Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam: alle woningen in 2015 klimaatneutraal

Amsterdam wil in de nabije toekomst alleen klimaatneutrale nieuwbouwwoningen bouwen. Vanaf 2010 moet een derde klimaatneutraal zijn, vijf jaar later alle nieuwbouwwoningen. Klimaatneutraal betekent dat een woning per saldo geen broeikasgassen uitstoot voor de warmte- en stroomvoorziening.

13 juni 2008

Volgens wethouder Maarten van Poelgeest (Grondzaken) is er de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan met klimaatneutraal bouwen en zijn er bewezen technieken voorhanden. Maar Amsterdam wil de projectontwikkelaars niet voorschrijven welke zij moeten toepassen. Volgens Van Poelgeest kunnen de extra kosten voor klimaatneutrale technieken bij de huidige energieprijzen in ongeveer zeven jaar worden terugverdiend. ‘De tijd is nu rijp om de experimenten achter ons te laten en de slag naar de grote aantallen te gaan maken.’

 

Amsterdam wil de CO2-uitstoot in 2025 met 40 procent verminderen ten opzichte van 1990. Volgens wethouder Marijke Vos (Milieu) lukt dat alleen als alle sectoren een bijdrage leveren. ‘Met woningbouwcorporaties zijn we bezig om de bestaande woningen beter te isoleren en te voorzien van energiezuinige systemen.’

 

De energie-eisen die Amsterdam stelt aan de nieuwbouw zijn volgens Vos ‘een belangrijke stap in ons klimaatprogramma.’ De hoofdstad legt met het nieuwbouwplan de lat hoger dan het kabinet, dat met de branche heeft afgesproken dat de nieuwbouw in 2020 klimaatneutraal moet zijn.

 

De komende tien jaar gaat Amsterdam zes grote bouwlocaties ontwikkelen. Met de kleinere bouwlocaties meegerekend gaat het om in totaal 50 duizend woningen. Vanwege de aangescherpte doelstellingen gaat Amsterdam die plannen kritisch doorlichten en - indien nodig - aanpassen. Bij de gunning van projecten aan ontwikkelaars zal Amsterdam nu ook kijken naar de energieprestaties. De selectieprocedures zullen daaraan worden aangepast.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karen Wieck / architecte
Nou, dat is eindelijk een stap in de goede richting. Wensenswaard is natuurlijk zoals al aangeduidt in jullie bericht is ook, dat stedenbouwkundige plannen erop aangepast moeten worden om een echt duurzame leefomgeving te kunnen creeeren. Mijn raag is wel welke subsidieprjecten bestaan landelijk en natuurlijk in Amsterdam? Hebben jullie daarover gegvens vor de woningbouw?

Alvast bedankt voor een reactie van jullie kant.

Met vriendelijke groeten,

Karen Wieck
Advertentie