Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam plast 'kunstmest'

Mannelijke passanten zijn vorige week op het Amsterdamse Beursplein verleid een plasje te doen in een plaskruis. Met de urine-kunstmest (struviet) kunnen onder meer tuinen worden bemest.

10 november 2013

In de stromende regen startte precies een week geleden een campagne om de Amsterdammers bewust te maken van de waarde van hun plas. Mannelijke passanten werden op het Beursplein verleid een plasje te doen in een plaskruis.

Fosfaatterugwinning

‘We vergisten het rioolslib al steeds meer tot energierijk biogas en nu komt daar de fosfaatterugwinning bij’, zegt Peer Rooijmans, bestuurder van waterschap Amstel Gooi en Vecht.

Urine-kunstmest

Rooijmans overhandigde de opbrengst van de Amsterdamse plassers afgelopen woensdag op de International Water Week (IWW) in de RAI in Amsterdam aan partijen die één hectare daknatuur in Amsterdam gaan realiseren. Met de urine-kunstmest (struviet) kunnen ze die tuinen bemesten.

Bemesting

Eind dit jaar neemt het waterschap een fabriek met een capaciteit van 1.000 ton struviet per jaar in gebruik, een van de grootste in Europa. Met een investering van 4,5 miljoen euro kan Amsterdam bijdragen aan de bemesting van 10 duizend voetbalvelden per jaar. De terugwinning gebeurt door een eenvoudige neerslagreactie. Ook elders in Nederland wordt overigens al achteraf fosfaat teruggewonnen in rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Bezinkbassins

De urinerecycling in Amsterdam is ook ingegeven door hoge nood. ‘Sinds wij rioolslib vergisten tot biogas, slaat struviet neer op ongewenste plekken in de bezinkbassins’, zegt Rooijmans. Experts van het waterschap hebben berekend dat de jaarlijkse kostenbesparing door het vermijden van de ongewenste neerslag van fosfaat 400 duizend euro bedraagt.

Urine

Fosfaat is vooral afkomstig van de menselijke (en dierlijke) urine. Een mens plast jaarlijks ongeveer een kilogram fosfaat. Van fosfaat wordt aangenomen dat de winning ervan in 60 tot 160 jaar is uitgeput.

Mestwetgeving

Tot nog is het niet mogelijk om het tweedehands fosfaat onbekommerd af te zetten in de landbouw. Waterschappen denken dat begin 2014 een aangepaste wet in werking treedt, waarmee struviet een aparte categorie wordt binnen de huidige mestwetgeving.

Potentie

De potentie is groot. Experts schatten dat wanneer alle fosfaat uit menselijke urine wordt teruggewonnen, ongeveer een kwart van de Nederlandse landbouwgrond kan worden bemest. Anderen denken zelfs dat de Nederlandse landbouw volledig op struviet-kunstmest kan draaien.

Fosfaatfabrieken

De Unie van Waterschappen verwacht in 2015 maar liefst vijftien fosfaatfabrieken op de zuiveringsinstallaties in werking te hebben.

Lees het hele artikel in BB22 van deze week

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
Wel je handen wassen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Kunnen ze die plaskruizen niet gewoon overal in horecagebieden invoeren; plas genoeg en dan hoeft die openbare plas ook niet langer beboet te worden, maar brengt het eindelijk op :-) Of dient deze "schoon" te zijn; filtering drank/drugs/hiv ...
Advertentie