Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam moet in 2040 aardgasvrij zijn

Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet de stad in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.

18 januari 2019

De gemeente Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.

Energieleverend

En daarvoor is een omslag naar schone energie nodig, meldt wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck. Zo komen er veel meer oplaadpalen voor elektrische auto’s om de overstap naar elektrische auto’s te stimuleren. Ook wil Van Doorninck er voor zorgen dat 'alles wat nieuw gebouwd wordt klimaatneutraal, of zelfs energieleverend is'. 

Af van het gas

In de stad moet ook veel meer energie duurzaam worden opgewekt via zonnepanelen en windmolens en worden in de periode tot 2040 de wijken een voor een van het aardgasnet afgekoppeld. Onder dit college van burgemeester en wethouders moet dat bij de eerste drie wijken gebeuren.

Eerlijk verdelen

Het stadsbestuur wil bij deze overgang de kennis van Amsterdammers gebruiken en roept ze op mee te denken. Wethouder van Doorninck: 'De noodzaak om af te kicken van kolen, olie en gas staat niet ter discussie. Hoe we dat gaan doen is onderwerp van gesprek. Daarbij is het uitgangspunt dat iedereen mee moet kunnen doen en de rekening van de omslag naar schone energie eerlijk wordt verdeeld.' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Reactionaire politiek: voordat de Beatles en de Rolling Stones doorbraken, was Amsterdam al eeuwen aardgasvrij. Toen kwam de economische boom en nu willen ze weer terug.. Jammer!
Paul / projectleider
Ja ja rekening wordt eerlijk verdeeld...Den Haag mag betalen
Bernard
Dit is de gekte voorbij; het gekkenhuis is overgenomen door de patiënten. Volkomen geradicaliseerde klimaatfetisjisten. 1000 miljard gaat er uitgegeven worden met 0% effect. Als iemand 20 jaar geleden had gezegd dat hij het klimaat wilde beïnvloeden dan had men die persoon in een gesticht opgesloten. En de bangmakerij en indoctrinatie zijn ongeëvenaard. En FvD en PVV zijn de populisten? De gevsitigde orde doet niets anders dan onheilsverhalen over het klimaat , de heer Trump en Brexit rondstrooien. En over immigratie, EU wordt alleen propagande verspreid. Nog 10 jaar en we zitten in de 'De grote sprong voorwaarts' a la China onder Mao. Nederland heeft een Trump nodig om weer 'common sense' te krijgen...
Advertentie