Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Almere zet varkens in tegen berenklauw

De gemeente Almere zet speciale wolvarkens in om reuzenberenklauwen in de bossen aan de rand van de gemeente uit te roeien.

12 oktober 2012

Reuzenberenklauwen van drie meter bezorgen parkrecreanten in Almere huidirritatie en infecteren de luchtwegen. De gemeente zet wolvarkens in om de berenklauwen met wortel en tak uit te roeien.

Wolvarkens moeten wortel verwijderen
Het gaat om een proef van drie maanden met vier varkens in het Kromslootpark. In de eerste bossen van Almere komt de reuzenberenklauw voor. De weelderige plant is vervelend voor recreanten. De gemeente zette eerder al schaapskuddes in die goed werkten. ‘De planten verdwenen, maar de wortels niet. Het jaar erop stonden ze de planten er weer. Met de vier wolvarkens moet ook de wortel verdwijnen’, aldus woordvoerder Peter Spek.

Harig krullende vacht
De vier wolvarkens, die oorspronkelijk in Hongarije voorkomen, zijn gefokt in Gelderland. ‘Ze hebben een harig krullende vacht en zijn kleiner dan de varkens die wij kennen. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Nee, ze zijn niet gevaarlijk, maar tam.’ De varkens kunnen evenwel niet het hele bos doorwroeten. ‘We hebben een stuk omheind. Als ze daardoorheen zijn, zetten we ze in een ander omheind stuk. Mensen kunnen gewoon met ze in aanraking komen.’

Ei van Columbus
Almere hoopt dat de dieren het Ei van Columbus zijn. Het is de eerste keer dat ze in Nederland worden ingezet. ‘De reuzenberenklauw hoort hier eigenlijk niet voor te komen. Ze staan in kleiachtige grond die moeilijk doordringbaar is. Maar deze varkens wroeten daardoorheen. Door hun vacht hebben ze geen last van de planten. De wortels vinden ze lekker en zijn ook eiwitrijk.’ De gemeente heeft de varkens afgelopen vrijdag op de Dag van de Duurzaamheid uitgezet. ‘We vinden het gebruik van gifsoorten niet ideaal. Daarom gebruiken we ook schaapskuddes. Als deze proef slaagt, gaan we kijken of we meer van ze gebruik kunnen maken.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jules Vismale
Blijkbaar zijn alleen runderen, paarden, schapen, geiten en varkens immuun voor het gif van de reuzenberenklauw omdat zij die gewoon opeten alsof het spinazie is!
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Geweldig goed initiatief! Geen gif, maar gewoon het onkruid laten opeten.
Niek / jurist
Wat een vondst. En nu maar hopen dat ze alleen de wortels van de reuzenbereklauw (auw-auw-plant) opeten en niet de stroomkabels en dergelijke. Wij hier in het gifgroene hart zoeken nog beesten die aluminium blikjes en plastic verpakkingen eten. Heeft iemand een idee?
Kritikus / Geen Hagenees
Klein beetje Round-Up op de bladeren strijken en je bent definitief van de reuzenberenklauw af. Stukken goedkoper dan die schijtende tamme zwijnen.
helena
geen schijterige varkens maar leuke dieren en geen Roundup want dat is de grootste zooi die er is, gewoon vergis en de gevolgen worden volkomen onderschat en onder de tafel geveegd..Monsanto de wereld uit!! hear hear...
Advertentie