Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam werkt aan drijvende eco-woonwijk

De gemeente Amsterdam heeft groen licht gegeven voor de bouw van Schoonschip, zoals de 'meest duurzame woonwijk van Europa' gaat heten.

09 oktober 2013

In Amsterdam-Noord verrijst over enkele jaren een drijvende woonwijk waar de bewoners grotendeels zelfvoorzienend zijn. 

Groene energie en zuiver water
De energieneutrale 'waterwoningen' generen groene energie, zuiveren water en bieden ruimte aan groente- en fruitteelt. Bewoners kunnen gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals deelauto's, een drijvende speelplaats voor kinderen en een jaarlijks filmfestival.

Over 3 jaar klaar
De gemeente Amsterdam heeft groen licht gegeven voor de bouw van Schoonschip, zoals de 'meest duurzame woonwijk van Europa' gaat heten. In het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord, nu een rommelig industrieterrein, komen woningen voor 47 huishoudens. De planning is dat de woonwijk over 3 jaar gereed is.

Burgerinitiatief
Schoonschip is een initiatief van burgers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze bedachten 5 jaar geleden hun plannen voor een wijk waar de bewoners zuinig omgaan met energie en warmte en voedsel produceren. Voor de realisatie werken ze samen met onder meer een architectenbureau en een duurzaamheidsadviesbureau.

BN'ers
Een kerngroep van 17 huishoudens heeft zich al verbonden aan het project. Onder hen bevinden zich ook BN'ers als Floortje Dessing, Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand. Zij maken als eersten aanspraak op de woningen, die variëren in prijs van circa 110.000 tot 430.000 euro.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie