvdA in Amsterdam wil af van de commerciële vakantieverhuur van hele woningen, zoals via Airbnb. De 'gewone' bed-and-breakfast, waarbij mensen een deel van hun huis of woonboot verhuren, moet wel mogelijk blijven, maar alleen met vergunning.

22 november 2017

De PvdA in Amsterdam wil af van de commerciële vakantieverhuur van hele woningen, zoals via Airbnb. De 'gewone' bed-and-breakfast, waarbij mensen een deel van hun huis of woonboot verhuren, moet wel mogelijk blijven, maar alleen met vergunning.

Verkiezingsprogramma

Dat staat in het verkiezingsprogramma van de hoofdstedelijke PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Overlast

Om de stad toegankelijk en betaalbaar te houden, is streng optreden geboden, stelt de PvdA. Onder het motto 'huizen zijn om in te wonen' wil de partij daarom paal en perk stellen aan speculatie en hotelexploitatie op de woningmarkt. ,,Commerciële vakantieverhuur heeft een toenemende hoeveelheid problemen veroorzaakt. Woningen worden verdienmodellen. Huizenprijzen worden opgedreven. Overlast en drukte nemen toe en de sociale cohesie verdwijnt uit portieken en straten", aldus de PvdA.

Nobel streven

Wethouder Laurens Ivens (wonen) vindt het 'een nobel streven' van de PvdA, maar denkt dat een verbod niet haalbaar is. ,,Als Amsterdam dit zo zou doen, dan vrees ik dat we er niet ver mee komen", aldus Ivens. Hij wijst erop dat zo'n verbod alleen kan worden geregeld in overleg met het Rijk. Als SP-lijsttrekker is Ivens uitgesprokener: 'Ik steun het idee volledig, die kant moeten we op. Maar het moet wel juridisch geregeld.'

Minder auto's

De PvdA wil verder het autoverkeer in Amsterdam beperken. Ze pleit voor de bouw van meer transferia aan de randen van de stad, verhoging van de parkeertarieven op straat, autovrij maken van woonstraten en verlaging van de maximumsnelheid in het centrum tot 30 kilometer per uur. Op de ringweg A10 moet als het aan de PvdA ligt de snelheid omlaag naar 80 kilometer per uur. De Noord-Zuidlijn moet worden doorgetrokken naar Schiphol en het openbaar vervoer moet op termijn voor iedereen gratis worden. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Iedereen begrijpt de problemen. Maar hoe krijgen ze dit juridisch sluitend? Is een leuk streven, maar er zullen veel hobbels overwonnen moeten worden. Geldt dit alleen voor centrum, of ook voor de andere stadsdelen?



Illegale onderhuur vindt namelijk nu ook plaats, maar daar wordt ook niet tegen opgetreden. Ook niet toen deze partij nog in het college zat.
Toine Goossens
Ik zie het handhavingsprobleem niet. Een pand dat is onttrokken aan de in het bestemmingsplan opgenomen functie voldoet niet aan de eisen. Verhuur van de totale woning is een recreatiefunctie en geen woonfunctie.



Dat eigenaren daar lak aan hebben komt louter en alleen doordat er niet voldoende handhaving is.
Advertentie