Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Almere subsidieert bouwen eigen huis

In de reeks maatregelen die gemeenten nemen om starters en mensen met lagere inkomens aan een eigen woning te helpen, heeft Almere een nieuwe variant bedacht: een steuntje in de rug bij het kopen van een kavel om zelf een huis te bouwen.

03 oktober 2008

Almere richt daarvoor de VOF ‘Ik Bouw Betaalbaar in Almere’ (IBBA) op, samen met woningstichting De Key uit  Amsterdam. De VOF biedt een financiële constructie waarmee mensen met een jaarinkomen tot € 36.500 euro een kavel binnen de gemeente Almere kunnen kopen waarop zij zelf een huis kunnen bouwen.

 

Verkoopwaarde
Wie gebruik maakt van de regeling moet minimaal 51 procent van het totale aankoopbedrag voor de kavel en het woonhuis zelf financieren. Het resterende deel wordt betaald door de VOF IBBA. Het aankoopbedrag mag maximaal 185.000 euro bedragen. Als het inkomen van de bewoners stijgt of de woning wordt verkocht, betaalt de bewoner 49 procent van de verkoopwaarde terug aan de VOF.

 

Lage inkomens
Almere wil dat een groot deel van de uitbreidingsplannen in de gemeente in particulier opdrachtgeverschap door inwoners zelf wordt ontwikkeld, legt woordvoerster Nabila Mathillo uit. Om daarbij geen groepen uit te sluiten is het project IBBA bedacht. ‘Zo hebben ook starters en mensen met lagere inkomens de kans een eigen huis te bouwen.’ Volgens haar is daar onder de doelgroep belangstelling voor, gezien de vele aanmeldingen op de aankondiging van het project.

 

Zelf bouwen
De vorm van de nieuwe regeling komt overeen met regelingen die de gemeente Zaanstad eerder ontwikkelde om inwoners te stimuleren een eigen huis te kopen: een combinatie van financiering, uitgestelde betaling en marktconform grondbeleid. ‘Almere heeft daar de mogelijkheid van zelf een kavel bebouwen aan toegevoegd’, zegt Mathillo.
 
Succes
De regeling duurt in eerste instantie twee jaar. Als na die tijd 380 huishoudens uit de doelgroep aan het bouwen zijn of hun huis reeds bewonen, is IBBA voor Almere een succes.

Lees ook:
Verdeeldheid over uittreden corporaties (26/09/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie